Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] z suplementacji określonymi związkami (chromem, cynkiem, witaminą D, wapniem, selenem, witaminą C, witaminę E) u osób chorych na cukrzycę, jeśli nie występują u nich niedobory. Ponadto witaminy (i inne przeciwutleniacze) są w małym stopniu związane z chorobami serca i nowotworami. Jest odwrotnie, niż głosi się na stronach „medycyny [...]
[...] zbyt mała podaż wapnia: dostarczane jest od 67 do 85% potrzebnej dziennej ilości, przy tym sodu jest nawet 25% zbyt wiele! Nie muszę dodawać, iż dieta Dukana wywołuje niedobory żelaza, potasu, z kolei przeładowuje ciało sodem i fosforem. Dostarcza się tam kolosalnych ilości witamin A, D i B2. Kompletnie pomija się podaż (niesłychanie [...]
[...] czosnku 1 raz w tygodniu. Oznacza to, że częste spożycie czosnku wydłużało życie średnio o 3,2 roku. Ciśnienie krwi pozwala regulować np. potas, a większość ludzi cierpi na niedobory tego pierwiastka. Do dobrych źródeł potasu należą: soja, kakao, mleko w proszku odtłuszczone, fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, [...]
[...] się może właśnie bólami stawów (ważne jest, by proporcja wapnia do fosforu w organizmie wynosiła 1:1), znajdziemy go w orzechach, rybach, mięsach, nabiale. Magnez oraz jego niedobory również wywołać może bóle stawów, a także skurcze mięśni. Znajdziemy go między innymi w: sardynkach, makreli, kaszach, owocach morza, ale też w bananach oraz [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Ciąża może być jednym z najbardziej ekscytujących i szczęśliwych doświadczeń w życiu kobiety. Jednak dla niektórych przyszłych mam może to być również stresujący czas. Internet, czasopisma i reklamy zalewają kobiety poradami, jak zachować zdrowie podczas ciąży. Informacje o tym, które suplementy są bezpieczne, a które często nie, różnią się w [...]
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] w przyszłości będziemy chcieli wdrożyć kolejną, nawet racjonalną dietę, ze zwolnionym metabolizmem będzie bardzo trudno uzyskać efektów. Co więcej, diety te gwarantują spore niedobory witamin i odpowiednich składników odżywczych. Nie da się zaspokoić zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki jedząc tak mało, co może powodować wielorakie [...]
[...] względu na to, iż stężenie potasu mogą obniżać np. diuretyki, insulina, salicylany, wlewy glukozy, należy dobrze rozważyć sięganie po tego typu środki u sportowców. Na silne niedobory są narażone kobiety sięgające np. po środki przeczyszczające (co jest popularną, ale całkowicie nieskuteczną metodą „odchudzania”). Źródła: Mariola Friedrich, [...]
Czy kiedykolwiek po treningu miałeś wrażenie utraty kontroli nad mięśniami i obserwowałeś mimowolne skurcze i drgania mięśniowe, które przypominały sceny niczym z „obcego”? Zastanawiałeś się, czy Twoje ciało zaczyna "żyć własnym życiem", czy może zaraz z niego wyskoczy kosmita? Na szczęście nie musisz się martwić. Drgania mięśniowe są powszechnym [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] nocy pokonując tak zwanego kaca. Sok z kiszonek jest doskonałym sposobem na wzmocnienie naszego układu odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia uzupełniając ewentualne niedobory. Pamiętajmy, że kisić można nie tylko ogórki i kapustę. Nadadzą się do tego również: cukinia pomidory papryka buraczki seler kalafior koperek marchew biała rzodkiew [...]
Mimo że magnez wydaje się być dobrze poznanym pierwiastkiem mineralnym, to cały czas badane są jego właściwości i „akcje” w organizmie. Naukowcy przyglądają się setkom szlaków enzymatycznych, w których magnez uczestniczy i obserwują, co dzieje się z nimi na przykład w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej, niezbyt zróżnicowanej diety, czy też [...]
Witaminki to wazna rzecz ale zarzywane nie tak jak trzeba moga wyrzadzac szkody...nie ktos nie wiedzial? Niech przeczyta. Sporo tego jest ale warto... WITAMINA B1(Tiamina) odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga [...]
[...] chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów. Źródła Pokarmy pozwalające uzupełnić niedobory chromu to drożdże piwne, nisko-przetworzone kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser, jaja, chude mięso, wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, [...]
[...] chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów. Źródła Pokarmy pozwalające uzupełnić niedobory chromu to drożdże piwne, nisko-przetworzone kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser, jaja, chude mięso, wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, [...]
[...] miodem. Pić 4 razy dz. po 200 ml; dzieci ważące 10-15 kg - 28,5 ml, 20-25 kg - 57 ml, 30-35 kg - 85,7 -ni, 40-45 kg - 114 ml, 50-55 kg - 142 ml, 5-4 razy dz. Wskazania: niedobory witaminowe i bioelementów, osłabienie, rekonwalescencja, przeziębienie, choroby zakaźne i skórne, obniżona odporność systemu immunologicznego na choroby, nieżyt [...]
[...] (różnicowania) skóry, pod wpływem toksyn bakteryjnych lub wrodzonych (często genetycznie uwarunkowanych) zaburzeń syntezy kolagenu. Rozwojowi omawianego trądziku sprzyjają niedobory niektórych aminokwasów oraz zaburzenia przemian metioninowo-cholinowych. Trądzik pokarmowy Zmiany skórne tego typu (grudkowo-krostkowe i plamicze) są [...]