...
Napisał(a)
Nie zawsze mam czas na gotowanie kaszy, ryżu w związku z tym pytanie czy mogę robić tak że dzień wcześniej ugotuje sobie kasze,ryz itp. wsadze do lodówki i na nastepny dzien odgrzewam w mikrofalówce i zaraz po jem?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
kazdy ma tam jakis stopien do ktorego trzyma diete, niektorzy beda robic wszystko tak jak trzeba, a niektorzy beda odpuszczac i gotowac sobie na mikrofalach, taka dietetyczna tolerancja
1
...
Napisał(a)
jasne
http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres...
ROCK'N'ROLL
...
Napisał(a)
raczej nie polecalbym mikrofali, przewaga piekarnika jest taka, ze w nim jedzenie 'robi sie' dzieki wysokiej temperaturze, a w mikrofali dzieki szkodliwym przenikliwym falom elektromagnetycznym
oczywiscie sam jej raz na jakis czas uzywam zeby sobie zapiec jakas zapiekanke na 30 sekund wrzucam, ale zeby nagminnie uzywac to nie polecam
aczkolwiek to tylko moje zdanie
edit: weryfikuje nieco swoj poglad i zalaczam tekst, ktory znalazlem na jednym z forum, autorstwa jakiegos inz. technologii zywnosci, moze ellis tez cos ciekawego nam powie.
"Mikrofale co to właściwie są? jak już ktoś wyżej napisał są to fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości, u nas do żywności stosowane jest około 920MHz zaś w USA 2150MHz (mogłem nieznacznie wartości pomylić) ich działanie polega na tym że gdy produkuje je megatron to wnika ono w żywność zmieniając swoją biegunowość 50 razy na sekundę, co za tym idzie? związki w które wnikają mikrofale (mogą max 2,5cm w głąb produktu wejść) obracają się dostosowując się do biegunowość, mówię to o łańcuchac węglowodanowych, białku, tłuszczach a zwłaszcza i przedewszystkim wodzie, ponieważ większe łańcuchy często (praktycznie zawsze) są połączone z innymi składnikami to głównie woda może być poruszana, i tak właśnie się dzieje że cząsteczki wody obracają się 50 razy na sekundę wytwarzając przy tym tarcie które daje ciepło to tak od strony fizycznej,
Teraz nieco od fizjologicznej. Wielokrotne badania nie stwierdziły szkodlwości spożywania żywności przygotowywanej za pomocą mikrofalówki, ponieważ mikrofale w 100% użyjmy słowa "wyparowują" , jedyne szkoldliwe skutki jakie może mieć to tworzyć w wyniku wysokiej temperatury niestrawne dla naszego przewodu pokarmowego konformacje białkowe, generalnie mikrofalówkę warto stosować do odgrzewania już uprzednio przygotowanej żywności, ponieważ w trakcie mikrofalowania nie wytworzą się ani melanoidy (barwiniki brązowej skórki np na kotletach) nie wytworzą sie też substancje tak głęboko odpowiadające za smak, dlatego lepiej sobie darować próbę gotowania w mikrofali"
Zmieniony przez - michal_bas w dniu 2006-09-23 19:45:23
oczywiscie sam jej raz na jakis czas uzywam zeby sobie zapiec jakas zapiekanke na 30 sekund wrzucam, ale zeby nagminnie uzywac to nie polecam
aczkolwiek to tylko moje zdanie
edit: weryfikuje nieco swoj poglad i zalaczam tekst, ktory znalazlem na jednym z forum, autorstwa jakiegos inz. technologii zywnosci, moze ellis tez cos ciekawego nam powie.
"Mikrofale co to właściwie są? jak już ktoś wyżej napisał są to fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości, u nas do żywności stosowane jest około 920MHz zaś w USA 2150MHz (mogłem nieznacznie wartości pomylić) ich działanie polega na tym że gdy produkuje je megatron to wnika ono w żywność zmieniając swoją biegunowość 50 razy na sekundę, co za tym idzie? związki w które wnikają mikrofale (mogą max 2,5cm w głąb produktu wejść) obracają się dostosowując się do biegunowość, mówię to o łańcuchac węglowodanowych, białku, tłuszczach a zwłaszcza i przedewszystkim wodzie, ponieważ większe łańcuchy często (praktycznie zawsze) są połączone z innymi składnikami to głównie woda może być poruszana, i tak właśnie się dzieje że cząsteczki wody obracają się 50 razy na sekundę wytwarzając przy tym tarcie które daje ciepło to tak od strony fizycznej,
Teraz nieco od fizjologicznej. Wielokrotne badania nie stwierdziły szkodlwości spożywania żywności przygotowywanej za pomocą mikrofalówki, ponieważ mikrofale w 100% użyjmy słowa "wyparowują" , jedyne szkoldliwe skutki jakie może mieć to tworzyć w wyniku wysokiej temperatury niestrawne dla naszego przewodu pokarmowego konformacje białkowe, generalnie mikrofalówkę warto stosować do odgrzewania już uprzednio przygotowanej żywności, ponieważ w trakcie mikrofalowania nie wytworzą się ani melanoidy (barwiniki brązowej skórki np na kotletach) nie wytworzą sie też substancje tak głęboko odpowiadające za smak, dlatego lepiej sobie darować próbę gotowania w mikrofali"
Zmieniony przez - michal_bas w dniu 2006-09-23 19:45:23
...
Napisał(a)
ja mysle,ze najlepiej z mikrofalowki korzystac w sytuacjach,gdy naprawde musisz. Jak za to wiesz,ze bedziesz mial czas to ugotuj normalnie Lepiej dmuchac na zimne
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------
...
Napisał(a)
ja jem z mikrofalowki i leje na to
ale fat jest to skzodliwe
tylko przeważnie z czasem nie wyrabniam ale gdybym go miał dużo to bym mikrofalówke w odstawke dał
ale fat jest to skzodliwe
tylko przeważnie z czasem nie wyrabniam ale gdybym go miał dużo to bym mikrofalówke w odstawke dał
http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres...
ROCK'N'ROLL
...
Napisał(a)
o mikrofalach malo nam wiadomo(tzn. ja sam malo wiem) wiec skoro czegos nie znamy to lepiej nie korzystajmy
przypominam ze najzdrowszy sposob to gotowanie na parze
przypominam ze najzdrowszy sposob to gotowanie na parze
...
Napisał(a)
no i na parze dużó lepsze wychodzi
ofkorse w mikrofali tlyko podgrzewam gotownie nie prysłżo mi nawet na myśl
ale i tak kurczak podgrzany w mikrofalówce a podgrzany w wodzie to 2 rózne smaki bo z mikrofali tkai suchy i gorszy niz podgrzeny w wodzie ale czas to pieniądz jak wiadomo więc nei zawsze się daje i wtedy mikrofalówka się bardzo przydaje
rym z nad wisłoka
ofkorse w mikrofali tlyko podgrzewam gotownie nie prysłżo mi nawet na myśl
ale i tak kurczak podgrzany w mikrofalówce a podgrzany w wodzie to 2 rózne smaki bo z mikrofali tkai suchy i gorszy niz podgrzeny w wodzie ale czas to pieniądz jak wiadomo więc nei zawsze się daje i wtedy mikrofalówka się bardzo przydaje
rym z nad wisłoka
http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres...
ROCK'N'ROLL
...
Napisał(a)
Do tego potrawy z mikrofali nawet ryż są bardziej suche i tutaj potrawa traci na walorach smakowych bynajmniej jak dla mnie.
...
Napisał(a)
Chaczyk, skoro forum ma uczyc, to chcialem zwrocic uwage, ze przynajmniej nie znaczy to samo co bynajmniej, ktore tu jest uzyte w bledny sposob
a jeszcze co d otematu to taki dogrzewany w mikrofali ryz chyba trzeba kroic nozem heh
a jeszcze co d otematu to taki dogrzewany w mikrofali ryz chyba trzeba kroic nozem heh
Poprzedni temat
Prosze o pomoc !!!!
Następny temat
Moje zapotrzebowanie kaloryczne... odpowiedzi
Polecane artykuły