[...] prędzej przyswoimy sobie zasady dobrego odżywiania, (jeśli takowe będziemy stosować). Daję tutaj przykład typowej diety na masę: Na początku chciałbym przedstawić po krotce składniki odżywcze oraz omówić ich znaczenie dla kulturystów. BIAŁKO: Z niego właśnie budowane są mięśnie. Składa się one z 22 amonokwasow, endogennych (organizm sam potrafi [...]
[...] jego wartości odżywczo-energetycznych czy przemian metabolicznych. Dzięki dynamicznym postępom w dziedzinie farmakologii i farmakoterapii zaczęto zauważać, iż niektóre składniki pożywienia mogą wchodzić w reakcje z różnymi lekami lub obcymi substancjami nieodżywczymi wprowadzanymi do organizmu wraz z pokarmem. Wiele z nich może oddziaływać [...]
[...] 1) Tworzą spalający tłuszcz i budujący białko hormon wzrostu 2) Prostaglandyny uwrażliwiają mięśnie na anaboliczne działanie insuliny-pierwszorzędny hormon transportujący składniki odżywcze. No i mała rada: staraj się nie spożywać tłuszczy nasyconych-mają one grupę prostaglandyn nazywanych E2, które mogą zakłócić nasz systemu immunologiczny i [...]
[...] Oznacza to, że każdy ćwiczący powinien znać odpowiednie proporcje makroskładników, wiedzieć kiedy i jak często spożywać posiłki oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok [...]
[...] dostarczam budulca dla mięśni. Niestety nie ma tak łatwo. Organizm sportowca (bo do takich chcemy sie zaliczać) ma kilkakrotnie zwiększone zapotrzebowanie na wszystkie składniki. Zaczynając od samego jedzenia a na witaminach i innych składnikach skończywszy. Dobra teraz przechodzimy do sedna sprawy. Zacznijmy od podstaw , czyli od podziału [...]
[...] stres czy choroba, oslabiony system odpornosciowy, zanieczyszczenie srodowiska, brak odpowiednich skladnikow odzywczych. Dlaczego niektórzy ludzie są alergikami na wybrane składniki? Występowanie alergii w rodzinie jest jednym z głównych powódów występownia alergii pokarmowej bądz nietolerancji. Dzieci z rodzin atopowych (alergicznych) mają [...]
[...] w zaburzeniach pracy serca, wspomaga trawienie tłuszczów (znajduje się w żółci), pomaga w hiperglikemii i nadciśnieniu, jest związana z epilepsją i niepokojem. Tauryna jest składnikiem wielu napojów energetyzujących, takich jak Red Bull i odżywek dla sportowców, które mogą również zawierać kofeinę lub inne substancje stymulujące. Dodatkowo [...]
[...] jest dieta. Określę jednym słowem role składników pożywienia dla naszego organizmu: Węglowodany (cukry) – paliwo Białko – budulec Tłuszcze – ochrona Jak widać wszystkie składniki są ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i należy odrzucić wszystkie diety, które już na wstępie eliminują któryś z tych składników. Trening – godzina [...]
[...] wzorowe odżywianie się:jedzcie, a właściwie pochłaniajcie wszystko co tylko wpadnie wam w ręce. Trening siłowy bardzo obciąża organizm, poprzez co nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest o wiele większe niż u innych ludzi nie uprawiających żadnego sportu. Tak więc myślę, że jeśli zjecie nadmiar jakiegoś składnika(a przynajmniej będzie [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego, jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze. Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] wyrzeczeń, takich jak unikanie wszystkich słodkich i tłustych pokarmów oraz monotonnej kuchni, opartej na brązowym ryżu i warzywach. Diety mogą zubożyć organizm w podstawowe składniki odżywcze. W ustaleniu właściwej proporcji składników odżywczych największe znaczenie ma wybieranie pokarmów wysokiej jakości oraz uświadomienie sobie indywidualnych [...]
[...] i powinny stanowić nie więcej niż 20-30% przyjmowanych dziennie kalorii. DIETY - KILKA PROSTYCH WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH: Jedz 4-6 mniejszych posiłków dziennie, bogatych w składniki odżywcze, zamiast trzech większych posiłków. Wybieraj żywność z różnych grup pożywienia, zwracaj szczególnie uwagę na te, które są świeże. Kiedy napełniasz talerz, [...]
[...] zniszczony nieprawidłowym odżywianiem. Dopiero potem redukować kalorie. Nie ma też co wprowadzać wysiłek fizyczny, to jednocześnie zwiększa zapotrzebowanie na mikroskładniki. Ile dać białka, tłuszczy oraz węglowodanów? Instytut Żywności i Żywienia zaleca 10-15% białka oraz do 30% tłuszczy w diecie jako źródła energii. Ilość białka można [...]
[...] się pojęcie chemioprewencji jako metody wpływania żywności na stan zdrowia, a przede wszystkim ochrony przed rozwojem raka. Substancje chemioprewencyjne to określone składniki warzyw, owoców, ziół czy leków roślinnych o których wiemy na pewno, że chronią nas przed mutacjami, kancerogenami i rakiem. Z organizmem człowieka jest jak z [...]
[...] żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego przemiału soczewica, groch, fasola, soja ryby chude - białe mięso. Oto składniki diety śródziemnomorskiej, które oprócz ryb, soczewicy i oliwy z oliwek mogą być produkowane przez polskiego rolnika. Badania rozpoczęte przed 50 laty wykazały, że [...]
[...] węglowodanów złożonych nawet stosowanie do 70% energii ogółem, kosztem energii pochodzącej z tłuszczy z jednoczesnym ograniczeniem spożycia cukrów prostych. Tłuszcze Jako składniki pokarmowe nazywane są inaczej lipidami i obejmują dużą grupę związków o różnorodnej budowie chemicznej, których wspólną cechą jest nierozpuszczalność w wodzie oraz [...]
[...] jednoczesną kumulację w nich toksycznych zanieczyszczeń środowiska, jak: rtęć, ołów, kadm, polichlorowane difenyle. Spożywać więc ich nie należy tyle, aby wykorzystać cenne składniki odżywcze, a nie dopuścić do oddziaływania toksycznych zanieczyszczeń chemicznych w ustroju. Zwłaszcza ostrożnie i w nie wielkich ilościach należy podawać ryby [...]