Cześć, piszę z zapytaniem, ponieważ trochę się zmartwiłem. Po kolei. Mam aktualnie dietę redukcyjną, zdjęcię kcal poniżej. Z niedzieli na poniedziałek miałem zaplanowane od dawna "odstępstwo" od diety, mam takie coś tylko przy okazjach bardzo rzadko. Poszło dużo czekolady, duża zapiekanka, śmieciowe żarcie, dwa kolejne dni zmniejszyłem kcal o 300 [...]
[...] ryż brązowy, ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona i orzechy Przykładowy jadłospis dla kierowcy Dzień I Śniadanie: Skyr z granolą, owocami i orzechami Piątnica Skyr Jogurt Typu [...]
Na oliwie , według ostatnich badąń oliwa ( extra virgin ) to jedno z najlepszych źródeł tłuszczu do długich obróbek termicznych i badania wykazały ze oliwa dopiero po 17H ciągłego smazenia zaczynała tracić swoje właściwości , potem smalec jak najbardziej ( jednak smak nie każdy lubi ) smalec ma skład lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek i ta [...]
Obecne badania wyraźnie wskazują, że najlepsza do jakiegokolwiek smażenia jest oliwa z oliwek, inne tłuszcze które się nadają to te z nasyconymi kwasami tłuszczowymi np. smalec. Ale prywatnie polecam dusić na oliwie aniżeli smażyć
[...] obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej kokosowy jest łatwostrawny i szybko przyswajany. Wersje smakowe nie zawierają soli ani wzmacniaczy smaku. Fani [...]
[...] się” komórek raka okrężnicy, a także związków fenolowych, obniżających stres oksydacyjny w komórkach i ograniczających uszkodzenia DNA. Podsumowując Wydaje się, iż oliwa z oliwek ma nie tylko potencjał przeciwcukrzycowy, antymiażdżycowy i przeciwzapalny, ale może mieć też wpływ na łagodzenie objawów np. wrzodziejącego zapalenia jelita [...]
Tłuszcze są niezbędne dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety i na szczęście (dla wegan, ale nie tylko) te najlepsze można pozyskać z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy [...]
Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]
Stosując tzw. cookig spray, należy pamiętać, że jest to normalny olej lub oliwa z oliwek, jak każde inne. Różnica polega na tym, że jest to produkt w aerozolu. Z tego też względu w niektórych krajach nomenklatura dopuszcza okresie wartości odżywczych w jednej porcji jako zero kalorii, gdyż jest to ilość na tyle niska, że praktycznie niemierzalna w [...]
Nie ma tutaj nic szczególnie trudnego. Bierzesz masę każdego z produktów, które będziesz spożywał z osobna, np. pierś z kurczaka 150 gramów, oliwą z oliwek do smażenia 10 mililitrów, ryż woreczek 100 gramów. Wszystkie produkty należy zważyć przed ich obróbką. W tym przypadku będzie to np. smażenie. Olej użyty do smażenia jest w niewielkiej ilości. [...]
[...] tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w powyższych źródłach [...]
Smażyć możesz na różnych rodzajach tłuszczów, między innymi: masło klarowane, olej kokosowy, oliwą z oliwek, czy smalec. Te cztery będą najbardziej stabilne i najmniej podatne na wpływ wysokiej temperatury. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej: [...]
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jajecznica jest i tak tłusta na dobrej patelni po co Ci tluszcz? Zwłaszcza jak sie robi ja poprawnie czyli od zimmnej patelni, wtedy dla gładkości dodaj odrobinę mleka np. A co do kurczaka przecież taka pierś aby była soczysta to chwila smażenia jest. Możesz kupić termometr i zdziwisz sie jak [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
[...] juz nie chce dokladac wegli(orzechy i przetwory z nich zawsze cos maja i bialko tez) a wole np wypic niz smazyc na wiekszej ilosci masla czy oliwy. Wiadomo ze nie smakuje ale jakos nie mam problemu zeby wziazc na lyzke i lyknac :) olej lniany co jeszcze? plus jaki sie olej nada do smazenia ? oliwa z oliwek, ryzowy, z pestek winogron bedzie ok ?