SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wrażliwość insulinowa

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 7522

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
Wrażliwość na insulinę ( insulin sensitivity (Si) ) pozwala zmierzyć zdolność inuliny na regulowanie metabolizmu glukozy. Osobniki z insulino-odpornością ( Insulin-resistant (IR) ) potrzebują większej ilości insuliny by utrzymać normalny poziom glukozy w krwi.

W badaniu pt. : "Insulin Sensitivity Determines the Effectiveness of Dietary Macronutrient Composition on Weight Loss in Obese Women" postawiono hipotezę według której osobniki otyłe i czułe na insulinę powinny tracić więcej na wadzę na diecie z dużą zawartością węglowodanów(HC) niż na diecie nisko-węglowodanowej(LC), jak i osobniki otyłe z insulino-odpornością powinny tracić więcej na wadzę na diecie LC niż HC.

W badaniu wzięło udział 21 kobiet. Według badania poziomu insuliny na czczo, stworzono dwie grupy:

* Grupa IS - wrażliwych na insulinę
* Grupa IR - insulino-odporna


W obu grupach zastosowano diety obniżone kalorycznie o 400Kcal;

* HC (BTW 60%/20%/20%)
* LC (BTW 20%/40%/40%)

Rezultaty po 16 tygodniach poparły hipotezę postawioną na początku badania. Kobiety z grupy IS straciły 2 razy więcej na diecie HC niż na diecie LC. Kobiety z grupy IR straciły 2 razy więcej na diecie LC niż na diecie HC.





Źródło:

http://www.nature.com/oby/journal/v13/n4/full/oby200579a.html

Zapraszam do dyskusji:

Moje zdanie:
1) 16 tygodni to krótko ( i tak długo jak na tego typu badanie)
2) Czy jest sens porównywać zdrowe osoby z osobami z problemami metabolicznymi?
3) Brak danych na temat historii nawyków żywieniowych
4) Według D. Matesza wszystkie nisko-kaloryczne diety to też diety obniżone węglowodanowo, skoro nie znamy historii nawyków żywieniowych - minus 400Kcal(cokolwiek to znaczy) przy proporcjach BTW 60%/20%/20% w porównaniu z nieznaną poprzednią dietą może być nisko-węglowodanową, każde obcięcie węgli może dać rezultaty.

Póki co tyle mi przychodzi do głowy.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1257 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12695
zrobilem dzis sobie badanie poziomu insuliny i cukru oczywiscie naczczo
insulina 3,28 norma 2,6-24,9
cukier 88,4 norma 70,0-100,0
jesli dobrze rozumiem to jestem bardzo czuly na insuline i daleko mi do insulinoodpornosci
czy tego typu badanie jest nie miarodajne i trzeba by zrobic krzywa cukrowa i insulinowa

Zmieniony przez - rr-28 w dniu 2011-11-24 15:03:37

Zmieniony przez - rr-28 w dniu 2011-11-24 17:53:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
4) ale w sumie dlaczego IS nie traciła na LC tyle co na HC?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Przeczytaj dalej to badania bo tam jest to opisane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
O to Ci chodzi?
"perhaps through increased dietary induced and/or cellular thermogenesis "
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
dieta LC faktycznie nie musi być opcją najkorzystniejszą dla wszystkich. Rozkład b/w/t to tylko jeden z wielu czynników wpływających na skład ciała, w ramach tego samego rozkładu b/w/t można zastosować rozmaity dobór pokarmów.

Biorąc pod uwagę kombinacje zastosowane w tym badaniu grupa wydaje się stosunkowo mała, zwłaszcza, że badanie nie było "zamknięte". Można poszukiwać przyczyn fizjologicznych uchwyconej tu zależności, np powołując się na fakt, że LC "działa", m.in. przez poprawienie insulinowrażliwości, czy też zwrócić uwagę na fakt, że obniżenie poziomu węglowodanów może powodować w niektórych warunkach podwyższeniem poziomu kortyzolu czy gdybać sobie na jeszcze inne sposoby.

Wcześniej warto byłoby potwierdzić wyniki tego badania przez trochę inaczej zaprojektowany eksperyment.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-21 18:29:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Nie wiem kim jest D. Matesza, ale stwierdzenie: wszystkie nisko-kaloryczne diety to też diety obniżone węglowodanowo, skoro nie znamy historii nawyków żywieniowych - minus 400Kcal(cokolwiek to znaczy) przy proporcjach BTW 60%/20%/20% w porównaniu z nieznaną poprzednią dietą może być nisko-węglowodanową, każde obcięcie węgli może dać rezultaty. - nie niesie żadnej istotnej treści. Równie dobrze w miejsce słowa "węglowodany" można wstawić słowo "tłuszcz", albo "białko", albo nawet "błonnik" - i otrzymywać "filozofująca" tezę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2407 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 37030
Faftaq - moglbys podeslac jakies materialy lub opisac potencjalne podbijanie koryzolu na dietach niskoweglowodanowych, bede wdzieczny. lub tez "negatywna" strone LC.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Nie dysponuję jakimś zbiorem publikacji, ale wzmianki na ten temat (LC - kortyzol) można znaleźć na pubmedzie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20091182

A co do wad LC - to nie są one wolne od grzechów popełnianych w wypadku doboru składników pokarmowych w innych "modelach" żywieniowych. Dobór makroskładników jest naprawdę jednym z niewielu czynników na które należy zwracać uwagę przy "układaniu" diety. LC ma spory potencjał który można wykorzystać na wiele sposób, jednakże sporo osób "kaleczy" swoją dietę poprzez zbytnie skoncentrowanie się na obniżeniu ilości spożywanych węgli, a pomijaniu takich aspektów jak właściwy jakościowo dobór produktów żywnościowych, odpowiednia ich obróbka i przechowywanie etc

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-22 12:07:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
Nie rozumiem jednej rzeczy, jak to sie ma do otylosci a dokladnie do nabierania wagi?
Insulina reguluje poziom glukozy (wegli?) we krwi, jesli ktos jest ma niska wrazliwosc insulinowa to tej insuliny musi byc wiecej zeby wyrownac poziom (obnizyc).
1 - jesli nie jest w stanie wyrownac to sie zmagazynuje?
2 - jak sie ma to do tego, ze ktos ma ujemny bilans kaloryczny?

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
__Logan__ - Insulina reguluje poziom glukozy (wegli?) we krwi, jesli ktos jest ma niska wrazliwosc insulinowa to tej insuliny musi byc wiecej zeby wyrownac poziom (obnizyc). - tak. Ale takie postawienie sprawy nie wyczerpuje tematu.

Co istotne: wrażliwość insulinowa dotyczy nie tylko komórek mięśniowych, ale również tłuszczowych i wątrobowych. Nie będę rozpatrywał każdego z tych aspektów oddzielnie, chyba że sobie tego życzysz. Dla uproszczenia powiem w kontekście samego wpływu na sylwetkę, że sprawna gospodarka insulinowa, na którą składa się insulinowrażliwość - powoduje, że przy zwiększaniu masy lepiej buduje się mięsnie i jest mniejsze ryzyko zatłuszczenia, a w okresie redukcji lepiej spala się tłuszcz i oszczędza włókna mięsniowe.

Gorsza wrażliwości insulinowa doprowadza zazwyczaj do tego,że we krwi znajduje się zbyt wiele glukozy. Zbyt wysoki jej poziom jest po prostu szkodliwy dla zdrowia, stanowi czynnik sprzyjający rozwojowi chorób układu krążenia, glikacji białek i uszkodzenia wielu tkanek i narządów etc...


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-10-30 22:51:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Ujemny bilans kaloryczny jest sytuacją generalnie korzystną jeśli chodzi o wrażliwość insulinową, choć jakość spożywanej żywności i rozkład makroskładników ma również bardzo ważne znaczenie dla tego parametru.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pierwsze odzywki

Następny temat

Dobry stack kreatynowy , niekoniecznie dający kopa

WHEY premium