Ale na jednej stronie przeczytałem coś takiego :
5. Ćwiczenia prowadzące do szpagatu mogą być szkodliwe dla narządów ruchu: prawda. Niektóre ćwiczenia wymagają dużej siły mięśni nóg, zazwyczaj tych nie trenowanych ( wewnętrzna strona ud ). Do niektórych ( ćwiczenia izometryczne ) nie powinny przystępować osoby, których kości wciąż rosną, gdyż mogą nabawić się deformacji i nadmiernego rozluźnienia stawów ( może to doprowadzić do kalectwa ) oraz naderwania tkanki łącznej.
A moje kości wciąż rosną, czy w tym poradniku są jakieś ćwiczenia które mogłyby szkodliwie wpłynąć na moje narządy ruchu?
Szacuny
111
Napisanych postów
16087
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
79876
Plan jest ok. Nic Ci nie powinno być chyba że wyjdziesz na stół i wylądujesz szpagatem żeby było szybciej to możesz sobie kuku zrobić W jakim wieku jesteś?
Szacuny
2
Napisanych postów
84
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
885
to dlaczego dzieci uprawiaja gimnastyke itd i duzoo osob w mlodym wieku robi szpagat ,a potem normalnie zyje ? Pierdzielenie tak jak ze od silowni sie nie rosnie ...
Szacuny
1
Napisanych postów
325
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1214
Jak zrobisz szpagat walnij fote na forum:) Ja mam takie szczescie ze jak juz jestem blisko to brak cierpliwości i zawsze cos gdzieś pierdyknie :) i pół roku z głowy z naciąganiem heheheh,
Szacuny
3
Napisanych postów
774
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5083
Ja tam masochistą jestem. Lubię czuć ten ból. Pół godziny biegania (teraz zmiana na interwały) a później rozciąganie. Fajnie jest robić coś o czym kiedyś się tylko marzyło.
OloKK: "Po to się robi bezkontaktowe sparringi - człowiek przyzwyczajony do braku kontaktu instynktownie
będzie go unikał."
Cavior: "Niewątpliwie. Ale nawet, gdy ktoś nie szuka kontaktu, czasem kontakt znajduje jego... (...)"