Waga : 85,5 kg
Wzrost : 175 cm
Cel treningowy : redukcja
Staż treningowy na siłowni : 4,5 roku
Uprawiane inne sporty : po rozpoczęciu redukcji rolki i ew. rower jako kardio
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : full osprzęt
Dieta : od przyszłego tygodnia zakończenie cyklu masy - przejście na redukcje
Przeciwskazania medyczne : wykroki i zakroki - nawracający palec biegacza
Zażywane suplementy : podstawowe
Ostatnio przerabiany plan: push-pull-fbw (wariant na masę)
Cześć wszystkim!
W przyszłym tygodniu kończę niemal roczny okres budowania masy i przechodzę na redukcję. Dieta jest wykupiona i micha trzymana. Mimo doświadczenia na siłowni, nie mam dużej wprawy w układaniu planów treningowych, dlatego proszę o ocenę mojego zestawu ćwiczeń.
Zdecydowałem się (trochę z przymusu) na wariant push-pull-FBW, który daje mi większą elastyczność w doborze dni treningowych. Do końca czerwca mogę trenować tylko od poniedziałku do piątku, najczęściej w schemacie poniedziałek-środa-piątek, a czasem poniedziałek-wtorek-czwartek/piątek.
Martwego ciągu w klasycznej wersji nie wykonuję. Oczywiście robiłem, ćwiczenie lubiłem, ale jakieś pól roku temu się naciągnąłem i stwierdziłem, że nie warto. Mogę się obejść bez tego.
W kwestii przysiadów – preferuję front squaty w dowolnych zakresach lub ewentualnie klasyczne przysiady w zakresie nie mniejszym niż 8 powtórzeń. Moje nogi (szczególnie uda) są nadmiernie rozbudowane w porównaniu do reszty sylwetki, natomiast klatka piersiowa pozostaje nieco w tyle – mimo prób korekty ciężko to idzie.
Dodatkowo przy plecach wiosłowanie i jedno ze ściągnięć liny jako unilateralne żeby maksymalnie starać się zrównać lekką dysproporcję pleców.
Jeśli chodzi o czas treningu, celuję w maksymalnie 2 godziny, ewentualnie z dodatkowym 10-15-minutowym kardio na koniec. Główne jednostki będą realizowane w dni wolne od siłowni – spacery, rolki czy rower.
Poniżej przedstawiam swój plan treningowy i proszę o ocenę.
PUSH:
1. Front squat 4x8
2. Wyciskanie sztangi na płaskiej 4x8-6
3. Hantle dodatnia 3x10
4. Rozpiętki na maszynie 3x12
5. OHP 3x8
6. Wyciskanie francuskie hantlami 3x12
7. Prostowanie przedramion w opadzie tułowia na ławce dodatniej 3x15
8. Spacer farmera jednorącz 3 długości tracku na każdą rękę
PULL:
1. Rumuński martwy 4x8 / hip thrusty 4x10 (nie wiem które wybrać, w obecnym planie miałem rumuński)
2. Zginanie nóg na maszynie leżąc 3x12
3. Podciąganie nachwytem 4x8-6 - na drążku lub maszynie
4. Wiosłowanie w oparciu jednorącz hantlą 3x10
5. Face pool 3x12
6. Szrugsy 2x12
7. Modlitewnik sztanga 3x10
8. Uginanie hantli chwytem młotkowym na ławeczce dodatniej 3x12
9. Unoszenie prostych nóg na stojaku 3 x max
FBW:
1. Wypychanie nóg na suwnicy 4x12
2. Łydki (na siedząco lub stojąco) 3x15
3. Dipy 4x8-6
4. Przyciąganie linki wyciągu dolnego siedząc (vgrip) 4x12
5. Ściąganie chwytu wyciągu górnego jednorącz 3x10
6. Wznosy na wyciągu bokiem 3x15
7a. Prostowanie ramion na wyciągu górnym 3x12
7b. Uginanie ramion na wyciągu dolnym 3x12
8. Plank 3 x max
Serii w tygodniu na nogi 15, plecy i klata 14, barki + bic + tric + brzuch po 9. Jeśli będzie zostawało w jakiś dzień więcej czasu i siły to będę dokładał po serii do pleców i klatki.
Wszelkie uwagi mile widziane.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Krugerius w dniu 2025-03-06 16:45:48
Waga : 85,5 kg
Wzrost : 175 cm
Cel treningowy : redukcja
Staż treningowy na siłowni : 4,5 roku
Uprawiane inne sporty : po rozpoczęciu redukcji rolki i ew. rower jako kardio
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : full osprzęt
Dieta : od przyszłego tygodnia zakończenie cyklu masy - przejście na redukcje
Przeciwskazania medyczne : wykroki i zakroki - nawracający palec biegacza
Zażywane suplementy : podstawowe
Ostatnio przerabiany plan: push-pull-fbw (wariant na masę)
Cześć wszystkim!
W przyszłym tygodniu kończę niemal roczny okres budowania masy i przechodzę na redukcję. Dieta jest wykupiona i micha trzymana. Mimo doświadczenia na siłowni, nie mam dużej wprawy w układaniu planów treningowych, dlatego proszę o ocenę mojego zestawu ćwiczeń.
Zdecydowałem się (trochę z przymusu) na wariant push-pull-FBW, który daje mi większą elastyczność w doborze dni treningowych. Do końca czerwca mogę trenować tylko od poniedziałku do piątku, najczęściej w schemacie poniedziałek-środa-piątek, a czasem poniedziałek-wtorek-czwartek/piątek.
Martwego ciągu w klasycznej wersji nie wykonuję. Oczywiście robiłem, ćwiczenie lubiłem, ale jakieś pól roku temu się naciągnąłem i stwierdziłem, że nie warto. Mogę się obejść bez tego.
W kwestii przysiadów – preferuję front squaty w dowolnych zakresach lub ewentualnie klasyczne przysiady w zakresie nie mniejszym niż 8 powtórzeń. Moje nogi (szczególnie uda) są nadmiernie rozbudowane w porównaniu do reszty sylwetki, natomiast klatka piersiowa pozostaje nieco w tyle – mimo prób korekty ciężko to idzie.
Dodatkowo przy plecach wiosłowanie i jedno ze ściągnięć liny jako unilateralne żeby maksymalnie starać się zrównać lekką dysproporcję pleców.
Jeśli chodzi o czas treningu, celuję w maksymalnie 2 godziny, ewentualnie z dodatkowym 10-15-minutowym kardio na koniec. Główne jednostki będą realizowane w dni wolne od siłowni – spacery, rolki czy rower.
Poniżej przedstawiam swój plan treningowy i proszę o ocenę.
PUSH:
1. Front squat 4x8
2. Wyciskanie sztangi na płaskiej 4x8-6
3. Hantle dodatnia 3x10
4. Rozpiętki na maszynie 3x12
5. OHP 3x8
6. Wyciskanie francuskie hantlami 3x12
7. Prostowanie przedramion w opadzie tułowia na ławce dodatniej 3x15
8. Spacer farmera jednorącz 3 długości tracku na każdą rękę
PULL:
1. Rumuński martwy 4x8 / hip thrusty 4x10 (nie wiem które wybrać, w obecnym planie miałem rumuński)
2. Zginanie nóg na maszynie leżąc 3x12
3. Podciąganie nachwytem 4x8-6 - na drążku lub maszynie
4. Wiosłowanie w oparciu jednorącz hantlą 3x10
5. Face pool 3x12
6. Szrugsy 2x12
7. Modlitewnik sztanga 3x10
8. Uginanie hantli chwytem młotkowym na ławeczce dodatniej 3x12
9. Unoszenie prostych nóg na stojaku 3 x max
FBW:
1. Wypychanie nóg na suwnicy 4x12
2. Łydki (na siedząco lub stojąco) 3x15
3. Dipy 4x8-6
4. Przyciąganie linki wyciągu dolnego siedząc (vgrip) 4x12
5. Ściąganie chwytu wyciągu górnego jednorącz 3x10
6. Wznosy na wyciągu bokiem 3x15
7a. Prostowanie ramion na wyciągu górnym 3x12
7b. Uginanie ramion na wyciągu dolnym 3x12
8. Plank 3 x max
Serii w tygodniu na nogi 15, plecy i klata 14, barki + bic + tric + brzuch po 9. Jeśli będzie zostawało w jakiś dzień więcej czasu i siły to będę dokładał po serii do pleców i klatki.
Wszelkie uwagi mile widziane.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Krugerius w dniu 2025-03-06 16:45:48