TNIEMY CENY NA MAXA! RABATY DO -80%! SPRAWDŹ
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Przysiady - Wskazówki na temat poprawy techniki [Film]

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 178

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 262 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3164

Siemka. Na załączonym filmiku widać moje zmagania z siadami. Problem jest taki, że przy wstawaniu, sztanga nie idzie w linii prostej do góry tylko zakreśla łuk do przodu - jest to niewydajne i raczej szkodliwe dla kręgosłupa. Mam dość długą kość udową i pomimo ostatniej poprawy mobilności w kostce, żeby osiągnąć odpowiednią głębokość siadu muszę i tak stosować buty z podniesioną piętą.

I teraz przy wstawaniu dzieje się coś takiego (widać to w każdym powt. oprócz pierwszego gdzie siadłem nieco płycej), że najpierw odprostowuje mi się ten butwink a następnie ciężar sztangi leci mi na palce. Czy ktoś ma jakieś sensowne wskazowki jak tego uniknąć aby ciężar spoczywał na śródstopiu? Siadać płycej? Trzymać tułów bardziej pionowo?

Niemożliwe to potencjał możliwości

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6826 Napisanych postów 62843 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784176

Jak dla mnie nadal Ci brakuje mobilności i to nie musi być tylko kwestia stawów skokowych ale także bioder.
Widać, że ciężar Cię buja w dolnej fazie i żeby wyjść do góry musisz bujnąć. Przenosisz ciężar na przód stopy.

Zrób test jak wygląda przysiad boso lub z płaską podeszwą. W teorii i praktyce podstawka pod pięty pomaga siąść głębiej ale też nieco zmienia się środek ciężkości i to może u Ciebie powodować to bujnięcie, a tej głębokości nie masz wybitnej

Poza tym na co ja zwracam uwagę swoim podopiecznym, a u Ciebie nie ma pracy w biodrze. Przysiad powinien się zaczynać od cofnięcia bioder do tyłu, a u Ciebie, a jak popatrzysz to u Ciebie następuje ugięcie kolan, a biodra idą góra dół.
Hip hinge jest ważnym elementem przysiadu i od tego ruchu zacząłbym przysiad.

Tutaj też jest kwestia proporcji ciała i mobilności, ale ja bym się cofnął z ciężarem nieco i spróbował różnych wersji przysiadu. Z lekkim hip hinge z podkładką pod pięty, bez podkładki. I zobaczysz czy będzie Ci lepiej.
Trudno zmienić samo wykonanie wiem bo sam mam 190cm i głębokie siadanie wiele lat temu korygowałem, ale warto nad tym popracować.
No i jednocześnie ciągła praca nad mobilnością bo skoro u Ciebie podkładki pod pięty działają pozytywnie to jest jeszcze pole do poprawy.

A próbowałeś innych form przysiadu? Na przykład przedniego?

Polecamy również: Przysiady ze sztangą - prawidłowa technika

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-03-12 11:25:09
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 262 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3164
Dzieki za odp. Przedniego przysiadu nie próbowałem ale próbowałem low bar i pisałem o tym na moim blogu na forum tutaj (wczoraj). A zerknąłbyś jeszcze może na ten filmik poniżej? Czy to by było ok czy coś tutaj dalej nie gra?

Niemożliwe to potencjał możliwości

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Skosy

Następny temat

Plan 4 dni push pull

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły