[...] (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Szok, o którym mowa w filmie wywołały doniesienia IARC z 26 października 2015 r. oparte o wyniki 800 badań. Jednak tam wcale nie napisano, iż czerwone mięso wywołuje raka. Zaklasyfikowano czerwone mięsa jako prawdopodobnie karcynogenne. Do grupy I kancerogenów [...]
[...] extract on serum prostate specific antigen: analysis of the CAMUS randomized trial. https://www.pca.gov.pl/akredytacja-przewodnik/krok-1-2/laboratoria-medyczne/ „Jak czytać wyniki badań laboratoryjnych – M” http://www.polskatimes.pl/artykul/510389,jak-czytac-wyniki-badan-laboratoryjnych-m,id,t.html [...]
[...] nie będą one miały negatywnego wpływu na zdrowie. W tym przypadku kluczem do zdrowia i utrzymania wagi jest umiar. Materiały dodatkowe dla zainteresowanych Zanim przytoczysz wyniki badań, pamiętaj, iż nie muszą być one miarodajne. W większości wypadków za redukcję masy ciała odpowiada zmiana stylu życia i zmniejszenie podaży energii w diecie. [...]
[...] 30% ustanawiało rekordy na różnych trasach, 10% rekordy międzynarodowe, a 25% reprezentowało USA na imprezach międzynarodowych. Wcale nie jest powiedziane, iż te same wyniki przy podobnej diecie osiągną mniej wytrenowane osoby (czytaj: 99.9% populacji). Po trzecie, w innym badaniu ta sama grupa autorów wykazała, iż zawodnicy z grupy [...]
[...] tym rzekome dowody, np. dotyczące wpływu na odczuwanie sytości przez węglowodany i tłuszcze, wcale nie są jednoznaczne, gdyż w grę wchodzi tu zbyt wiele czynników. Ogólnie, wyniki badań sugerują, iż dla utrzymania sytości korzystne są diety wysokobiałkowe. Na chwilowe odczuwanie sytości ma wpływ nawet wysokobiałkowa przekąska (np. baton F**king [...]
[...] wieku: ryzykiem śmiertelności w kształcie litery U (za niskie i za wysokie stężenia cholesterolu są niekorzystne). Uwaga: stężenie cholesterolu jest kontrowersyjne, gdyż wyniki wielu badań nie potwierdzają, by farmakologiczne oddziaływanie na jego stężenie przynosiło korzyści. Naukowcy chcieli ustalić m.in., czy leczenie statynami zmniejsza [...]
[...] funkcji nerek, więc jej stosowanie nie powinno mieć żadnego wpływu na badania lekarskie. Podobnie większość odżywek i suplementów diety nie ma znaczącego wpływu na wyniki badań lekarskich. Wyjątkiem od reguły są udające suplementy prohormony oraz środki farmakologiczne z niewiadomych źródeł. Stosowanie podobnych produktów może być [...]
[...] nie wiedział. Początkowo stężenie bilirubiny wynosiło 181 μmol/L (norma wynosi od 5,1 do 17,0 μmol/L), czyli ponad 10-krotnie przekraczało normę. Takie (lub jeszcze gorsze) wyniki mogą świadczyć np. o przerzutach do wątroby, zapaleniu wątroby, jej marskości itd. Pomimo odstawienia superdrolu i wdrożenia leczenia stan 30-latka ciągle się [...]
[...] Wiemy, iż ryzyko śmierci rośnie, jeśli ktoś ma zbyt niskie stężenie cholesterolu, jednak tu również mogą wchodzić w grę zupełnie inne czynniki. Takie szokujące artykuły i wyniki badań warto odłożyć na półkę do działu fantastyka naukowa. Odpowiednio dobierając dane źródłowe, można wykazać wszystko, tylko trudniej jest udowodnić istnienie [...]
[...] grupie znajdują się rodzinna hipertriglicerydemia i rodzinna złożona hiperlipidemia. I co z tego, że odżywiasz się według wszelkich wzorców i jesteś aktywny fizycznie, skoro wyniki krwi są nadal kiepskie? Często w takich przypadkach konieczna jest farmakoterapia. Interwencje treningowe i dietetyczne mogą być tylko uzupełnieniem dla podawania [...]
[...] skandal. Okazało się, że tenisistka Bethanie Mattek-Sands stosowała DHEA oraz hydrokortyzon, z kolei Petra Kvitowa albuterol oraz formoterol. Czy DHEA działa u ludzi? Cóż, wyniki badań są niejednoznaczne. W badaniach Morales AJ i wsp., zdrowe osoby o normalnej wadze ciała, w wieku 50-65 lat, mężczyźni (n = 9) i kobiety (n = 10), zostali losowo [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] cholesterolu i aterogennej frakcji cholesterolu LDL bez znaczących zmian poziomów cholesterolu HDL lub jego podfrakcji HDL2-C i HDL-3. Wyniki badań przynoszą różne wyniki. W obserwacjach Zmuda JM i wsp. stwierdzono, że już niewielka dawka testosteronu enanthate (200 mg/tydzień), zmniejszyła poziom „dobrego transportera [...]
[...] białkiem serwatkowym może zmniejszać stan zapalny i wpływać na proces miażdżycowy m.in. przez wpływ na transporter HDL. Ponadto zmniejsza stłuszczenie wątroby. Czekamy na wyniki badań u ludzi, niemniej pojawił się kolejny argument, aby regularnie stosować WPC. Referencje: 1. Magdalena Bamburowicz-Klimkowska, Urszula Bogucka, Mirosław M. [...]
[...] Buendia ujawnił swoją obecną wagę, która wynosi 87 kg. W ciągu ostatnich pięciu tygodni schudł 5 kg, a jego docelowa waga to 100 kg. Na YouTube omówił też wyniki badań krwi, z których wynika, że na nieznacznie podwyższony cholesterol i enzymy wątrobowe. Zamierza wspierać wątrobę przyjmując suplementy diety. Po przegranej w 2018 [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]