[...] na białko Ile kalorii ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]
[...] i zmniejszasz spożycie węglowodanów i tłuszczy, to ilość spożywanego białka powinna być wyższa. Skoncentruj się na jedzeniu wysokiej jakości białka pochodzącego z dobrych źródeł. Spożywaj chude mięso, ryby, jaja, dobrej jakości produkty mleczne, strączki oraz pyszną odżywkę białkową. Produkty białkowe powinny znajdować się w każdym Twoim posiłku.
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
[...] w późniejszym życiu. Zalecane dzienne spożycie B12 dla kobiet w ciąży wynosi ok. 2,6 mcg. Źródła witaminy B12 obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja, nabiał i ryby. Ryzyko niedoboru jest wysokie u wegetarian i wegan. Witamina B12 znajduje się również w żywności wzbogacanej, ale weganie mogą potrzebować dodatkowej [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
[...] Natomiast takie produkty, jak: łosoś, dorsz, makrela, śledź, sardynki oraz tran, będą zawierały formę cholekalcyferolu. Ważnymi źródłami są również ser, żółtko jaja, ser i niektóre grzyby. Dodatkowo w sklepach powoli pojawiają się produkty żywnościowe (np. margaryna, płatki śniadaniowe), które są wzbogacane o witaminę D3. Dobowe [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko zależy od tego, jaki jest nasz pogląd na produkty zwierzęce. Skoro jesteś osobą, która np. spożywa jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę kolagenu w organizmie. Nacisk kładziemy również na dostarczenie odpowiedniej ilości [...]
[...] twój profil hormonalny, poprawiając w ten sposób twoje wyniki i wspomagając przyrost masy. Jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu będę najzdrowsze, ale nawet zwykłe jaja kupione w markecie są niezwykle pożywne. Należy pamiętać, aby zjadać całe jajka wraz z żółtkiem. To właśnie z niego pochodzi większość dobrych rzeczy, jakie znajdziesz w [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.
[...] ilość aminokwasów EAA, a więc będą dostarczały nam aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować. Będą to przede wszystkim mięsa i przetwory mięsne, podroby, jaja, nabiał, w tym sery, jak i ryby i przetwory z ryb. Ważne jest przy komponowaniu diety, aby uwzględniała ona wszystkie źródła białkowe, ale minimum 3-4 z nich, co zapewni [...]