SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Obróbka termiczna jedzenia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11390

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4120
"Powyższe straty wynoszą średnio po 10% dla białek, tłuszczy i węglowodanów, oraz po 10% dla minerałów, a nawet do 60% dla niektórych bardzo nietrwałych witamin.
Waga mięsa jest podana po obróbce kulinarnej, należy wiec uwzględnić 30% ubytek masy, związany z utratą wody i odpowiednio zwiększyć porcje przed gotowaniem, grilowaniem czy smażeniem. Waga ryżu, makaronu, płatków owsianych jest podana przed gotowaniem, czyli na sucho."

Wycinek z diety P. Marka C.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
w sumie tu tez byla niescislosc , bo przeciez zawartosc bialka w miesie poddanym obrobce termicznej nie zmienia sie , dochodzi jedynie do odparowania wody wiec np 100g miesa po obrobce termicznej ma tyle samo bialka co 130g przed obrobka czyli surowego.
podobnie do Evvera kiedys ten temat mnie medczyl i meczylem nim wykladowcow na uczelni i powoiem wam ciekawostke , rozne zrodla roznie podaja jedna dla mies po i nne przed , co sie tryczy kasz i makaronow lepiej opierac sie na zroglach trakrujacych produkt na sucho , jednak istnieje wiuele publikacji ktore podaja wage kasz makaronow ziemniaklow po ugotowaniu - zwlaszcza kiedy trzeba ocenioc porcje naocznie , wtedy tak jest jest lepiaj praktycznie
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 8194 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21398
zdaje sie ze cukrzyczy musza dosc dokladnie liczyc cukry w diecie, mozna by sprawdzic na stronach o nich na jakich danych sie opieraja, jezeli an tych z przed ugotowania mozna uznac ze dokladnosc ich jest wystarczajaca. Jak jzu ktos chce byc skrupulatny. Ja z gory zakladam ze sa ok i mam gdzies detale :D

“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 862 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 12904
ha mialem racje!

milo sie czyta Pana wypowiedzi Panie Marku

temat ciekawy

żyje tylko dla Niej..
żyje tylko dzięki Niej..
Dziękuje..dziękuje za to, że jesteś..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 8416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 79983
Marku - ale wyobrazasz sobie jedzenie niegotowanej kaszy gryczanej/ryzu ? bo platki owsiane z trudem bo z trudem ale mozna przelknac.


z tej strony co podalem na pierwszej stronie bo dziala:

http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/food.php?food_id=89  (kasza surowa)
http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/food.php?food_id=90  (kasza gotowana)

wynika ze kasza gotowana traci 57g ww, a z 330 kcal robi sie 63. jest az tak duza utrata ?


z płatkami owsianymi jest podobnie traca 60g ww, bialy ryz ponad 53 itd.

Zmieniony przez - everr w dniu 2006-10-18 08:33:28

http://wicek-lampy.cba.pl/

"profesjonalna" naprawa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
everr, przecież już Ci pisaliśmy, kasza nasiąka wodą, dlatego na 100g ma mniej kalorii/węgli. To tak samo jakbyś pisał, że sucha glukoza/cukier ma 100g węgli/100g a 100ml posłodzonej nią wody już nie. W drugą stronę to działa przy suszonych owocach - są bardzo kaloryczne i nie dlatego, że zaobsorbowały energię podczas suszenia w wysokiej temperaturze tylko straciły wodę.

Marku, największą i najdokładniejszą bazą składów produktów jest baza USDA, dostępna np. na nutritiondata.com - tam jest podział i jest zaznaczone czy np. jest to produkt gotowany, gotowany na parze, duszony, smażony itd.

Całkiem inna sprawa to już różne przyswajanie makroskładników z produktów po/przed obróbką termiczną.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 8416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 79983
Charon - czyli na prosty, chłopski (znaczy sie moj ) rozum: 100g kasza przed gotowaniem ma 70g ww, po gotowaniu ze 100g robi sie np. 500g i te 70g ww rozklada sie na te 500g po ugotowaniu wiec dlatego w 100g taka mala ilosc zostaje. sorry ale jak sie czasem zatne to ciezko jest z moim rozumowaniem
dzieki za strone potem po niej pobuszuje, ciekawe czy cos zrozumie


"Całkiem inna sprawa to już różne przyswajanie makroskładników z produktów po/przed obróbką termiczną." - w sensie ze jest mniejsza ??

Zmieniony przez - everr w dniu 2006-10-18 09:04:11

http://wicek-lampy.cba.pl/

"profesjonalna" naprawa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
charon dobrze wytlumaczyl
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Ad. 1 Tak

Na tej stronie co podałem (i która jest w postach podwieszonych i na której podstawie powstały tabele na jedzdobrze.pl) jest też np. zawartość wody w produkcie. Są też oczywiście bardziej interesujące nas rzeczy, jak np. podział na różne kwasy omega-3, omega-6 oraz czasami zawartość izomerów trans.

Ad. 2 Przykładowo w przypadku np. płatków owsianych, ugotowane są lepiej strawne niż surowe. Większość produktów, które mogą "nasiąknąć" wodą staje się lepiej strawnych. W przypadku białka kiedyś widziałem badanie, w którym porównywano strawność mięsa i ryb surowych oraz po obróbce termicznej. Któreś z tych było lepiej strawne surowe

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
ja po platkach owsianych takich pol surowych mialbym niestrawnosci
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sok z marchwi

Następny temat

Rozpisanie Diety

WHEY premium