Szacuny
11
Napisanych postów
406
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7315
Witam,
Prosiłbym o ewentualne skorygowanie mnie ale z tego co wykombinowałem to najlepszym źródłem błonnika w takiej diecie (jako dodatek np. do piersi kurczaka)są: brokuły, kalafior, szpinak, pieczarki i ewentualnie (większa zawartość węgli)brukselka... zgadza się?
Chodzi mi głownie jak to w takiej diecie o utrzymanie nie zadużej ilości węgli (30-50g)
Gdy ci czarny kot przebiegnie drogę nie myśl, że to pech... chyba, że jesteś myszą
Szacuny
4
Napisanych postów
739
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
638
Dzięki serdeczne, widziałam te tabele, nie przyjrzałam się dokładnie, wybrałam takie, gdzie wszystko wygodnie napisane. A ta z błonnikiem jest bee, trzeba w każdy produkt osobno wchodzić, ale gra warta świeczki, skoro kalafior mogę liczyć nie 5, a 2,6g ww
Szacuny
11
Napisanych postów
1539
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
54239
mi się bardziej sprawdza kapucha kiszona niż otręby jeśli idzie o lepsze wypróżnianie na ckd.tzn otręby daj do śniadania a np do obiadu daj kapuche tez ma mało węgli o tego jeszcze coś tam witamin
Szacuny
11
Napisanych postów
406
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7315
nie muszę wliczać otrębów do węgli? hmmm... to by było gites :)a dlaczego?
bo rozumiem że kalafior,brokuły,szpinak i pieczarki muszę wliczać? (najczęściej właśnie to dodaję do posiłków)
...no i jeszcze mi powiedzcie jak mam spożywać otręby(tzn w jakiej formie np z wodą czy jak?)i czy do uzupełniania witamin mogę stosować taką zwykłą multiwietaminę z apteki?
Gdy ci czarny kot przebiegnie drogę nie myśl, że to pech... chyba, że jesteś myszą
Szacuny
11
Napisanych postów
406
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7315
dobra to przyznam, że teraz to się trochę pogubiłem...
1. mrożone brokuły i kalafior mają ok. 5g węgli ogółem (w tym 2,5g strawnych)natomiast błonnika pokarmowego mają trochę powyżej 2g
2. otręby przenne mają ok 62g węgli ogółem (w tym 19,5g strawnych) natomiast błonnika pokarmowego mają 42g
...więc ile czego dziennie powinienem szamać przyjmując że w skd można zjadać do 30g węglowodanów a dzienne zapotrzebowanie błonnika pokarmowego to jak wyczytałem średnio 30g
sorki, że tak cisnę z tym tematem ale jak napisałem trochę się pogubiłem a odpowiedź na ten temat mam nadzieję mi wszystko rozjaśni
z góry wielkie dzięki
Szacuny
11
Napisanych postów
3720
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
18051
najlepszym zrodlem blonika na diecie tluszczowej jest SIEMIE LNIANE ms mnustwo zderowych tluszczy okolo 30g bialko okolo 20g okolo 30-40g BLONNIKA i do 10g ww strawialnych!
Szacuny
11
Napisanych postów
406
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7315
no dobra ale w jakiej postaci szamać te otręby tak jak pytałem trochę wyżej?
...i ostatnie pytanie odbiegające trochę od tematu (ale nie chcę zaśmiecać już forum): wiem, że alkohol jest be ale jeśli się już go pije (czasami trzeba ) to lepiej pić wódkę pod jakieś żarcie albo wodę mineralną (bo soki raczej odpadają) czy może czerwone wytrawne wino i wtedy nie spożywać węgli tego dnia?