Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Błonnik w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1090

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 164 Wiek 32 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1987
Hej.
Mam takie pytanie.
Aktualnie spozywam 4000kcal
200b 130t 500w
Robie bardzo powolna mase bo tyje jakos max pol kilo miesiecznie.
Trenuje powerlifting i mam prace fizyczna z tego az tak duze zapotrzebowanie.
Ale to nie o tym,
Ostatnio czym dalej w las mam coraz wieksze wzdecia gazy bulgotanie w zoladku.
Jem z pol kilo wazyw i z pol kilo owocow.
Dieta 100% zdrowa zero przetworzonego zarcia sam ryz, makaron z maki durum, pieczywo ciemne roznorodne, platki owsiane itp.
I tak oststnio sprawdzilem w apce ze jem ponad 50g blonnika dziennie.
Wydaje mi sie ze to moze byc powod moich problemow trawiennych.
I tu rodzi sie moje pytanie czy myslicie ze moglbym wrecz powinienembym zamienic np ciemne pieczywo na biale.
I platki owsiane na np platki ryzowe czy platki kukurydziane zeby ograniczyc spozycie blonnika i pozbyc sie problemow trawiennych?
Chyba przy mojej podarzy kalorycznej i aktywnosci fizycznej nie bedzie to glupie rozwiazanie ?
Chyba ze macie jakies lepsze pomysly jak uporac sie z moimi ,,dolegliwosciami" bo przyznam ze jak j**ne boka to sam musze nos zakrywac xDDD

Zmieniony przez - gudixx w dniu 24.01.2025 20:25:01
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9161 Napisanych postów 83467 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705718
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na ilość owoców i warzyw bo tutaj również może być problem . Dodatkowo musisz kolejno eliminować poszczególne produkty i obserwować organizm .

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 164 Wiek 32 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1987
flex1976
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na ilość owoców i warzyw bo tutaj również może być problem . Dodatkowo musisz kolejno eliminować poszczególne produkty i obserwować organizm .

No kombinowalem juz i sa 2 opcje.
Ciemne na biale owsiane na klejik albo cornflakes.
Albo ograniczyc warzywa i owoce do minimum.
Wole zostawic owoce i warzywa.
I wcinac przenice ale to i tak mi wyjdzie 150g wegli z tego a mam 500g do dyspozycji
Dodatkowi zamienilem ziemniaki na ryz bo jadlem z 600g ziemniakow dzinnie a to masa blonnika

Zmieniony przez - gudixx w dniu 24.01.2025 21:23:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4200 Napisanych postów 5094 Wiek 46 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 117850
Ja mam podobna ilosc kcal na mpjej obecnej masie i zauwazylam ze zdecydowanie blonnik musze miec na poziomie 20-30g by nie miec takich problemow. Ja jem b. malo warzyw by nie robily mi zbednej objetosci posilkow, wiecej owocow jako dodatek do posilkow, poza tym ja nei jadam zadnego ciemnego pieczywa ani pelnoziarnistego ryzu czy makaronow, tylko glownie normalny ryz basmati/jasminowy, makaron ze zwyklej maki albo ryzowy, jak jakies nalesniki czy pizza ty tylko na mace pszennej, ew z dodatkiem kukurydzianej, jaglanej, ryzowej czy owsianej zeby troche urozmaicac jednak i trzymac jakis poziom blonnika, ale wlasnie by nie przekraczac duzo tego 30g.
A ziemniaki tez odpadaja u mnie, glownie przez objetosc przy tak wysokich weglach.
Platki owsiane/owsianki u mnie odpadaja bo wlasnie mam takie rewolucje po nich, chyba ze jako dodatek, to wtedy jest ok, ale kompletnie odpada zrobienie posilku na 100g wegli i platki owsiane jako jedyne zrodlo wegli w takiej ilosci, wtedy bulgotania i rewolucje gwarantowane.

Zmieniony przez - madzia_666 w dniu 25.01.2025 13:00:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
madzia_666
Ja mam podobna ilosc kcal na mpjej obecnej masie i zauwazylam ze zdecydowanie blonnik musze miec na poziomie 20-30g by nie miec takich problemow. Ja jem b. malo warzyw by nie robily mi zbednej objetosci posilkow, wiecej owocow jako dodatek do posilkow, poza tym ja nei jadam zadnego ciemnego pieczywa ani pelnoziarnistego ryzu czy makaronow, tylko glownie normalny ryz basmati/jasminowy, makaron ze zwyklej maki albo ryzowy, jak jakies nalesniki czy pizza ty tylko na mace pszennej, ew z dodatkiem kukurydzianej, jaglanej, ryzowej czy owsianej zeby troche urozmaicac jednak i trzymac jakis poziom blonnika, ale wlasnie by nie przekraczac duzo tego 30g.
A ziemniaki tez odpadaja u mnie, glownie przez objetosc przy tak wysokich weglach.
Platki owsiane/owsianki u mnie odpadaja bo wlasnie mam takie rewolucje po nich, chyba ze jako dodatek, to wtedy jest ok, ale kompletnie odpada zrobienie posilku na 100g wegli i platki owsiane jako jedyne zrodlo wegli w takiej ilosci, wtedy bulgotania i rewolucje gwarantowane.

Zmieniony przez - madzia_666 w dniu 25.01.2025 13:00:32

To milo ze nie jestem sam w tym xD
Problem tylko w tym ze ja musze nabijsc objetosc wazywami owocami bo chodze poprostu glodny xD
Jestem totalnym zarlokiem 75kg waze a jem jak niedozywiony =D
Reasumujac od dzisaj licze blonnik i jestem pewny w 100% ze to bylo to =)
Ps. Boze 4000kcal jako kobieta =o co ty robisz powiedz mi =D
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4200 Napisanych postów 5094 Wiek 46 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 117850
Haha, no wlasnie nie wiem, chyba mam taki neat spory, zawsze chuda jak patyk i typ niejadka, niestety, ale zeby rosnac to tyle musze, a co robie to nornalnie, silowy 4-5x w tyg, 10 tys krokow dziennie + kardio 3x w tyg obecnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
madzia_666
Haha, no wlasnie nie wiem, chyba mam taki neat spory, zawsze chuda jak patyk i typ niejadka, niestety, ale zeby rosnac to tyle musze, a co robie to nornalnie, silowy 4-5x w tyg, 10 tys krokow dziennie + kardio 3x w tyg obecnie.

Jezu to ja 15-25 tys krokow trening trojbojowy 4x ktory trwa 2 godziny czasami nawet 3. No ale za to lubie zjesc xD Nie lepiej ci wywalic te kardio? Ja kardio nie robie bo bym musial z 4.5-5k wciskac xD no nic ale
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
gudixx
madzia_666

Jezu to ja 15-25 tys krokow trening trojbojowy 4x ktory trwa 2 godziny czasami nawet 3. No ale za to lubie zjesc xD Nie lepiej ci wywalic te kardio? Ja kardio nie robie bo bym musial z 4.5-5k wciskac xD jakie macro masz w tej kaloryce jako kobieta bardzo mnie to ciekawi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
No ja bym wywalila moze to kardio, ale mam trenera i slucham sie, dal mi cardio to robie, to wiesz kardio tez ma troche pozytywnego wplywu i na trawienie i ukl.sercowo-naczyniowy, wiec dla mnie ok troche miec.
Moje makro to B 200 T 80 W 600, codziennie mam tak samo i dni treningowe i nietreningowe.

Tak btw to moje treningi to niby tylko kulturystyczne, ale tez trwaja dosc dlugo, tak ze 2 godz to mysle ze spokojnie.

Zmieniony przez - madzia_666 w dniu 25.01.2025 15:54:58
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Czy rzeczywiście problemy trawienne wynikają w Twoim przypadku z dość dużej ilości spożywanego błonnika, tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić. Bez wątpienia jednak istnieje taka możliwość. Nie pozostaje więc nic innego, jak postarać się zmniejszyć jego podaż ograniczając jego główne źródła w diecie i obserwować reakcję układu trawiennego. Jeżeli to nie przyniesie efektów, to trzeba będzie spróbować kolejnych możliwości, a jest tego niestety dość dużo.

https://sklep.sfd.pl/blog-1/Blonnik_jak_dziala_na_nasza_sylwetke_i_czy_mozna_go_przedawkowac-blog231.html?srsltid=AfmBOoq1bBCLpquGcDPdr17LgUm6ZCS69MP5PqHs-SK3DKnJ8HrsLICr 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
domer
Czy rzeczywiście problemy trawienne wynikają w Twoim przypadku z dość dużej ilości spożywanego błonnika, tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić. Bez wątpienia jednak istnieje taka możliwość. Nie pozostaje więc nic innego, jak postarać się zmniejszyć jego podaż ograniczając jego główne źródła w diecie i obserwować reakcję układu trawiennego. Jeżeli to nie przyniesie efektów, to trzeba będzie spróbować kolejnych możliwości, a jest tego niestety dość dużo.

https://sklep.sfd.pl/blog-1/Blonnik_jak_dziala_na_nasza_sylwetke_i_czy_mozna_go_przedawkowac-blog231.html?srsltid=AfmBOoq1bBCLpquGcDPdr17LgUm6ZCS69MP5PqHs-SK3DKnJ8HrsLICr

narazie 3 dzien z blonnikiem 20 -25 i czuje juz duza roznice moze placebo poczekamy zobaczymy xD
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gotowe sosy - warto stosować?

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny [86kg]

Spalanie
Polecane artykuły