Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
152
Witam :) Mam mały problem , to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;) chciałbym ułożyć sobie plan treningowy na więcej niż 7 dni czy jest to możliwe ? Generalnie chodzi o to że chciałbym każdego dnia treningowego trenować 1 mięsień , żeby było to lepiej zrozumiałe to podam przykład (i założenie za razem) :
1 dzień - klata ( + brzuch -> lekkie areoby )
2 dzień - off
3 dzień - barki ( + brzuch -> lekkie areoby )
4 dzień - plecy
5 dzień - off
6 dzień - nogi
7 dzień - off
8 dzień - biceps i triceps (tutaj dam rade 2 małe 1 dnia )
9 dzień - off
Wiem że to trochę śmieszne pewnie dla niektórych ale na razie tylko rozważam taką opcje . Powód całego zamieszania ... otóż mam bardzo ciężką prace jestem rzeznikiem , trenuje na mase/siłę ale nie daje fizycznie rady zmieścić się z całym treningiem w 7 dniach , z wszystkimi seriami , powtórzeniami itd. po prostu nie wyrabiam i proszę was o rade czy takie coś ma w ogóle sens. Mój wiek: 28 lat , wzrost: 169 cm , waga : 71kg , staż na siłowni ok. 7 miesięcy , jeżeli to w czymś pomoże. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc .
Szacuny
3
Napisanych postów
282
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1097
nie ma raczej sensu musisz mieć czas na regeneracje itp kup sobie może jakaś przed treningówkę polecam NAPALM ja pracowałem trenowałem po pracy sprty walki i po treningach jeszcze wskakiwałem na silownie i na NAPALMIE na prawde dawalem rade pij jakies wapno do tego i raczej dasz rade :)
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
152
No cóż jak wiadomo jest praca i praca ... oczywiście nie chce w ten sposób nikogo urazić ale czekają mnie 2 miesiące ciężkiej harówki po 12h dziennie (okres świąteczny w fabrykach mięsnych bywa bardzo ciężki) :/ no ale skoro nikt inny nie wyraził swojego zdania to może jednak wrócę do standardowych planów sprawdzonych przez innych .
Szacuny
97
Napisanych postów
20120
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
184405
To, że cykl treningowy kończy się w 7 dni, nazywa się rekurencją. Zazwyczaj przyjmuje się okres 7 dni, ale nic nie stoi na przeszkodzie dać 5 albo 9 dni- tak też się robi. Wrzuć swoje wyniki siłowe, bo nie wiem czy jest sens czekać 9 dni między treningami klaty; jak masz średnie wyniki siłowe, to polecałbym CI treningi bardziej całościowe- typu góra/dół, czyli dzielisz ciało na pół. Ewentualnie push / pull / legs, gdzie w push ćwiczysz barki (bardziej przód), tricepsy, klatkę, a w pull barki (bardziej tył i bok), plecy i biceps. Wtedy mógłbyś co prawda mniej się zajeżdżać, ale dać rekurencję 6 dniową, czyli na zmianę trening i dzień treningowy i ćwiczyć częściej. Paradoksalnie treningi nieco bardziej całościowe, ale częstsze, mogą być lepszym rozwiązaniem.
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
152
Jak widzisz na forum jestem krótko z ćwiczeniami jest podobnie. Nie bardzo wiem jak się określić z wynikami siłowymi. Może osiągi na klatę to teraz 80kg max (1 poprawne powtórzenie) 70kg 6-8 powtórzeń np. W treningach staram się zamykać w 10-12 seriach powiedzmy 3 ćwiczeń , czyli po 3-4 serie w danym ćwiczeniu po 6 do maks 10 powtórzeń (mam nadzieje że coś zrozumiesz bo trochę zamotałem) a na koniec treningu jakieś drążki lub ćwiczenia z własnym ciężarem bo czytałem że dobrze robią na siłę właśnie. Nie wiem czy o to chodziło :D myślę że to trochę zobrazowało mój przebieg treningu i w jakiś sposób osiągi siłowe. Zaciekawił mnie twój punkt widzenia na trening z podziałem na część górną i dolną tylko nie dokładnie to zrozumiałem. Dało by rady trochę prościej :D
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
152
Czyli podział na 2 dni treningowe ? Ciężka sprawa :/ Ale wracając do mojego planu 9 - dniowego jak myślisz ten układ opisany jako przykład może mieć sens ?