TNIEMY CENY NA MAXA! RABATY DO -80%! SPRAWDŹ
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Skosy

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 178

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 35 Wiek 23 lat Na forum 337 dni Przeczytanych tematów 488
Cześć, szukam ćwiczenia na skosy. Analizowałem poprzednie tematy, ale nie mam tam nic fajnego.

*Szukam czegoś, co można zrobić na domowej siłowni (mam sztangi, hantle, poręcze stojaki, drążek, ławkę do wyciskania, ab wheel, dużą piłkę rehabilitacyjną).
*Szukam ćwiczenia, które będzie ciężkie, najlepiej bardzo intensywne, coś w stylu dragon flag na prosty brzucha. Chodzi o dojscie do realnego upadku silowego, nie, że pali czy sa zbyt spiete.
*Fajnie, jakby była możliwość jasnej progresji.
(+Preferuję ćwiczenia, gdzie akcentuje się unoszenie bioder.)

Jak ktoś ma jakieś fajne ćwiczenie pod pompę lub na dobicie, to też zerknę. Na razie nie mam pomysłów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6826 Napisanych postów 62843 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784176

Nie wiem co masz na myśli pisząc nic fajnego bo jak dla mnie ćwiczenia nie muszą być fajne najważniejsze żeby były efektywne.

Nie wiem w jakiej jesteś formie i jakie ćwiczenia dla Ciebie będą wystarczające ale polecę Ci taką trójkę.

Po pierwsze russian twist. Łatwe do wykonania ćwiczenie w domowej siłowni, a co ważniejsze łatwo w nim kontrolować intensywność treningową. Im większy ciężar weźmiesz do rąk tym większe wyzwanie. Uważać jednak należy z techniką bo często ten ciężar jest brany po prostu za duży i można się nabawić kontuzji.

Po drugie spacer farmera jednorącz. To jest dla mnie świetne ćwiczenie i często je wykonuję. Bierzesz do ręki jedną hantlę i wykonujesz spacer. Możesz robić krótkie kroki ważne żeby przekładać nogi. Dwie istotne kwestie po pierwsze ciężar nie może być mały tylko wymagający dla mięśnie rdzenia, po drugie sylwetka ma być cały czas prosta bez zginania się i wygibasów.

Po trzecie paloff press z rotacją. Tutaj niezbędne są gumy treningowe i niemi regulujesz opór. Świetne ćwiczenie antyrotacyjne i doskonale budujące skośne brzucha.

Polecamy również: Porusz mięśnie skośne brzucha. Czy skłony boczne to dobre ćwiczenie?

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-03-10 12:50:28
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 35 Wiek 23 lat Na forum 337 dni Przeczytanych tematów 488
Dzięki, fajna odpowiedź. Natomiast w moim przypadku:

Russian twist – zbyt łatwe, a przy założeniu dużego ciężaru trudno utrzymać równowagę/srodek cieżkosci.
Spacer farmera - z tego chyba skorzystam, troche zapomnialem o tym cwiczeniu podczas treningow w domu.
pallof press z rotacja - zbyt łatwe i nie mam żadnego stablinego elementu, żeby zamocować gume i jednoczesnie nie poleciec razem z nim niszczac połowe pokoju.
Szukam bardziej esktremanlnych cwiczen gdzie cięzko mi bedzie utrzymac pozycje przez chocby pare sekund. Cwiczenia, które da najwieksze napiecie/intensywnosc w nawet bardzo krotkim czasie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6826 Napisanych postów 62843 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784176
Paloff robi robotę przy odpowiedniej gumie ale jeśli faktycznie nie masz stabilnego elementu to trudno go wykonać. Robiłem swego czasu jeszcze boczny opad z hantlą ale nie dla każdego jest to zdrowe ćwiczenie i mogą się pojawić problemy z plecami.

Większość ćwiczeń jednak nie jest bardzo ciężkie w dosłownym tego słowa znaczeniu jednak jest to praca bardziej wytrzymałościowa.

Skośnie najczęściej trenuję po ciężkich siadach lub ciągach wówczas są wstępnie zmęczone i wystarcza spacer farmera jednorącz i paloff
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17759 Napisanych postów 132893 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464225
Uważaj żeby nie przeholować i np za bardzo skosy rozbudujesz i poszerzysz sylwetkę w talii

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc w ułożeniu nowego planu

Następny temat

Przysiady - Wskazówki na temat poprawy techniki [Film]

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły