1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (bez śmietany i innych sosów)
3 jaja
3/4 szklanki sera zółtego (u mnie 45 g, Hollender 17% tł.)
1 średni twardy pomidor
1/2 pęczka natki
100 g twarogu (u mnie 1/2 kubka serka typu grani Linessa z Lidla)
2 ząbki czosnku lub więcej, zależnie od upodobań
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub to co lubimy)
Do obłożenia:
co kto lubi - u mnie plastry surowego boczku przesmażonego na patelni, pomidory, cebula
można posypać parmezanem, kapnąć domowym majonezem, itp.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
Szpinak rozmrażamy i przekładamy na gazę opatrunkową. Dusimy ile pary w łapach. Ma być prawie wiór, żeby się tarta ścięła podczas pieczenia.
W misce roztrzepujemy widelcem całe jaja i dorzucamy przyprawy, ser żółty i twaróg - dałam wprost z kubka, choć można też wcześniej zblendować na gładko. Mieszamy.
Dorzucamy odciśnięty szpinak, natkę, czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę uprzednio sparzonego i pozbawionego skórki. Mieszamy.
W oryginale do masy idą też 2-3 plastry pokrojonego w kostkę boczku, przesmażonego na patelni (ja wolę obłożyć tartę plastrami, więc sobie darowałam).
Masę wykładamy na formę do tarty. Wyrównujemy. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Studzimy aby dała się pokroić i wyjąć. Na ciepło będzie zbyt miękka.
Gdy przestygnie kroimy w trójkąty. Wyjmujemy delikatnie na talerz i obkładamy czym kto lubi, ale nie za grubo, bo jest dość delikatna - absolutnie nie tak zwięzła jak zbożowa, ale jak mocno odciśniemy szpinak, to da się ją wziąć w rękę.
Licząc bez warzyw i boczku (jaja, twaróg, ser żółty) wychodzi:
Zapomniałam, gwoli przyzwoitości: przepis zaczerpnięty od Ryshioo: http://forum.montignac.com.pl/dania-bezmiesne-vt2096.htm#557
Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2011-05-11 20:52:19
Pierwszy rok: http://www.sfd.pl/DT/shrimp2_/_redukcja/_podsumowanie_6m_s.81,_rok_s.189-t695381-s189.html#post2
Drugi rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok2_/_podsumowanie_s._157_-t835141-s157.html#post2
Przemiana: http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_SHRIMP2-t953222.html
Redukcja: http://www.sfd.pl/Brand_New_Kreweta,_czyli_startując_od_pulpeta_;__-t956939.html
Trzeci rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok3-t917908.html