Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
[...] podaży kwasów z grupy omega-6, a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
[...] białka i tłuszcze oraz jaki jest ich udział w głównych produktach spożywczych (nie musisz pamiętać szczegółów, są one we wspomnianych wyżej tabelach) - musisz wiedzieć jaka ilość energii powstaje ze spalania 1 grama węglowodanów, białek i tłuszczy : Zapamiętaj, bo to naprawdę ważne: 1 gram weglowodanów ma 4 kcal 1 g białka ma 4 kcal 1 g [...]
[...] się z codziennymi wzdęciach. Aktualnie stosuje leki na przyspieszenie metabolizmu, ale niewiele wnoszą do mojego życia. Jestem na diecie wegańskiej, mocno dbam o dostarczana ilość białka, ale do tej pory jadłam raczej intuicyjnie, przeważnie opierając się na nieprzetworzonych produktach. Ćwiczę regularnie - 2,3 x w tygodniu bieganie 8-12 km, [...]
[...] WĘGLOWODANÓW I TŁUSZCZY mają moje potrawy? 8. Interesuje mnie podział pokarmów na POSZCZEGÓLNE WĘGLOWODANY, AMINOKWASY i KWASY TŁUSZCZOWE. 9. A czy mógłbym też sprawdzić ilość WITAMIN i MINERAŁÓW w produktach spożywczych? 10. ILE powinno być BIAŁKA w diecie? 11. Jakie są najlepsze ŹRÓDŁA BIAŁKA? 12. Ile powinienem jeść WĘGLOWODANÓW, a ile [...]
[...] można podzielić na dwie podgrupy: -3 i -6. W -3 WNKT pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim atomie węgla, podczas gdy w -6 WNKT przy szóstym. Ze względu na ilość wiązań podwójnych w cząsteczce wszystkie kwasy tłuszczowe występujące w żywności dzieli się na trzy grupy: Nasycone kwasy tłuszczowe ( brak wiązań podwójnych): kwas [...]
[...] i wyborem. (oczywiście zgodnie z wytycznymi GIS każdy produkt pochodzenia zagranicznego powinien mieć etykietę w języku polskim z tabelą wartości odżywczych podającą ilość składników odżywczych zarówno w porcji jak i w 100g produktu , jednak w tym przypadku jakże często przepisy nie maja realnego przełożenia na życie i spora pula [...]
[...] energi której potrzebowaliśmy ćwicząc. I tu pojawia się "furtka" dla węglowodanów o wysokim IG. Po prostu organizm bezpośrednio po wysiłku jest w stanie zaabsorbować dużą ilość cukrów i to w bardzo krótkim czasie , bez ryzyka zamiany ich na tłuszcz. Są oczywiście dyscypliny w których troche odmiennie stosuje się węgle o wysokim IG podając je [...]
[...] białka, gdy smażymy lub grillujemy efekt może być już odwrotny. Co niekorzystne? Gdy zbyt długo ogrzewamy potrawę i pod coraz większą temperaturą dodatkowo większa ilość wody tez nie pomaga. Powoduje to straty. Dlatego możemy je zmniejszać przez wykorzystanie soków wyciekowych z mięsa i sporządzenia na przykład wywaru lub sosu. Więcej [...]
[...] się Biorąc pod uwagę ogólną populację ludzi - 20% ma szybką przemianę materii pozostałe 80 % wolną. Organizm tych, którzy mają szybki metabolizm wytwarzają dostateczną ilość enzymów do strawienia mleka. Praktycznie aż do późnej starości rzadko odczuwają dyskomfort fizyczny związany z jego trawieniem. W czasie dyskusji o tym czy pić mleko i [...]
[...] w późniejszym terminie. Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu jest niezbędna, szczególnie podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej. Potrzebna jest wtedy duża ilość energii, a same białka i węglowodany nie mogą potrzeb tych w pełni zaspokoić. Wtedy też jest uzasadnione wprowadzenie do diety produktów bogatych w tłuszcze, zarówno [...]
[...] w późniejszym terminie. Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu jest niezbędna, szczególnie podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej. Potrzebna jest wtedy duża ilość energii, a same białka i węglowodany nie mogą potrzeb tych w pełni zaspokoić. Wtedy też jest uzasadnione wprowadzenie do diety produktów bogatych w tłuszcze, zarówno [...]
[...] same produkty pochodzenia mięsnego nie dostarczymy wszystkich. Prawidłowa dieta powinna składać się z warzyw, owoców, mięsa/jaj, ryb, tłuszczy widocznych. Odpowiednia ich ilość oraz jakość będą definicją odpowiedniej diety. Nie wpisane zostały produkty mleczne oraz zbożowe ze względu na to iż bez nich dostarczymy wszystkiego co nam jest [...]
[...] tym samym lepszą wchłanialność substacji odżywczych, regenerację oraz usprawnienie syntez mięśnie-glikogen. Typy kalorii, które są nam potrzebne Pomijając dzienną ilość przyjmowanych kalorii, musisz zwracać uwagę na ich typ. Nie możesz po prostu jeść więcej jedzenia i spodziewać się dużych przyrostów. Spożywanie zbyt dużej ilości [...]
[...] na trening na trzy sposoby. Gdy robisz dużo powtórzeń (powyżej 15), rośnie wytrzymałość mięśni, bez towarzyszącego zwiększania ich rozmiarów i siły. 6 do 12 powtórzeń - ilość na której najczęściej polegają kulturyści - powoduje zarówno wzrost wymiarów jak i siły mięśni. Ciężarowcy na ogół robią mało powtórzeń, 2 do 4 w serii co głównie [...]
[...] wyrzeczeń,bez wysiłku fizycznego,może i tobie się przyda. Dieta węglowodanowa Nie mamy i mieć nie możemy tyle ryb, co Japończycy, ale szybko mieć możemy potrzebną ilość białka. Węglowodanów i tłuszczu mamy o wiele za dużo. W polskich warunkach zasadniczym źródłem białka zwierzęcego powinien być chudy ser, mleko o zawartości tłuszczu [...]
[...] mięsa, po umyciu i osuszeniu, zaleca się najpierw obsmażyć je. na gorącym tłuszczu (obramienie), aby ścięła się warstwa białka na powierzchni. Potem można dodać niewielką ilość wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Ścięte białko, dzięki obsmażaniu, chroni mięso przed przenikaniem do sosu nadmiernych ilości substancji wyciągowych i [...]
[...] posiłków w stosunku do wysiłku fizycznego. W skrócie indeks glikemiczny pozwala na prawidłowe spożywanie bogatych w węglowodany posiłków. Oznacza to, że jedząc tą samą ilość węglowodanów, możesz w ciągu dnia tak nimi manipulować, by poziom glukozy we krwi był wysoki lub obniżał się na twoje życzenie. Stosując zasadę IG należy również wziąć [...]