Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] jest skrajnie niedobra, ponownie będę starał się Ciebie namówić na zakup hantli, ale takich, w których będziesz mógł zmieniać obciążenie, poprzez dodawanie i odejmowanie kolejnych krążków/bloków. Wydaje mi się, że przez wiele, wiele lat może Tobie służyć zestaw o wadze do 25. kg. Jeśli, za pewien czas, będziesz na tyle silny, że ten ciężar [...]
[...] (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, węglowodany złożone [...]
[...] Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, dostarczanie dużych ilości nawet najzdrowszych tłuszczów może tuczyć. Są ludzie, którzy twierdzą, że [...]
[...] nie musisz wykonywać interwałów ani aerobów. Chudnięcie zależy od deficytu, jaki stworzysz w kuchni, po prostu jedząc mniej niż potrzebujesz. Aeroby i interwały są tylko kolejnym narzędziem służącym do wytwarzania deficytu energetycznego. Ponadto są przydatne dla poprawy zdrowia, wydolności oraz sprawności. Wniosek jest taki: im cięższa praca, [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] lupę 34 439 brytyjskich lekarzy płci męskiej, którzy odpowiedzieli na kwestionariusz wysłany pocztą w 1951 r. Spośród tej grupy 10 000 zmarło w ciągu pierwszych 20 lat, a kolejne 10 000 zmarło w ciągu następnych 20 lat. Palenie tytoniu u lekarzy mających 45-64 lata trzykrotnie zwiększało ryzyko śmierci, po przekroczeniu 65. roku życia ryzyko [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] większej troski w kontekście regeneracji. Vegan Pea Protein - Znakomita kompozycja białek roślinnych oparta na białku grochu Niedobory żelaza Jako źródło żelaza w pierwszej kolejności wymieniamy zwykle mięso. Produkty roślinne również je zawierają, ale żelazo w roślinach ma niższą biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] 6 posilek białko w proszku:) i czy to bedzie dobre ? I ile tego bialka przed i po? Z góry dziekuje . 1posilek Platki z mlekiem i jajka wędlina drobiowa wedlina warzywa olej lniany -łyżka stołowa 2posilek ser zółty bialka jaj Warzywa Olej lniany 2kapsulki Omega 3 3posilek Chuda ryba lub inne białko zwierzęce 2 kapsułki Omega 3 [...]
[...] 1 Chuda wędlina drobiowa ZAWSZE NA DZIEN DOBRY JADLEM PLATKI+MLEKO GDY BYLEM NA MASIE+JAJKA CZY TO JEST SZKODLIWE W DCIEBIE NA DZIEN DOBRY? BO GDZIES CZYTALEM ZE NIE warzywa olej lniany (łyżka stołowa) PO ZATYM WEDLINE BEZ CHLEBA?:) Posiłek 2 Białka jaj- A CZY MOGA BYC CALE? BO DLA MNIE TROCHE MARNOWANIE POZYWIENIA. Ser żółty (jeden [...]
[...] dopiero adekwatne steszenie bedzie mozna okreslic za jakis czas (estro i prolka w normie, proby watrobowe lekko ponad norme, HDL LDL lekko zachwiane ale dorzucilem do diety olej lniany i Omega 3 zwiekszylem i mysle ze sie to troche ustablizuje). W ogole mial ktoś styczność z firma ATO PHARMA bo raczej malo znana, a tutaj na forum za wiele nie [...]
[...] Im więcej masz masy mięśniowej obecnie tym więcej białka będziesz potrzebował. Przy redukcji/rzeźbieniu stosujemy 2-2,5g. Im mniej tluszczu tym więcej białka by spalić kolejne kilogramy. Ale jesli zadajesz takie pytanie to znaczy że nie masz jeszcze ułożonej diety/nie znasz podstaw. :) Zapraszam do punktu 1. lub 2. (zależnie od celu). 11. [...]
Jeśli jesteście stałymi użytkownikami forum sfd i wpadacie czasami do odżywiania na pewno czytaliście mój artykuł poświecony diecie masowej, dziś chciałem wprowadzi do tego artykułu korekty związane ze stanem wiedzy naukowej na rok 2007 a także szczególną uwagę chciałbym poświecić ektomorfią. Dlatego bez zbędnych ceregieli przechodzimy do [...]
[...] = 2304 kcal Po szybkiej matematyce wyszło nam że nasz „model" musi zjeść minimum 2300 kcal na dobry początek Po obliczeniu naszego zapotrzebowania kcal czas przejść do kolejnego etapu ****Etap II **** - wyliczanie makroskładników pokarmowych Rozkład naszych makroskładników zaczniemy od białka. Jest ono bardzo ważnym składnikiem każdej [...]