WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Jak polepszyć się siłowo w wieku 14 lat.

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 461

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 26 lat Na forum 20 dni Przeczytanych tematów 19
Płeć - Mężczyzna

Wiek - 14 lat

Waga - równo 70 kg

Wzrost - 172 cm

Cel treningowy - poprawa siły

Staż treningowy na siłowni - nie posiadam

Uprawiane inne sporty - nie uprawiam

Dostęp do sprzętu - nie posiadam

Dieta - Raz na jakiś czas zjem coś niezdrowego a tak to staram się jeść zdrowo, pije dużo wody

Przeciwwskazania medyczne - cukrzyca typu 1

Zażywane suplementy - nie zażywam
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12554 Napisanych postów 162259 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242780
Cześć!
Twoja sytuacja ma konkretne podłoże. Cukrzyca typu 1, mała aktywność dzienna i brak wcześniejszego treningu siłowego to trzy czynniki, które razem osłabiają układ nerwowo-mięśniowy. Siła to przede wszystkim "nauczanie" układu nerwowego – jak skutecznie aktywować włókna mięśniowe. Nie musisz mieć bicepsów, żeby być silnym. Przy Twoim stażu (zerowym) zaczniesz robić postępy niemal od pierwszego tygodnia regularnych ćwiczeń.
Polecamy również: Trening z ciężarem własnego ciała dla początkujących nastolatków

Trening siłowy
-Ćwicz 3x w tygodniu (np. pn/śr/pt), zawsze z dniem przerwy między sesjami
-Skup się na wielostawowych ćwiczeniach z ciężarem własnego ciała: pompki, przysiady, deska (plank), unoszenie bioder (glute bridge), negatywy na drążku
-Schemat: 3 serie × 6–10 powtórzeń, tempo kontrolowane (opuszczaj powoli – 3 sekundy)
-Progresja co 1–2 tygodnie: gdy robisz 10 powtórzeń bez problemu → dodaj serię lub utrudnij wersję (np. pompki z nogami wyżej)
-Negatywy na drążku to złoto – rób 3 serie × 5 powolnych opuszczeń, to najszybsza droga do pierwszego podciągnięcia
-Przed treningiem zmierz glikemię – nie ćwicz przy poziomie <100 mg/dl ani >250 mg/dl. Miej przy sobie coś na podbicie cukru w razie w.

Dieta
Twój wiek i cel = potrzebujesz kalorii na wzrost i siłę, nie możesz „jeść za mało"
-Białko: minimum 1,5–1,8 g na kg masy ciała = ok. 105–126 g dziennie (jajka, kurczak, nabiał, ryby, rośliny strączkowe)
-Węglowodany złożone przed treningiem (owsianka, ryż, pełnoziarniste pieczywo) – dają paliwo mięśniom i stabilizują cukier
-Przy cukrzycy typu 1 skonsultuj z diabetologiem ewentualne korekty dawki insuliny w dni treningowe – to ważne i indywidualne
-Śniadanie obowiązkowo – nie trenuj na czczo

Dlaczego to działa?
Trening siłowy z ciężarem własnego ciała aktywuje mechanizmy adaptacji nerwowo-mięśniowej – w pierwszych 8–12 tygodniach wzrost siły wynika głównie z lepszej koordynacji mięśni, nie ich rozmiaru. To dlatego postępy na początku są tak spektakularne. Badania potwierdzają skuteczność tego podejścia u nastolatków: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22692125/

Podsumowując
-Jutro – zacznij od 3x10 pompek, 3x10 przysiadów, 3x5 negatywów na drążku
-Skonsultuj trening z diabetologiem – ustal bezpieczne zakresy glikemii do ćwiczeń
-Dodaj białko do każdego posiłku – jajko, twaróg, jogurt grecki, kurczak
-Mierz glikemię przed i po każdej sesji przez pierwsze 2 tygodnie – poznaj reakcję swojego ciała
-Wychodź na spacery – 20–30 minut dziennie podnosi poziom aktywności bazowej i poprawia wrażliwość na insulinę

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 26 lat Na forum 20 dni Przeczytanych tematów 19
Mam 14 lat chciałbym poprawić swoją siłe , wedlug mnie nie jestem nawet przeciętny siłowo, prawie wszyscy rówiesnicy których znam są silniejsi odemnie nawet jeśli nic nie ćwiczą, kiedyś trenowałem piłke nozna lecz byłem otyły (schudłem przez cukrzyce) myślę też, że przyczyniać sie może do tego , że nie często wychodze z domu tzn, na spacery itd i mam mało ruchu
...
Napisał(a)
Początkujący
Chciałbym też dodać, że nie mogę się ani razu podciągnać na drążku lecz moge zrobić kilka negatywów
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12554 Napisanych postów 162259 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242780
i jak zapoznales sie z odp? :)

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
Tak, dzisiaj za mną 2 dzień treningow (pon/sroda/pt) narazie nie czuje różnicy ale na pewno jestem zmotywowany i dąże do zbudowania dyscypliny
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17813 Napisanych postów 133442 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1467270
spokojnie siła nie poprawi się z dnia na dzień, to że ktoś jest silniejszy bez treningu to też sprawa genetyczna więc się tym nie przejmuj, konsekwentnie dąż do celu

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odstający,duży tyłek

electro
Polecane artykuły