Witam Panowie,
kończę fbw i biję się z myślami jaki trening teraz robić. Kolega zaproponował abym leciał push,pull,legs ja jednak nie wiem jak to się ma do sprawdzonego splita. Chciałbym chodzić na siłkę 3 razy w tygodniu, gdybym mógł latać 4 razy to ułożyłbym sobie 4 dniowy split i po kłopocie.
Teraz plan do oceny dla Was:
Poniedziałek PULL (plecy, tył barków, biceps)
Martwy ciąg - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresją obciążenia
Podciąganie na drążku do klatki - robisz tyle serii żeby wyszło Ci ok. 30 powtórzeń, najlepiej jak uda Ci się zmieścić w 3 seriach ;)
Wiosłowanie ze sztangą - 12, 10, 8, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Unoszenie hantli na boki w opadzie tułowia - 12, 10, 10, 8 powtórzeń (niekoniecznie z progresją)
Uginanie ramion ze sztangą łamaną - 12, 10, 10, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Uwagi: nie musisz się ściśle trzymać ilości powtórzeń, napisałem Ci orientacyjnie. Uginanie ze sztangą możesz stosować zamiennie z uginaniem z hantlami. Jeśli będziesz miał jeszcze siłę to możesz na koniec zrobić jakieś ćwiczenie izolujące na biceps (ze 2 serie)
Środa PUSH (klatka, barki, triceps)
Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresją obciążenia
Rozpiętki na ławce płaskiej - 12, 10, 10, 10 powtórzeń (może być stały ciężar)
Wyciskanie hantli na skosie - 12, 10, 8, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Unoszenie hantli na boki stojąc - 12, 10, 10, 10 powtórzeń (może być progresja ale niekoniecznie)
Wyciskanie żołnierskie - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresja obciążenia
Prostowanie ramion ze sztangą w lezeniu (skullcrusher) 12, 10, 8, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Prostowanie ramion na wyciągu - zrob 2 albo 3 serie ,,pompujące'' po około 12 powtorzeń
Piątek LEGS
Przysiad ze sztangą - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresją obciążenia
Wyciskanie na maszynie - 12, 10, 10, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Prostowanie na maszynie - potraktuj to ćwiczenie jako ,,pompujące'' zrób 4 serie po około 12 - 10 powtórzeń
Uginanie na maszynie - 12, 10, 10, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Wpięcia jednonóż stojąc - zrób 4 - 5 serii po około 12 powtórzeń koncentrując się na napięciu łydki
oraz moje pytania:
jak oceniacie ten plan?
warto to robić, czy może zaproponujecie jakiś 3 dniowy sprawdzony fajny split?
może nie ma alternatywy na 3 dniowe rozwiązanie i najlepiej będzie wygospodarować więcej czasu i chodzić 4 razy w tygodniu?
kończę fbw i biję się z myślami jaki trening teraz robić. Kolega zaproponował abym leciał push,pull,legs ja jednak nie wiem jak to się ma do sprawdzonego splita. Chciałbym chodzić na siłkę 3 razy w tygodniu, gdybym mógł latać 4 razy to ułożyłbym sobie 4 dniowy split i po kłopocie.
Teraz plan do oceny dla Was:
Poniedziałek PULL (plecy, tył barków, biceps)
Martwy ciąg - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresją obciążenia
Podciąganie na drążku do klatki - robisz tyle serii żeby wyszło Ci ok. 30 powtórzeń, najlepiej jak uda Ci się zmieścić w 3 seriach ;)
Wiosłowanie ze sztangą - 12, 10, 8, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Unoszenie hantli na boki w opadzie tułowia - 12, 10, 10, 8 powtórzeń (niekoniecznie z progresją)
Uginanie ramion ze sztangą łamaną - 12, 10, 10, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Uwagi: nie musisz się ściśle trzymać ilości powtórzeń, napisałem Ci orientacyjnie. Uginanie ze sztangą możesz stosować zamiennie z uginaniem z hantlami. Jeśli będziesz miał jeszcze siłę to możesz na koniec zrobić jakieś ćwiczenie izolujące na biceps (ze 2 serie)
Środa PUSH (klatka, barki, triceps)
Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresją obciążenia
Rozpiętki na ławce płaskiej - 12, 10, 10, 10 powtórzeń (może być stały ciężar)
Wyciskanie hantli na skosie - 12, 10, 8, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Unoszenie hantli na boki stojąc - 12, 10, 10, 10 powtórzeń (może być progresja ale niekoniecznie)
Wyciskanie żołnierskie - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresja obciążenia
Prostowanie ramion ze sztangą w lezeniu (skullcrusher) 12, 10, 8, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Prostowanie ramion na wyciągu - zrob 2 albo 3 serie ,,pompujące'' po około 12 powtorzeń
Piątek LEGS
Przysiad ze sztangą - 12, 10, 8, 6 powtórzeń z progresją obciążenia
Wyciskanie na maszynie - 12, 10, 10, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Prostowanie na maszynie - potraktuj to ćwiczenie jako ,,pompujące'' zrób 4 serie po około 12 - 10 powtórzeń
Uginanie na maszynie - 12, 10, 10, 8 powtórzeń z progresją obciążenia
Wpięcia jednonóż stojąc - zrób 4 - 5 serii po około 12 powtórzeń koncentrując się na napięciu łydki
oraz moje pytania:
jak oceniacie ten plan?
warto to robić, czy może zaproponujecie jakiś 3 dniowy sprawdzony fajny split?
może nie ma alternatywy na 3 dniowe rozwiązanie i najlepiej będzie wygospodarować więcej czasu i chodzić 4 razy w tygodniu?
'kiedyś byłem małym chłopcem - ale już wkrótce...'