Szacuny
27
Napisanych postów
7991
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
22233
Hyh teoria bez sensu. Najpierw w 1 okresie sila rosnie sama bez zadnej pomocy przy robeniu masy. Sile sie robi gdy zna sie technike cwiczen, swoje maxy, i cialo ejst przygotowane do duzego wysilku i mozna sobie pozwolic na oszukane serie, co w 1 okresie treningow jest niedopuszczalne.Masa idzie w parze z sila.ZDOBEDZIE MASE ZDOBEDZIE SILE>
[*]Sw. Spam poscie z treningu bedziesz w naszych sercach na zawsze. Pomscimy Cie, smierc Twojemu oprawcy...
Szacuny
2
Napisanych postów
437
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
5984
Ghor co Ty gadasz, miesnie na poczatku cwiczen nie sa przyzwyczajone do ciezaru, trening silowy doprowadziłby tylko do urazow stawow, miesni itp. z doswiadczenia wiem ze na poczatku trening masowy da o wiele lepsze przyrosty sily niz trening silowy, mialem taki przypadek ale nie bede o nim pisal bo to niewazne
Szacuny
4
Napisanych postów
147
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
2654
"...trening silowy doprowadziłby tylko do urazow stawow, miesni itp...."
u mnie jakoś nie doprowadził, ale jeśli ma sie pierwszy raz styczność z siłownią nie powinno się od razu rzucać na trening siłowy lub masowy, tylko przez miesiąc lub dwa robić załóżmy 2 serie po 12 powtórzeń z zapasem na ok. 5-7 ruchów.
Szacuny
3
Napisanych postów
1431
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
21309
co do tego, ze najpierw sie powinno roic mase musze sie nie zgodzc...po ogolnym treningu powinno sie trenowac to co jest priorytetem...jesli ja trenuje na wytrzymalosc to powinienem najpierw budowac mase??
po co budowac mase jak potrzebna jest sila?? poza tym budujac sile masa tez rosnie i po odpowiednim przygotowaniu do treningu pod katem sily niech go smialo stosuje
Szacuny
27
Napisanych postów
7991
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
22233
co do tego, ze najpierw sie powinno roic mase musze sie nie zgodzc...po ogolnym treningu powinno sie trenowac to co jest priorytetem...jesli ja trenuje na wytrzymalosc to powinienem najpierw budowac mase??
po co budowac mase jak potrzebna jest sila?? poza tym budujac sile masa tez rosnie i po odpowiednim przygotowaniu do treningu pod katem sily niech go smialo stosuje
Sily sie nie zrobi malym ciezarem, jakim sie robi zazwyczaj na pocatku, pozatym jego miesnie nie bede przyzwyczajone do tkaiego wysilku, ze nie wspomne o stawach wyobrazasz sobie chlopka robiacego mostek 60 kilowa sztanga do 3? bo ja nie barszo jeszcze z lokacjami gdzies latajacymi.
Sa treningi ktore umozliwaja wsplatanie sily i masy na 1 treningu ale mimo wszystko najpierw robi sie mase. Naprawde wierz mi lub nie ale podczas robienia masy sila ladnie skacze szczegolnie przez peirwsze pol roku wiem to z doswiadczenia mojego, moich kolegow , osob ktore trenowalem/ze mna cwiczyly/pod moim okiem.
[*]Sw. Spam poscie z treningu bedziesz w naszych sercach na zawsze. Pomscimy Cie, smierc Twojemu oprawcy...
Szacuny
3
Napisanych postów
1431
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
21309
Sily sie nie zrobi malym ciezarem, jakim sie robi zazwyczaj na pocatku, pozatym jego miesnie nie bede przyzwyczajone do tkaiego wysilku, ze nie wspomne o stawach wyobrazasz sobie chlopka robiacego mostek 60 kilowa sztanga do 3? bo ja nie barszo jeszcze z lokacjami gdzies latajacymi.
Sa treningi ktore umozliwaja wsplatanie sily i masy na 1 treningu ale mimo wszystko najpierw robi sie mase. Naprawde wierz mi lub nie ale podczas robienia masy sila ladnie skacze szczegolnie przez peirwsze pol roku wiem to z doswiadczenia mojego, moich kolegow , osob ktore trenowalem/ze mna cwiczyly/pod moim okiem.
maly ciezar to pojecie wzgledne, dla Ciebie 100 kilo bedzie nic , a dla mnie to bedzie bardzo duzo
zgadzam sie...powinno byc odpowiedznie przgotowanie i wprowadzenie do treningu w ktorym mamy zamiar budowac sile
sila skacze, ale priorytetem w takim treningu nie jest i nie idzie do gory tak wysoko jak by mogla isc w przypadku treningu silowego
jak zaczynalem przygode z silownia moim priorytetem byla sila i jak sie ogolenie przygotowalem robilem ja bez kontuzji i wzrosla bardzo szybko bo ze sztangi 55 kilo przezucilem sie na 90 w ok 4 miesiace(wiem ze na poczatku postepy sa najwieksze)ale zalezalo mi tez zeby nie zwiekszyc masy miesniowej i nie przytylem
Szacuny
27
Napisanych postów
7991
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
22233
Jako ze dyskusja miala do tej pory chrakter raczej wymiany pogladow wkleje ci cytaty kogos madrzejszego o wiel wiele i bardziej doswiadczonego moda dzialu michaila
Jeśli pragniesz zwiększyć w konkretny sposób siłę swoich mięśni, a Twój staż jest niewielki (8 - 12 miesięcy systematycznego i przemyślanego treningu), to możesz spróbować w trening typowo budujący (masowy) wplatać elementy treningu siłowego.
Treningiem na poprawę siły
Każda grupa mięśniowa trenowana co 4 - 7 dni (zależnie od poziomu wytrenowania - patrz Tabela "Etapy Treningowe").
Trening na dużych ciężarach z małą ilością powtórzeń w seriach (8 - 1, nie licząc serii rozgrzewkowych) oczywiście w seriach rozgrzewkowych ilość powtórzeń nieco większa - 12 - 15.
Operujemy w ćwiczeniach bazowych - wielostawowych na obciążeniach w granicach 70 - 95% CM (ciężaru maksymalnego-tj. takiego, z jakim jesteśmy w stanie wykonać tylko 1 poprawne powtórzenie).
Przerwy pomiędzy seriami wydłużamy do 2 - 4 minut.
Ilość serii
Na duże grupy wykonujemy 8 - 10 serii, na małe 6 - 8 serii (plus 2 - 3 serie rozgrzewkowe w obu przypadkach). Trening oparty na podstawowych ćwiczeniach(wyciskania, przysiady, uginania i wyprosty ramion, itp.) z użyciem wolnych ciężarów(sztanga, sztangielki).
Czas trwania: 4 - 8 tygodni (nie dłużej).
UWAGA: W początkowym okresie treningów (minimum rok) nie ma najmniejszego sensu wykonywanie treningów typowo siłowych, bo siła rośnie pięknie podczas treningów typowo masowych - wraz ze wzrostem masy mięsniowej oraz stopnia wytrenowania organizmu.
Szczegolnie w 2gim uwage