Kolagen
Istnieje 20 rodzajów kolagenu. 8 nadal są nie odkryte, a ich funkcja pozostaje dla naukowców tajemnicą. Obecnie znane nam są 12 rodzaje tego białka, z czego najbardziej interesuje nas kolagen typu 1 ( obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości ) oraz typu 2 ( obecny w chrząstkach stawowych ). Intensywny trening powoduje zaburzenia w jego tworzeniu, dlatego powinniśmy w 1 kolejności zadbać o uzupełnienie tej substancji w naszym organizmie.
Co jeść ?
Najlepiej wszelkiego rodzaju galarety ( najlepiej takie, które są produkowane na bazie wywarów warzywnych ) lub po prostu najzwyklejsze tzw. Owocówki, które bez problemu kupimy w każdym sklepie spożywczym. Musimy też pamiętać o witaminie C ( jest odpowiedzialna za przemiany aminokwasów tworzących strukturę kolagenu ) oraz B6 ( wpływa pozytywnie na przemiany kolagenu ).
Kwasy tłuszczowe Omega-3
Tłuszcze Omega-3 są wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Nasz organizm nie jest w stanie ich wyprodukować. Charakteryzuje się małą przyswajalnością. Wpływają na stany zapalne, alergie, pracę mózgu oraz wspomagają pracę układu krążenia.
Co jeść ?
Bogatymi źródłami tej substancji są oleje roślinne ( rzepakowy, lniany czy z orzechów włoskich ) oraz ryby morskie ( śledź, tuńczyk ).
Glukozamina
Jest składnikiem tkanki chrzęstnej. Jest naturalną substancją, która pomaga w odbudowie chrząstki oraz zmniejsza dolegliwości związane z bólami stawów.
Co jeść ?
Niestety glukozamina występuje w pożywieniu w bardzo małych ilościach, dlatego jej najlepszym źródłem są suplementy.
No i najważniejsze - trening ! Odpowiednie korzystanie z siłowni może wzmocnić kości i stawy. Oczywiście wszystko ma umiar. Dlatego pamiętajmy też o rozgrzewce i poprawnej technice, by cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długie lata.
Zmieniony przez - Mazuro13 w dniu 2007-04-08 01:05:04