[...] na produkty z zawartością pełnowartościowych protein. Ale co z suplementacją? Przecież jest tyle rodzajów odżywek białkowych… koncentrat, izolat, hydrolizat, kazeina, albuminy – to tylko kilka przykładów. Rozpatrując białko do ćwiczeń dla osoby początkującej, wystarczy jednak zakupić najprostszy, relatywnie tani koncentrat [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
[...] wypadają białka ryżowe, z kolei białko grochu mieści się gdzieś poniżej białka sojowego, jednak przewyższa białko ryżowe. Jeśli szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych [...]
Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]
[...] chroni mięśnie i nasila tempo regeneracji. Opcja kolejna, czyli wykorzystanie białka przed snem. Tutaj wykorzystywane są mieszanki klasycznego WPC z kazeiną micelarną lub kazeina w czystej postaci. Białka tego typu mają za zadanie stopniowe uwalniania aminokwasów do krwiobiegu, co skutkować będzie podtrzymaniem efektu antykatabolicznego. [...]
Nieważne, czy jesteś początkującym, czy zawodowym kulturystą. Każdy z trenujących na siłowni pragnie jak najefektywniejszych przyrostów w optymalnej jednostce czasu. Pomijając nielegalne i niezdrowe "wspomagacze" istnieją suplementy, które są nieodzownym elementem efektywnego budowania masy mięśniowej. Wybierając kreatynę, warto postawić na formy [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
1.Warto wiedzieć, że organizm zwierzęcy potrafi sam wytworzyć większość spośród 20 aminokwasów, ale w przypadku 8 z nich okazuje się bezradny i musi je otrzymać z zewnątrz, w pożywieniu. Nazwa pochodzenia greckiego: aminokwasy egzogenne oznacza właśnie pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład [...]
[...] Przyczynę upatruje w tym, że tylko u nielicznych dorosłych następuje właściwy metabolizm protein zawartych w mleku krowim. Podstawową proteiną w krowim mleku jest kazeina. To właśnie na niej opiera się prawidłowa przemiana materii w organizmie zwierzęcia, będąca warunkiem jego zdrowia. Jednakże kazeina nie jest substancją, której [...]
[...] nie kwas glutaminowy a aminokwas L-glutamina. Występowanie L-glutaminy L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutamian sodowy często jest stosowany jako przyprawa. Działanie antyoksydacyjne u sportowców [...]
[...] nie kwas glutaminowy a aminokwas L-glutamina. Występowanie L-glutaminy L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutamian sodowy często jest stosowany jako przyprawa. Działanie antyoksydacyjne u sportowców [...]
[...] węglowodanów. Kolejnym równie ważnym aspektem jest zawartość białek kazeinowych : czy mamy propozycje produktu zawierającego kazeine micelarną (*11) czy zwykłą kazeinę ? kazeina micelarna i tak będzie miała większą masę cząsteczkową i o wiele dłuższe łańcuchy peptydowe niż białka serwatkowe ale dzięki procesowi micelizacji będzie trawiona w [...]
[...] innego dyskomfortu w układzie trawiennym. odpowiem dlaczego dorian jest najlepszy, skoro sami nie zauwazyliscie - frakcje bialkowe w proteinie doriana to niezdenaturowana kazeina micelarna czyli kazeina tzw mokra posiadjaca najlepiej trawione bialka w przeciwienstwie do kazeiny ktora podlega denaturacji ktory to proces skreca geometryczna [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
[...] WPC. Wiec jesli ktos nie toleruje laktozy - lepszym wyjsciem (zdrowszym dla tej osoby) wydaje sie byc unikanie izolatu. białko serwatkowe - wpc,wpi,wph - to szybkie bialko. kazeina - to wolne bialko. i tyle powinno nam wystarczyc. wpc od wpi rozni sie glownie iloscia bialka w białku,jak rowniez dodatkami czy brakiem dodatkow w postaci wegli,fatu [...]
[...] tam celowo. Kazeina znajdzie się tam zawsze, taka jest po prostu specyfika przemysłu mleczarskiego i skomplikowanej chemii mleka. Przy produkcji sera, cała obecna w mleku kazeina nigdy nie łączy się w skrzep, część przejdzie do serwatki w postaci natywnej, micellarnej. Dodatkowo pewna ilość kazeiny może tworzyć kompleksy z białkami [...]
[...] poniewaz sie troche pienii trzeba odczekac troche, jak sie nie ma czasu to jest to wkurzajace;-) . Mr Big – casein natura – zostawilem ten suplement na koniec poniewaz tak z kazeina sie jeszcze milo nie zaskoczylem! Przez lata testowalem rozne kazeiny az sie poddalem. Kupilem Mr Biga na probe, raz ze tania, dwa ze 1kg to duzo nie strace w razie [...]