Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]
[...] drodze ekstrakcji z wysuszonych koszyczków kwiatowych roślin Chrysanthemum cinerariaefolium (Bertram szarolistny, złocień, pyretrum) i Taracetum cinerańaefolium, u których zawartość tych związków waha się w granicach 0,7-3,0%. Pyretryny należą do najstarszych środków owadobójczych używanych przez człowieka. Powodem dużego zainteresowania tą [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] od jej rodzaju. Zbadano związki przeciwutleniające i ich aktywność przeciwutleniającą w 4 różnych kolorach (zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej) papryki. Całkowita zawartość związków fenolowych w papryce zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej wynosiła odpowiednio 2,4, 3,3, 3,4 i 4,2 odpowiednika katechiny na 1 gram świeżej masy. [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
[...] włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie oraz na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywują biotynę. Niedobór Niedobór witaminy H może powodować: bóle mięśniowe, osłabienie i apatia. łysienie łuszczycowe [...]
[...] i sok z cytryny, natomiast wszystkie inne są zabronione. Potrawy z warzyw. Ta grupa potraw w diecie podstawowej lekko strawnej jest bardzo ograniczona, ze względu na dużą zawartość błonnika i działanie wzdymające wielu warzyw. Dozwolone są ziemniaki gotowane, ale zabronione są frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane. Z warzyw można [...]
[...] włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie oraz na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywują biotynę. Niedobór Niedobór witaminy H może powodować: bóle mięśniowe, osłabienie i apatia. łysienie łuszczycowe zmiany [...]
[...] przenicy, kukurydzy, słonecznika, w oleju sojowym i sałacie. Jeżeli to możliwe, produkt konserwowany można zabezpieczać ektraktem z wymienionych produktów, w którym zawartość tokoferoli zotała podwyższona. Duże zapotrzebowanie na witaminę E, która zapobiega jełczeniu produktów tłuszcozwych, przyczyniło się do rozwinięcia syntezy [...]
[...] bardziej smaczna żywność i mniej sycąca może być zaletą – a nawet koniecznością. To prawda, że niektóre pokarmy są bardziej ‘gęste’ odżywczo . Ciastko nie ma takiej samej zawartość substancji odżywczych jak jabłko. Dopóki większość kalorii pochodzi z pełnowartościowych produktów, nie ma dowodów na to, że nie możesz spełnić swojego [...]
[...] zielony, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy. Dzienne zapotrzebowanie: Na ogół zawartość w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie. Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą: - niemowlęta do 6 miesiąca życia - 0,01 do 0,04 miligrama - od 7 [...]
[...] większości diet stwierdza się, że dość trudno utrzymać w żywieniu zalecane proporcje (1:2) fosforu do wapnia, ze względu na zbyt wysoką - jak na wymagania tej proporcji - zawartość Magnez Magnez należy do składników budulcowych kości, co stanowi jego główną funkcję w organizmie. Uczestniczy w przekazywaniu bodźców nerwowych oraz wpływa na [...]
[...] ochrony zdrowia zaleca stosowanie diety bogatej w przetwory pomidorowe. Powinny one znaleźć się w grupie produktów rekomendowanych w zdrowym żywieniu. Poniżej podano zawartość likopenu w niektórych warzywach i owocach: Produkty zawierające dużą ilość likopenu. Średnia zawartość likopenu w 100g produktu. Ketchup pomidorowy 12 mg Sos do [...]
[...] mikroskładników. Nie wszystkie produkty roślinne zawierają tyle samo przyswajalnych węglowodanów lub mikro-składników. Zależnie od konkretnej sytuacji nacisk należy kłaść na zawartość substancji zawierających skrobię (chleb, ryż, makarony, ziemniaki, suszone warzywa itp.) lub na owoce i warzywa znacznie bogatsze w błonnik i mikroskładniki, a [...]
[...] przez lekarzy sportowych w toku długoletnich badaą naukowych. Długoletnie eksperymenty fizjologiczne, doprowadziły do opracowania optymalnego składu napoju, którego zawartość oraz duża szybkość wchłaniania nie tylko łagodzi objawy, lecz również znacznie opóźnia moment wystąpienia trzech podstawowych przyczyn zmęczenia: Wyczerpania [...]
[...] metabolizm organizmu sportowca, trudno w tej chwili jednoznacznie odpowiedzieć, niemniej należy pamiętać, że do współdziałania z wit. E wykorzystywane są substancje, których zawartość w organizmie jest minimalna (witaminy. mikroelementy). Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem dla osób, u których zapotrzebowanie na tę witaminę jest duże (w tej [...]
nie no, witaminy przecież nie są tylko w warzywach, ale też w owocach, mięsie, jajach, produktach zbozowych... We wczorajszym menu wiecej witamin dostarcza 250g wątróbki niż te 500g warzyw ;-) Co do tego ile witamin dostarczam - to widać w załączonym zrzucie z mojego programu. Jak widąc zapotrzebowanie na niektóre skłądniki jest przekorczony [...]