Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Od dekad utarło się błędne pojęcie, iż trening siłowy służy tylko do poprawy wyglądu sylwetki, ma wpływ na estetykę ciała, ale poza tym nie przynosi większych korzyści. Osoby głoszące podobne poglądy nie zdają sobie sprawy, jaką rolę odgrywają mięśnie w ustroju człowieka. Podsumowanie Trening aerobowy daje zyski, jednak głównie doraźne, które [...]
[...] 42% lub 55%. Najpopularniejszy jest HFCS-55. Uwaga: oba rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego zawierają również domieszki maltozy, maltotriozy i maltotetraozy (3-6% - patrz tabela niżej). Wg danych Słomińska L.: „Środki słodzące na bazie skrobi, różne rodzaje syropu glukozowo-fruktozowego” poszczególne odmiany HFCS różnią się przede [...]
[...] i obejmuje ogólną liczbę substancji, która może być pobierana przez człowieka ze wszystkich źródeł przez całe życie bez szkody dla jego zdrowia. Przedstawia to ponizsza tabela: Substancja słodząca ADI(mg/kg masy ciała/dobę) Aspartam 40 Acesulfam K 9 Cyklaminiany 11 Sacharyna 5 neohesperydyna (NHDC) 5 Taumatyna Nie wyznaczono Poliole (w tym [...]
[...] węglowodan prowadzi do powolniejszego i niższego wzrostu poziomu cukru we krwi niż glukoza, wówczas wartość indeksu glikemicznego jest odpowiednio mniejsza niż 100 (patrz tabela 1). Indeks glikemiczny (IG) a poziom insuliny W jaki sposób IG pomaga sportowcom w klubie fitness w redukcji wagi? Aby zrozumieć, w jaki sposób IG oddziałuje na [...]
[...] ich uwodnienia. Stężenie w wątrobie jest równe 64% stężenia we krwi, w tkance mięśniowej 84%, a w mózgu 75%. Co się dzieje gdy wzrasta poziom alkoholu we krwi? Poniższa tabela pokazuje jakiego typu doświadczeń oraz jakiego zachowania możemy się spodziewać wraz ze wzrostem poziomu alkoholu we krwi. Poziom alkoholu we krwi (w [...]
Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
Troche informacij o błonnik pokarmowym ja czytałem i ciekawe. CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze [...]
Badania nad indeksem glikemicznym rozpoczeły sie w 1980 roku. eksperci zaczeli podkreślać wartość diety wysokowęglowodanowej w życiu człowieka. Ideks glikemiczny klasyfikuje produkty na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi. - produkty węglowodanowe które są szybko trawione w przewodzie pokarmowym mają wysoki indeks glikemiczny i powidują [...]
Witam all Na wstępie tego postu chciałbym was serdecznie pozdrowić! Nie bez jaj, bo się spam zrobi jestem aktualnie na pct miałem zarzucic inse na pct, ale był problem ze strzykawkami insulniwymi 100-U a pena nie mam jest w trakcie, kolowania. Wiec postanowiłem żeby, insa została użyta na zimę do średnio długiego cyklu mianowicie 8 tyg. Delikatne [...]
[...] zbędny - musimy znać naszą przyszłą aktywność ( czyli co i ile będziemy ćwiczyć, jak długo) - musimy zaopatrzyć się w tabele http://www.dobradieta.pl/tabele.php najlepsza tabela żywieniowa w sieci - musimy zaopatrzyć się w program wspomagający nas w układaniu diety , który również zawiera tabele żywieniową http://www.darkthorn.republika.pl/ [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]
[...] ilość produktów. Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a czegoś się tez nauczycie. Tabela również jest podlinkiem. Artykuł w języku Polskim: Ulepszona międzynarodowa tabela indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG) - 2002 rok. Autor David Mendosa Jest to roztrzygająca tabela, zarówno dla indeksu glikemicznego jak i ładunku [...]
[...] głównie w owocach i warzywach, ich źródłem jest również czerwone wino wytrawne, które nie zawiera zbyt dużo cukru i w małych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie -Poniższa tabela przedstawia wybrane produkty z uwzględnieniem w nich zawartości cholesterolu w mg. Produkt: Cholesterol w mg: 1 jajko 216 100 g [...]
~~Ektomorfik, Mezomorfik, Endomorfik..~~. Ektomorfik - jest to człowiek charakteryzujący się drobną budowa ciała, który ma bardzo duże problemy z budowaniem masy mięśniowej oraz u którego metabolizm przebiega niezwykle szybko. Można powiedzieć, że pozytywnym aspektem organizmu ektomorfika jest fakt iż jego ciało bardzo szybko odbudowuje [...]
[...] leków przeciwdepresyjnych, estrogenów (w tym również tabletek antykoncepcyjnych oraz hormonalnej terapii zastępczej), litu, kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) • nadmierne w stosunku do zapotrzebowania przyjmowanie pokarmów. tutaj ladnie wszystko opisane: http://www.medonet.pl/badania,poziom-cukru-we-krwi---normy--tabela,artykul,1585409.html