Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

42 lata, pierwszy raz na siłowni – wyniki badań, co dalej?

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 872

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Jest liderem w tym dziale Szacuny 50 Napisanych postów 68 Wiek 43 lat Na forum 57 dni Przeczytanych tematów 1716
Cześć wszystkim!

Mam 42 lata i nigdy w życiu nie trenowałem. Moja dzienna aktywność była bardzo mała, a kiedy waga pokazała prawie 110 kg przy 180 cm wzrostu, to się przeraziłem i postanowiłem coś zmienić. Od początku roku zacząłem regularnie ćwiczyć.

Ćwiczę 2 razy w tygodniu, każda sesja trwa około godziny. Robię trening ogólny, w którym skupiam się na:

Przysiady, wyciskanie oraz wiosłowanie (3 ćwiczenia)
W drugiej sesji zamiast wiosłowania robię podciąganie (lub próbuję

Na początku nie byłem w stanie zrobić 5 pompek, a teraz robię około 15, więc progres jest!

Dzięki zmianie diety i treningom udało mi się zrzucić z 110 kg do 99 kg, ale wiem, że jeszcze sporo pracy przede mną.

Zdecydowałem się zrobić badania krwi, bo była promocja dla osób po 40-tce. Nigdy nie brałem żadnych suplementów - dołączam wyniki badań

Co myślicie, co byłoby najlepszym krokiem dla mnie? Czy warto coś suplementować, czy po prostu trzymać się treningu z nadzieją iż wyniki z czasem się unormują?

Dzięki za wszelkie rady!

Zmieniony przez - AverageJoe w dniu 04/03/2025 16:32:37
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12661 Napisanych postów 31244 Wiek 76 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1136576
Super wynik - 11 kg w ciągu 2 miesięcy
Trening ogólnie rozpisany i w zasadzie bardzo dobry zakładając, że wyciskanie to wyciskanie stojąc nad głowę.
Nie jestem lekarzem ale parametry oprócz jednego (testosteronu nie liczę ), który jest powyżej normy (a nie chce mi się szukać co to może oznaczać) są ok.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Jest liderem w tym dziale Szacuny 50 Napisanych postów 68 Wiek 43 lat Na forum 57 dni Przeczytanych tematów 1716
Dzieki!
Jako iż nie potrafie i się gubię w tych wszystkich maszynach całość robię sztangą(miałem problem podniesc gdy zaczynalem ;) )
podoba mi się plan to jest szybki i prosty - to jest lekko zmodyfikowany starting strength
wyciskanie lezac na lawce zammiennie z wyciskanie zolnierskim wtedy to daje jako pierwsze przed siadami

5x5 siady
5x5 wyciskanie lezac
5x5
wioslowanie

5x5 wyciskanie zolnierskie
5x5 siady
5x5 podciaganie

Zmieniony przez - AverageJoe w dniu 04/03/2025 19:59:05
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12661 Napisanych postów 31244 Wiek 76 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1136576
A robisz jakieś ćwiczenie na brzuch?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Na koniec treningu robię 3-4 serie brzuszków z kettlem w bok – nie wiem, jak to się dokładnie nazywa. Kettla trzymam na wysokości bioder, zaczynam w pozycji leżącej (stopy na ziemi, kolana ugięte), podnoszę się i przekładam kettla na drugą stronę, potem wracam i powtarzam w drugą stronę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Wiem o co chodzi. Od 60 lat robię wznosy nóg w zwisie oraz wznosy tułowia a czasem robiłem skłony boczne stojąc ze sztangielką w dłoni.
Czyli masz kompletny trening ciała.
Teraz tylko kontynuować a sylwetka będzie się zmieniać na lepsze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11054 Napisanych postów 31313 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 733984
Te wyniki badań nie sa wcale takie świetne: masz za dużo hormonu żeńskiego,za wysokie LH i taż za wysoki testosteron.
Jeżeli nie przyjmujesz testosteronu z zewnątrz-to za wysoka wartość nie jest dobt=ra.
Ogólnie widac zaburzenia hormonalne.
Na pewno warto przypilnować treningów i diety ale też udac się do androloga,bo przy zaburzeniach hormonalnych efekty treningu moga być także zaburzone.

Warto oczywiście trenować ale też koniecznie skontaktowac się z lekarzem z tymi wynikami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
masti
Te wyniki badań nie sa wcale takie świetne: masz za dużo hormonu żeńskiego,za wysokie LH i taż za wysoki testosteron.
Jeżeli nie przyjmujesz testosteronu z zewnątrz-to za wysoka wartość nie jest dobt=ra.
Ogólnie widac zaburzenia hormonalne.
Na pewno warto przypilnować treningów i diety ale też udac się do androloga,bo przy zaburzeniach hormonalnych efekty treningu moga być także zaburzone.

Warto oczywiście trenować ale też koniecznie skontaktowac się z lekarzem z tymi wynikami.
Masz rację z tym lekarzem - sam jutro jadę sprawdzić jak ten jod radioaktywny wpłynął na moją nadczynność tarczycy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Czuję się zdrowo i generalnie nie choruję. Miałem zamiar skonsultować się z lekarzem rodzinnym, ale okazało się, że… zmarł w 2008 roku. Z tego co pamiętam, ostatni raz byłem u lekarza koło 2005/2006 roku

Umówiłem Androloga ze Znany Lekarz, ale termin początek kwietnia :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
zapomnialem o zaplanowanym urlopie w kwietniu wiec wizyta przelozona na poczatek maja

dostalem wyniki wolny testosteron i sa w normie

skorzystalem z AI i na podstawie wszystkich wynikow dostalem diagnoze ze mam naturalnie wysoki testosteron i jesli chce zbic estrogen to polecane do suplementacji

6mg bor
200mg dim
15mg cynku

bede bral te suplementy i zobaczymy jaki wynik za miesiac

na pozytyw to odkad zaczelem cwiczyc moje spoczynkowe tetno jest duzo nizsze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
z minusow to zmiana rozmiaru koszulki, w 6-stej klasy podstawowki przestalem rosnac i od zawsze nosilem L-ke, myslalem, ze jak schudne to tym bardziej bedzie pasowac, niestety wszystkie zrobily sie obcisle w klatce wiec czeka mnie wymiana garderoby

Zmieniony przez - AverageJoe w dniu 07/03/2025 17:41:22
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Poręcze własnej roboty do siłowni w mieszkaniu

Następny temat

Dawkowanie suplementów

Spalanie
Polecane artykuły