Od dłuższego czasu czytam posty na forum. Chciałabym zacząć ćwiczyć pod Waszym okiem, abyście mogły przedstawić mi realne szanse na poprawienie sylwetki. wydaje mi się że jestem już gotowa aby rozpocząć przygodę z Ladies SFD :)
Waga : 68kg
Wzrost : 163cm
Obwód w biuście : 95cm
Obwód talii w najwęższym miejscu : 73cm
Obwód bioder : 105cm
Obwód uda w najszerszym miejscu: 61cm
Obwód łydki : 38cm
W którym miejscu najszybciej tyjesz : pośladki, uda
W którym miejscu najszybciej chudniesz : piersi
Uprawiany sport lub inne formy aktywności:
W przeszłości ścigałam się przez 6lat na rowerze (koniec kariery w 2005r. jakieś 15kg temu). Nie jeżdżę już na rowerze. Od 4 lat prowadzę siedząco- biurowy tryb życia od 10tej do 18stej. Sporadycznie wychodzę na basen, zdarzy mi się pokopać w worek na kickboxingu, pojeździć na rolkach. Dwa tygodnie w roku śmigam na snowboardzie. Od czasu do czasu biegam (8-10km), ale bardzo rzadko. Po przebiegniętym maratonie w 2010 treningów było dosłownie kilka. PODSUMOWUJĄC- brak aktywności fizycznej (fcuk !!)
Co lubisz jeść na śniadanie:
nie jem śniadań (wiem- do poprawy, fatalny błąd) najciężej mi się zmusić do jedzenia do godz. 12:00, zbiera mnie na wymioty na myśl o śniadaniu). Moje śniadanie stanowią dwie kawy o godz 10:00 (jedna czarna 4 łyżeczki rozpuszczalnej na kubek, druga do przepicia z ekspresu 250ml mleka)
Co lubisz jeść na obiad :
To co lubię a z tym co jem trochę się różni. Zamawiam obiad z cateringu do pracy, to co wybieram to mięso, polędwica pieczona z pomidorami itp. warzywa mrożone na patelnię/ gotowane, żeberka, lasagne, placki po węgiersku. KOCHAM pizzę (!!)
Co jako przekąskę :
zapycham się słonecznikiem, migdałami i orzechami laskowymi. Raz w tygodniu chodzę na Pizzę/kebab. Piję dużo piwa.
Co jako deser : kolejna kawa lub dwie. Nie lubię słodyczy.
Ograniczenia żywieniowe : boli mnie brzuch po kapuście, fasolce (szparagi też), ale tez po jogurtach i kefirze. Często mam bolesne wzdęcia brzucha.
Stan zdrowia, czy regularnie miesiączkujesz, czy bierzesz tabletki hormonalne : miesiączki są regularne. Nie biorę tabletek.
Preferowane formy aktywności fizycznej :
Siłownia 2-3razy w tyg. PLAN dla ZIELONYCH- nie znam się na wykonywaniu ćwiczeń na maszynach oprócz Cardio. Mam siłownię dostępną praktycznie przez cały tydzień, ale często wyjeżdżam na weekendy także max 5x, ale nie dam rady spędzić wszystich wolnych wieczorów na siłowni). Mogę ćwiczyć wyłącznie wieczorami- żadna siła kosmosu nie obudzi mnie rano na ćwiczenia. Z trudem zmobilizuję się aby wstać na śniadanie, to już będzie wyzwanie.
Basen. Mogę chodzić bez ograniczeń. Bardzo lubię pływać.
Bieganie. Bez ograniczeń. Nogi zregenerowały mi się już po maratonie a paznokcie odrosły :)
Kusi mnie aby wsiąść na rower, ale nie widzę jakoś jazdy w Warszawie, ścieżki rowerowe mnie nie kręcą ;)
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : nic.
Stosowane wcześniej diety : nigdy nie stosowałam żadnej diety.
Co chciałabym poprawić:
Wyszczuplić sylwetkę i nabrać energii do wcześniejszego wstawania z łóżka :) Jeśli wkręcę się w regularne treningi marzę o starcie w Half Ironman- triathlonowym wyścigu, którego ukończenie to wielki prestiż (2km pływania/ 90km rower/ 21km bieg). Nie chcę się zabić podczas przygotowań do niego, najważniejsze aby mieć solidną bazę w formie jedzenia.
Wg kalkulatora BMR wynosi: 1474,30, jako że na chwilę obecną moja aktywność fizyczna jest "zerowa" nie podaję TEA, ale będzie pewnie ok 300kcal. Proszę o potwierdzenie jaki rozkład % powinnam zastosować (30/30/40?) czy inny. Będzie mi łatwiej ułożyć plan na nadchodzący tydzień. Najchętniej wrzuciłabym rozpiskę na cały tydzień z góry do potwierdzenia, łatwiej będzie robić zakupy przy moim braku czasu.
Poniżej przykładowy dzienny zestaw jedzeniowy (nie wliczałam warzyw- brokuły/ brukselka/ szparagi, mrożony groszek i marchewka + kilogramy cebuli- to najczęściej goszczą na moim talerzu):

Foty tak na dobry początek (wrażliwi niechaj nie oglądają):

z góry dziękuję za pomoc i wsparcie. Pozdrawiam, Monika
Zmieniony przez - meybee w dniu 2011-10-02 00:31:31
Zmieniony przez - nightingal w dniu 2015-12-16 12:32:06
http://www.sfd.pl/Meybee_/_Road_to_be_Iron-t804665.html
Cycling macht frei!
02 Orlen Marathon: 05:13:47
35 Maraton Warszawski: 05:26:29
32 Maraton Warszawski: 05:58:52
Half Ironman: SOON