Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] przyswajanie żelaza z przewodu pokarmowego, dlatego też dobrze jest zachować odstępy czasowe między ich spożywaniem. Według RDA (dla dorosłej osoby) zapotrzebowanie na wapń to około 1000 mg – 1200 mg, wzrasta z wiekiem, ale też wtedy, gdy jesteśmy osobami aktywnymi. Witamina D Wegetarianie narażeni są także na żywieniowy niedobór witaminy [...]
Pomimo że na forum co jakiś czas pojawiają się tematy odnośnie tego, jakie suplementy wykorzystywać, w jakich porach dnia oraz jakich kombinacji unikać, nadal w związku z tym jest sporo niejasności. Wątpliwości zazwyczaj pojawiają się, gdy mamy zbyt dużo suplementów w naszej diecie, które wykorzystujemy podczas jednego cyklu, jak i informacji [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] dla wielu procesów fizjologicznych, a ich niedobory obniżają wydolność, samopoczucie i zdolność do koncentracji. Związane jest to, z tym że elektrolity (sód, potas, magnez, wapń i chlor) uczestniczą w przesyłaniu sygnałów pomiędzy komórkami w tkankach, co umożliwia m.in. skurcz mięśni szkieletowych, równomierną pracę serca, czy wydajne [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
[...] wykorzystują tofu. Możliwości jest naprawdę wiele. Nasiona też są zdrowe Okazuje się, że wartościowe są także nasiona. Mają mnóstwo minerałów, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i cynk, a także witaminy z grupy B. Ponadto nasiona zawierają związki, które mają antybakteryjne właściwości. Nie należy jednak spożywać nasion w surowej postaci, [...]
[...] odpowiednią podaż najłatwiej jest zadbać poprzez dietę uwzględniającą mięsa, a także ewentualną suplementację. Warto przy tym pamiętać, że niektóre czynniki poprawiają, a inne ograniczają przyswajalność. Do pierwszych zaliczyć można m.in. witaminę C, natomiast do drugich fityniany i polifenole (związki pochodzenia roślinnego), czy wapń i cynk.
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] między innymi w: amarantusie, soczewicy, wątróbce, żółtkach jaj czy kaszy gryczanej, jaglanej, ale też orzechach nerkowca oraz w maku, siemieniu lnianym; Fosfor, magnez oraz wapń - odpowiadają za prawidłowy rozwój i wzrost naszych kości. Niedobór fosforu objawić się może właśnie bólami stawów (ważne jest, by proporcja wapnia do fosforu w [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
[...] krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może prowadzić do licznych i uciążliwych problemów zdrowotnych. W produkcie tym połączono wapń z magnezem, potasem i cynkiem. Wapń z magnezem budują kości, natomiast oba związki wraz z potasem w tym preparacie pełnią rolę elektrolitów, które regulują m.in. stan [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]