SKŁADNIKI
- jedno jajo
- 120g batatów
- 40g banana
- ok 10g kakao
- 20g czekoladowego wheya
- 50g orzechów pekan
- cynamon
- max pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie stevia lub inny słodzik
WYKONANIE
Zblendować orzechy pekan z cynamonem na gładką masę. Opcjonalnie można dodać słodzik, ja dodałam odrobinę bezcukrowego syropu orzechowego. Ramakin lub blaszkę (jeżeli robimy większą porcję) wysmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem i wyłożyć masą z pekanów. Piec przez około 10min w 180 stopniach do zrumienienia się ciasta.
Zmiksować ugotowane bataty z bananem, jajem i cynamonem. Dodać odrobinę proszku do pieczenia. Następnie podzielić masę na dwie części i do jednej z nich dodać kakao i max 10g wheya aby masa była dość gęsta. Masę kakaową wyłożyć na uprzednio schłodzony pekanowy spód i pozostałą 'jasną' masą. Piec przez 30 - 40min w ok 180 stopniach.
Standardowo, zrobiłam polewę z wheya zmieszanego z kakao i mlekiem
Wartości BTW
W całości:
710kcal
B 31g
T 44g
W 45g
Jest to wersja mini, na jedną lub dwie porcje ale za to bardzo konkretne Jeśli ktoś chce zrobić lżejszą wersję proponuję zrobić spód z mniejszej ilości pekanów a makrosy znacznie polecą w dół
To zdecydowanie mój numer 1 ciast z dodatkiem batatów
Smacznego !
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html