SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zbyt niski poziom cholesterolu

  • [...] poglądy zgodne z – ironizując - „żelazną linią partii niskowęglowodanowej”). Czy dieta promowana przez Volek JS i wsp. daje największe efekty? Komentarz: to wszystko jest zbyt piękne, aby było prawdziwe. Jeśli ktoś potwierdzi w praktyce, iż możliwe jest maksymalne utlenianie tłuszczów przy znacznie wyższym tętnie roboczym oraz zużywanie o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6825 Data: 2019-01-28 12:50:09
  • Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4499 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4252 Data: 2021-06-23 16:22:08
  • Cholesterol i jego frakcje

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie stężenia cholesterolu we krwi powiązano z występowaniem nowotworów, wysokie uznaje się za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5365 Data: 2017-08-01 09:19:31
  • [...] zdrowotne. Niskie stężenie cholesterolu - co powoduje? Najnowsze dowody sugerują, że śmiertelność z różnych przyczyn, innych niż choroba wieńcowa, jest podwyższona u osób ze zbyt niskim lub obniżonym (poprzez interwencję) poziomem cholesterolu w surowicy. Do tej pory niewyjaśniony jest związek między niskim lub obniżonym poziomem cholesterolu a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1192 Data: 2022-02-22 09:34:58
  • Wysokie stężenie cholesterolu uważa się, nie do końca słusznie, za niezmiernie groźne dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak liczne dowody wskazują na to, iż u niektórych osób wysokie stężenie cholesterolu z niczym się nie wiąże.  Na zakończenie  Nie wiemy, czy obniżanie stężenia cholesterolu przedłuża lub ratuje życie, istnieją co do tego spore [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 840 Data: 2023-05-25 06:28:33
  • Wiemy, iż zbyt niskie stężenie cholesterolu może być wiązane ze zwiększonym ryzykiem śmierci w wielu grupach ludzi. Nawet u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca zbyt niski poziom cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększał znacznie śmiertelność, np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL), np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6935 Data: 2019-01-29 15:18:48
  • Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19869 Data: 2017-07-07 09:17:16
  • [...] glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy wytwarzanie insuliny jest resztkowe, a ustrój jest wyniszczony przez cukrzycę, jest trochę za późno na zmiany w diecie. Na dodatek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1124 Data: 2022-05-22 07:39:58
  • Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 246 Data: 2024-05-23 09:06:17
  • Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5999 Data: 2018-10-15 13:08:53
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2098 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] (krwinki białe) – wzrost oznacza, np. stany zapalne, infekcje; uwaga – ilość WBC może być podwyższona po treningu, Erytrocyty (krwinki czerwone; RBC – red blood cells) – zbyt mała ilość oznacza niedokrwistość; zbyt duża ilość krwinek czerwonych może mieć związek z odwodnieniem, przebywaniem na dużej wysokości, przed dłuższy czas; wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8446 Data: 2019-08-08 07:36:52
  • Testosteron jest jednym z najbardziej mitologizowanych hormonów. Wbrew obiegowym opiniom wcale nie musi być kluczowy, jeśli chodzi o przyrosty masy i siły mięśniowej. Osoby, które czytały moje poprzednie opracowania zapewne już o tym wiedzą. Na początek kilka mitów oraz wprowadzenie do tematyki. „Zakrzepica żył głębokich kończyn dolnych (ZŻGKD) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 32291 Data: 2017-06-02 23:50:41
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2667 Data: 2020-11-03 19:51:35
  • W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6297 Data: 2017-03-30 15:03:30
  • Sól a nadciśnienie. Fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] szkodliwy dla zdrowia? Czyli nie ma sensu ograniczać podaży sodu (soli) w diecie? Tak sugerują autorzy na łamach „O czym lekarze ci nie powiedzą”. Bryan Hubbard: „Gdy jemy zbyt mało soli, bogatej w minerały niezbędne dla prawidłowego stanu kości, mięśni oraz układu immunologicznego, organizm wydziela enzym reninę oraz hormon aldosteron, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3164 Data: 2018-11-24 13:26:54
  • Przestań jeść, jak PRO-kulturysta

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16962 Data: 2018-03-16 11:48:00
  • Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 979 Data: 2023-02-01 18:19:54
  • Diety, a odchudzanie i cholesterol

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 532 Data: 2023-02-06 08:18:16