Szacuny
1
Napisanych postów
86
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4120
"Powyższe straty wynoszą średnio po 10% dla białek, tłuszczy i węglowodanów, oraz po 10% dla minerałów, a nawet do 60% dla niektórych bardzo nietrwałych witamin.
Waga mięsa jest podana po obróbce kulinarnej, należy wiec uwzględnić 30% ubytek masy, związany z utratą wody i odpowiednio zwiększyć porcje przed gotowaniem, grilowaniem czy smażeniem. Waga ryżu, makaronu, płatków owsianych jest podana przed gotowaniem, czyli na sucho."
Szacuny
207
Napisanych postów
3300
Wiek
58 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28036
w sumie tu tez byla niescislosc , bo przeciez zawartosc bialka w miesie poddanym obrobce termicznej nie zmienia sie , dochodzi jedynie do odparowania wody wiec np 100g miesa po obrobce termicznej ma tyle samo bialka co 130g przed obrobka czyli surowego.
podobnie do Evvera kiedys ten temat mnie medczyl i meczylem nim wykladowcow na uczelni i powoiem wam ciekawostke , rozne zrodla roznie podaja jedna dla mies po i nne przed , co sie tryczy kasz i makaronow lepiej opierac sie na zroglach trakrujacych produkt na sucho , jednak istnieje wiuele publikacji ktore podaja wage kasz makaronow ziemniaklow po ugotowaniu - zwlaszcza kiedy trzeba ocenioc porcje naocznie , wtedy tak jest jest lepiaj praktycznie
pozdr
mc
Szacuny
40
Napisanych postów
8194
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21398
zdaje sie ze cukrzyczy musza dosc dokladnie liczyc cukry w diecie, mozna by sprawdzic na stronach o nich na jakich danych sie opieraja, jezeli an tych z przed ugotowania mozna uznac ze dokladnosc ich jest wystarczajaca. Jak jzu ktos chce byc skrupulatny. Ja z gory zakladam ze sa ok i mam gdzies detale :D
“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
everr, przecież już Ci pisaliśmy, kasza nasiąka wodą, dlatego na 100g ma mniej kalorii/węgli. To tak samo jakbyś pisał, że sucha glukoza/cukier ma 100g węgli/100g a 100ml posłodzonej nią wody już nie. W drugą stronę to działa przy suszonych owocach - są bardzo kaloryczne i nie dlatego, że zaobsorbowały energię podczas suszenia w wysokiej temperaturze tylko straciły wodę.
Marku, największą i najdokładniejszą bazą składów produktów jest baza USDA, dostępna np. na nutritiondata.com - tam jest podział i jest zaznaczone czy np. jest to produkt gotowany, gotowany na parze, duszony, smażony itd.
Całkiem inna sprawa to już różne przyswajanie makroskładników z produktów po/przed obróbką termiczną.
Szacuny
51
Napisanych postów
8416
Wiek
37 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
79983
Charon - czyli na prosty, chłopski (znaczy sie moj ) rozum: 100g kasza przed gotowaniem ma 70g ww, po gotowaniu ze 100g robi sie np. 500g i te 70g ww rozklada sie na te 500g po ugotowaniu wiec dlatego w 100g taka mala ilosc zostaje. sorry ale jak sie czasem zatne to ciezko jest z moim rozumowaniem
dzieki za strone potem po niej pobuszuje, ciekawe czy cos zrozumie
"Całkiem inna sprawa to już różne przyswajanie makroskładników z produktów po/przed obróbką termiczną." - w sensie ze jest mniejsza ??
Zmieniony przez - everr w dniu 2006-10-18 09:04:11
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Ad. 1 Tak
Na tej stronie co podałem (i która jest w postach podwieszonych i na której podstawie powstały tabele na jedzdobrze.pl) jest też np. zawartość wody w produkcie. Są też oczywiście bardziej interesujące nas rzeczy, jak np. podział na różne kwasy omega-3, omega-6 oraz czasami zawartość izomerów trans.
Ad. 2 Przykładowo w przypadku np. płatków owsianych, ugotowane są lepiej strawne niż surowe. Większość produktów, które mogą "nasiąknąć" wodą staje się lepiej strawnych. W przypadku białka kiedyś widziałem badanie, w którym porównywano strawność mięsa i ryb surowych oraz po obróbce termicznej. Któreś z tych było lepiej strawne surowe