...
Napisał(a)
Witam, co jest lepsze do wyboru przy planie fbw na masę ćwiczenia izolacyjne czy ogólne? Najbardziej interesuje mnie zmiana tych ćwiczeń: wiosłowanie sztangi w opadzie, prostowanie nóg na maszynie (na mięśnie czterogłowe), uginanie nóg na maszynie leżąc tyłem (na mięśnie dwugłowe) na jedno ćwiczenie: deadlift. Z tego co wiem to ćwiczenie trenuje wszystkie z tych mięśni (czterogłowe, dwugłowe i plecy), ale czy sprawdzi się lepiej od tamtych osobno? Może jest w porządku, ale przydałoby się dołożyć przy deadlifcie coś na mięśnie głębokie pleców? Prosiłbym o odpowiedź na wszystkie pytania i ogólną opinię o tej zamianie. Dodam tylko, że mam mało czasu na treningi dlatego taka zmiana dużo by pomogła :)
...
Napisał(a)

To tak nie działa jak byś chciał to zrobić. A przynajmniej w pełni.
Martwy ciąg jest świetnym ćwiczeniem globalnym i można powiedzieć, że angażuje do pracy każdy mięsień w naszym ciele. Ale nie zastąpi wiosłowania, prostowania, uginania nóg na maszynie.
Jak bym miał wskazać jedno ćwiczenie czy dwa na plan treningowy to wówczas można zrobić martwy ciąg/przysiad i wyciskanie nad głowę. I mamy całe ciało przetrenowane.
Czy to się sprawdzi? Pewnie na jakiś okres czasu wystarczy ale później już grupa mięśniowa będzie potrzebować bezpośredniej stymulacji żeby się rozwijać.
O ile wiosłowanie jest wsparciem dla martwego i niejako się "pokrywają" to już dla mięśni czworogłowych martwy ciąg będzie za słabą stymulacją żeby je solidnie rozwijać po drugie uginanie nóg i martwy ciąg dobrze trenują tył uda, ale w nieco innej funkcji martwy w wyproście biodra, a uginanie w zgięciu stawu kolanowego.
Okresowo jak najbardziej możesz wrzucić martwy ciąg do planu zamiast tych ćwiczeń, ale traktowałbym to jako rozwiązanie doraźne, a nie na stałe w planie treningowym.
Z drugiej strony idziesz w dobra stronę, że chcesz bazować na złożonych ciężkich ćwiczeniach.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-01-10 16:20:44
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
martwym ciągiem wiosła nie zastąpisz, coś musisz dać oprócz tego na górę pleców, raz w planie fbw dasz MC a w drugim siady i bedzi ok
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2025-01-06 20:14:01
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2025-01-06 20:14:01
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły