Przedstawiam Wam b.smaczny przepis na naleśniki, który odkryłem jakoś z 2 miesiące temu i od tamtej pory zagościł w mojej diecie. Robię je co 2/3 tygodnie O ile farsz robi się w trymiga, o tyle musimy czekać na wszystkie naleśniki
SKŁADNIKI:
A ] NA CIASTO NALEŚNIKOWE :
->MĄKA- pełnoziarnista, orkiszowa, 2,5 szklanki
->MLEKO- 1 szklanka
->WODA- 1 szklanka gazowanej mineralnej
->JAJKA- 2 sztuki
->SÓL- pół łyżeczki
B ] NA FARSZ:
~>SZPINAK - paczka mrożonego
~>KURCZAK - 1 duży, podwójny filet
~>przyprawa do kurczaka
~>CZOSNEK - 5 ząbków (wedle upodobań)
~>CEBULA - 2 sztuki
~>ŚMIETANA - duża, do zup i sosów / ZDROWSZE ROZWIĄZANIE aczkolwiek mniej smaczne: JOGURT NATURALNY, typ grecki
~>SÓL, PIEPRZ- do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Kroimy w kostkę kurczaka, doprawiamy i do lodówki by przeszło smakiem. Następnie smażymy, odstawiamy by ostygł i drobno kroimy.
2. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i smażymy naleśniki. Powinny być cienkie.
3. Cebule kroimy w kostkę ipodsmażamy na patelni (najsmaczniej na maśle
4. Dodajemy szpinak, mrożony puści wodę i czekamy aż wyparuje.
5. Następnie wrzucamy kurczaka + przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i śmietanę/jogurt. Dajemy temu dosłownie sekundę i gotowe!
SMACZNEGO
Danie lepiej jeść póki ciepłe.
KCAL~ 1929
BIAŁKO~ 186
WW~ 182,41
TŁ~ 49,23
Chyba nie muszę wspominać, że WW w tym przepisie to tylko i wyłącznie mąka. Na zdjęciach farsz z jogurtem, jednak warto zgrzeszyć ze śmietaną, bo są lepsze...
Ze składników wyszło mi 15 naleśników.