SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Pewne i sprawdzone przepisy na przetwory bez cukru

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1234

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 2701 Napisanych postów 5048 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 220094
WItam- dysponuje ktoś naprawdę pewnymi oraz sprawdzonymi przepisami na soki , dżemy , powidła bez użycia klasycznego białego cukru? Jeśli tak to prosze o przepisy . Kiedyś robielm z minimalną ilością cukru i większość poszło w kosz po kilku miesiącach bo jednak cukier konserwuje dobrze , dlatego w tym roku przy ogromnych ilościach przetworów nie chcieliśmy z żoną ryzykować i szło standardowo według przepisów ( kilo na kilo)

Zależy nam aby przetwory wytrzymały nawet kilka lat w piwnicy . Cukru niby dużo ale później na szkalnkę wody wystarczy dać około 20ml soku i jest bardzo smaczne , jednak na następne zbiory chcialbym już używać dużo mniej cukru.
Dziękuje :)

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 104 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 48654
Poczytajcie o janginizowaniu.Jest to metoda polegająca na dodawaniu odrobiny soli, ktora wtrąca naturalna słodycz z owocow i jednoaczesnie konserwuje. Polecam
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 2701 Napisanych postów 5048 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 220094
Malwina198
Poczytajcie o janginizowaniu.Jest to metoda polegająca na dodawaniu odrobiny soli, ktora wtrąca naturalna słodycz z owocow i jednoaczesnie konserwuje. Polecam
sprawdzone ? Szkoda mi trochę 100kg owoców i wielu godzin pracy :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7169 Napisanych postów 6267 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 294685
dokładnie o tym samym chciałem napisać co koleżanka wyżej. Robiłem tak z truskawkowymi i rabarbarowymi dżemami, wszystko jest ok, ale minusem jest to, że po otwarciu już długo nie mogą stać, trzeba zjeść w ciągu kilku dni
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 2701 Napisanych postów 5048 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 220094
DJ_DoDo
dokładnie o tym samym chciałem napisać co koleżanka wyżej. Robiłem tak z truskawkowymi i rabarbarowymi dżemami, wszystko jest ok, ale minusem jest to, że po otwarciu już długo nie mogą stać, trzeba zjeść w ciągu kilku dni
ma to sens jak robi się soki np w butelkach po Bobo frucie 300ml a dżemy w małych słoiczkach . Zresztą jak nie mają dodatkowego cukru to też więcej naraz można zjeść. Na przyszły rok wypróbuję napewno bo kilo cukru na kilo owoca trochę mnie przeraża :)


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2018-07-13 08:07:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7169 Napisanych postów 6267 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 294685
ja wszystkie "swoje" robiłem w małym słoiczkach, specjalnie cały rok je zbierałem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 8455 Napisanych postów 110302 Wiek 34 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1350182
a pektyn i ksylitolu nie mozesz dać.

Koleżanka ostatnio robiła to mówi ze długo gotuje, nawet i 5 godzin same owoce, potem w słoiki i wekuje.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 2701 Napisanych postów 5048 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 220094
anubis84
a pektyn i ksylitolu nie mozesz dać.

Koleżanka ostatnio robiła to mówi ze długo gotuje, nawet i 5 godzin same owoce, potem w słoiki i wekuje.
no i tu robi się lipa bo tak długie gotowanie pozabawia owoce chyba wszystkich wartości ? Ja jak robię dżem to max 10min gotuje a sok to leci na bieżącą z sokownika
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Risotto z groszkiem i łososiem

;