SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

za duzo proszku

  • Niniejszy poradnik ma charakter rozbudowanego, kompleksowego kompendium wiedzy na temat białka. Proteiny zostały w nim omówione w bardzo szerokim kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70381 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3106 Data: 2020-12-26 10:59:58
  • Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8302 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z pewnością ma duże znaczenie dla budowania masy mięśniowej i siły, jednak czy sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Zagadnienie nie jest takie proste. Ogólnie przyjmuje się, iż redukcja tkanki tłuszczowej wymaga specjalnego środowiska, czyli ujemnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 32271 Data: 2018-09-14 12:44:48
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 772 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Istnieją dwa produkty o podobnej nazwie. Jeden jest pożądanym składnikiem diety kulturysty, a drugi wręcz przeciwnie. Do dzisiaj w Internecie ludzie nie odróżniają serwatki białkowej od białka serwatkowego i kupują tą pierwszą. Białko serwatkowe jest dość drogie, ale bardzo wartościowe dla sportowca. Jego cena wynika ze złożonego i kosztownego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11610 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13872 Data: 2017-12-16 17:02:04
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4200 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fruktoza jest przykładem cukru, z którym wiążą się rozmaite zaburzenia metaboliczne. Paradoks polega na tym, iż w małych ilościach nie wyrządza szkód, a dla sportowców suplementacja może być korzystna (szybko odbudowuje glikogen wątrobowy, poprzez odmienne transportery w porównaniu do glukozy). Inaczej, gdy zalewamy ciało fruktozą pochodzącą z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 816 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3759 Data: 2020-09-07 11:46:52
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6650 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Czy da się jakoś przeciwdziałać negatywnym zjawiskom? W pierwszej kolejności trzeba zidentyfikować zagrożenia, a są to m.in.: odwodnienie (szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3860 Data: 2021-07-08 15:02:12
  • Przetworzona żywność – 9 najgorszych faktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8815 Data: 2018-05-27 10:38:58
  • Fast food'y, doping i sód - czyli co nas zabija

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie.  Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4458 Data: 2018-08-05 13:20:28
  • Wiemy, że wszystkie sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) mogą zniszczyć nerki poprzez mechanizm pośredni, czyli utrzymywanie nadciśnienia tętniczego. Zatem dlaczego nie umiera więcej kulturystów? Ponieważ nerki mają duże rezerwy czynnościowe. Niemniej w ostatnim czasie zmarła rekordowa liczba zawodników wysokiego szczebla, a o ilu dziesiątkach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4558 Data: 2022-04-03 13:32:25
  • Jeżeli chodzi o Twoje zdrowie, to żaden temat nie jest tematem tabu. O zaparciach mówimy niechętnie, a jest to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Braku wypróżniania przez dłuższy czas nie można ignorować, ponieważ może to doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Podsumowanie Zaparcia nie są niczym przyjemnym, więc warto działać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9063 Data: 2019-10-21 09:15:47
  • Amerykanie przodują w rozmaitych "konkurencjach", tam potężnie rozwinął się nurt filmowych wygłupów (jackass), ryzykowania zdrowiem i życiem dla chwili „sławy” w serwisie YouTube, na Instagramie, Facebooku, TikTok lub innej, w danym momencie modnej usłudze. W sieci łatwo znaleźć filmy nastolatków, którzy „na sucho” stosują preparaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1231 Data: 2022-08-22 11:35:28
  • Czy słone jedzenie i sól mogą uzależniać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 536 Data: 2022-08-08 09:43:54
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 466374 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23854 Data: 2020-10-23 16:10:50