[...] jaj i ryb, znacznie komplikuje i utrudnia im kształtowanie muskulatury. Orzechy, nasiona Orzechy, nasiona i pestki dostarczają duże ilości zdrowego, roślinnego białka. Co prawda jest ono pełnowartościowe i nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych, ale mimo to zdecydowanie warto je włączyć do swojej diety. Najwięcej protein mają orzechy [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] i sugerują, że produkty mleczne, a szczególnie pełnotłuste, mają znaczący wpływ na płodność (im więcej się zjada serów, jogurtów i wypija mleka, tym gorzej). Gdzie leży prawda, tego nie jestem w stanie powiedzieć. Trzeba poczekać na większą ilość badań. Alkohol też jest w stanie uszkodzić jądra (i większość narządów w ciele), wg badań ma [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] napoju dziennie. Podobnie jest z acesulfamem K, sacharyną czy sukralozą. OK, można argumentować, iż pije się i zjada różne produkty zawierające zamienniki cukru. To prawda, ale jeśli używasz, a nie nadużywasz danego rodzaju produktów, to prawdopodobnie nigdy nie zauważysz najmniejszego wpływu słodzików na zdrowie. Tym bardziej, iż w [...]
[...] których degradowany karagen sprzyjał pojawianiu się nowotworów, np. jelit – odnotowano wzrost ich występowania od 20 do 50% oraz okrężnicy (wzrost od 45% do 60%). No tak, to prawda, tylko „badacze teorii spiskowych” jakoś nie zauważyli, że szczury w eksperymencie Kawaura A. i in jadły dietę dostarczającą 10% karagenu i na dodatek faszerowano je [...]
Wiele osób po spożyciu produktów mlecznych skarży się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zazwyczaj bolesności brzucha towarzyszą wzdęcia, nieprzyjemne gazy, czasami kolki czy nawet wymioty. Co może być przyczyną takiego stanu? Dlaczego ten problem dotyka tylko części społeczeństwa? Co to jest nietolerancja laktozy? Co to jest laktoza? [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
[...] (karmiące matki), krwi, mózgu, wątrobie i tkance tłuszczowej (w tej ostatniej znajdowano nawet 2,5 mg w 1 kg). Oszacowano, iż człowieka jest w stanie zabić 15 g DDT. Co prawda, DDT to nie cyjanek i potrzeba nawet kilkuset mg związku na kg masy ciała, aby zabić szczura (a cyjanku wystarczy 5-13 mg na kg masy ciała), ale nie można też [...]
[...] sojowy zawiera podobną ilość białka, co mleko krowie. Pozostałe takie jak migdałowe, ryżowe, owsiane mają go dużo mniej. Wart uwagi jest jeszcze napój konopny. Nie ma co prawda tyle białka co mleko krowie, ale jednak jest go trochę więcej niż np. napoju migdałowym. W 100 g napoju konopnego jest ok. 2,4 g białka. A jak jest z ilością wapnia? [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] aby osiągnąć wystarczającą średnią energetyczną. Skład mleka kobiecego zmienia się dynamicznie i może różnić się w zależności od wielu czynników, w tym także diety. Co prawda rodzaj spożywanych białek (roślinnych lub zwierzęcych) nie wpływa znacząco na stężenie białka w mleku matki, ale już skład ciała matki może mieć związek z wartością [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich. Gdzie tkwią wątpliwości? Niektórzy wybierają dietę roślinną ze względów zdrowotnych, podczas gdy inni z powodów bardziej etycznych. [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]