Szacuny
2
Napisanych postów
854
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8201
Witam, na ogół ćwiczę boks miałem też styczność z Muay Thai, jednakże nie po to tu napisałem. Jakieś dwa tygodnie temu byłem na treningu MT i trener postanowił zrobić trening w parterze w konsekwencji dostałem jakąś dźwignię na łokieć i do tej pory mnie boli, nie mogę wyprostować ręki. Trenując na boksie dotkliwie czuję ból gdy nie trafię do celu lub w tarczę, nie mogę wkładać w cios dużej mocy bo strasznie rwie. Nawet rozgrzewam łokieć dwa razy bardziej niż powinienem ale i tak podczas treningu czuję ból. Podczas ćwiczeń na siłowni również czuję jak łokieć daje o sobie znać.
Po jakim czasie mi to przejdzie? A może nie przejdzie i mam iść do chirurga?
Chwyt/dźwignia jaką zastosował przeciwnik na treningu wyglądał/a tak :
Od 55s do 58 sekundy doskonale widać:
Szacuny
0
Napisanych postów
232
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2220
ta dźwignia to dźwignia na łokieć - balacha. Też tak kiedyś miałem ale po tygodniu przeszło tylko że nie chodziłem na treningi. Na treningu nie siłuj się tylko odklepuj
Szacuny
6
Napisanych postów
485
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
13290
z tego co widziałem to założył ci balache
wychodzi na to że za bardzo ci wygiął rękę w stawie i dlatego cię boli
ja bym ci radził iść z tym do lekarza który pewnie ci przepisze jakąś "magiczną" maść przez którą będzie cię mniej boleć
pozdro
Szacuny
0
Napisanych postów
26
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
374
Miałem jakieś 2 miesiące temu ten sam problem.Musisz smarować łokieć jakąś maścią rozgrzewającą i ćwiczyć hantelkiem z małym obciążeniem.Ja tak robiłem i po tygodniu mnie przeszło.
Szacuny
2
Napisanych postów
854
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8201
Jakie ćwiczenia miałbym wykonywać? Wczoraj robiłem normalny trening na biceps podczas ćwiczeń nie bolało. Boli mnie gdy wyginam lekko do tyłu, lub przestrzelę cios na tarczę.
Szacuny
2
Napisanych postów
793
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23741
Też boksuje, ze swojej strony na tego typu dolegliwości, polecam ci basen, basen i jeszcze raz basen. Naprawdę pomaga jak nic innego, do tego kup sobie maści rozgrzewające i smaruj łokieć. Siłownie sobie odpuść, do czasu aż ne będziesz odczuwał bólu.
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
125433
Jakieś zasinienie bądź obrzęk?
Jeśli nie, to ZAZWYCZAJ lekarze nakazują 2-3 tygodnie przerwy od treningów i odpowycznek.
Jeśli nie chcesz iść do lekarza, to proponuję stosowanie maści ze środkiem przeciwzapalnym, jakąś maść rozluźniającą (zmniejszającą napięcie mięśni), delikatne ćwiczenia (mając niedawno taką kontuzję ćwiczyłam podczas kąpieli - mając rękę pod wodą starałam się ją maksymalnie wyprostować i maksymalnie zgiąć, pomogło).
Na treningi doraźnie (żeby nie pogarszać kontuzji) - bandaż elastyczny lub stabilizator na łokieć, tylko nie używaj za długo.
Szacuny
705
Napisanych postów
4378
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
75797
14 miesięcy temu miałem przeciągnietą balachę ( bez złamania kości czywyłamania stawu).
2 miechy temblaka, pełen wyprost i zgięcie wróciły po okołó 4-5 miesiącach, pobolewa do tej pory.
Wylecz łapę do końca i dopiero bierz się za treningi.
Szacuny
2
Napisanych postów
854
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8201
Przed przeczytaniem 3 powyższych postów posmarowałem łokieć maścią "NAPROXEN". Jest to jakaś maść rozgrzewająca którą moja mama stosowała na ból pleców, na tubce jest zaznaczone iż na łokieć też działa.
"NAPROXEN" Skład 100g żelu zawiera :
Substancja czynna: naproksen 10,0 g
Substancje pomocnicze: mentol, wodzian chloralu, podłoże żelowe,
glikol propylenowy, Aseptina M, Aseptina P, Woda oczyszczona.
Czy dobra jest ta maść? Czy jednak kupić coś w stylu voltaren emulgel?
Saida: Żadnego zasinienia ani obrzęku nie ma.
Cynik75: Nie łam mnie, tyle czasu bez treningów :(