[...] Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie internetowe fora plotkarskie. Polecam dobre książki, a nie diety cud obiecujące przemianę sylwetki w 3 tygodnie lub [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] po treningu i genetyce ma największy wpływ na zmiany zachodzące w sylwetce. To nie jest bieganie czy pływanie, w których można popełniać naprawdę karygodne błędy w diecie, o ile tylko zapewnisz odpowiednią podaż energii z węglowodanów i tłuszczów. Tu proporcje każdego posiłku mają znaczenie. Poza tym to jest zwyczajna wymówka stosowana przez [...]
[...] sobie czas Weganizm polega na byciu dobrym dla zwierząt i planety, ale co z tego, jeśli nie jesteś taki dla siebie samego? Nie karć się, nie miej pretensji do siebie za chwile słabości albo małe potknięcia - one się zdarzają i jest to całkiem normalne. Jeśli potrzebujesz przerwy lub poczujesz, że niekoniecznie weganizm Ci służy, to pozwól sobie [...]
[...] np.: drugiego śniadania. Pozostałe produkty niestety mają w składzie spore zawartości cukru, co już na starcie dość mocno przekreśla je jako potencjalny produkt, będący mile widziany w diecie. Te, które są bardzo często spożywane i ostatnimi czasy często rekomendowane, np.: jogurt pitny z firmy Bakoma Men, wcale nie są takie idealne. Pomimo [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
[...] Tak, tylko pozostałe 99,99% populacji nie jest tak utalentowane, więc musi włożyć o wiele więcej wysiłku w dietę i trening. https://www.youtube.com/watch?v=dEpIMRbVvnM Cailer Woolam i 435 kg w martwym ciągu przy wadze ciała 99 kg. Niedawno widziałem film zawodnika, który waży 99 kg i podnosi 435 kg w martwym ciągu (tak, słownie: czterysta [...]
[...] jogurty, makarony, mleko, fasolkę, ryż? Nie tak szybko. Jeśli ktoś mówi, iż należy wykluczyć z diety jogurt, bo wywołuje on dużą odpowiedź insulinową, to proponuję zobaczyć, ile energii w postaci węglowodanów i tłuszczów dostarcza zwykły, niesłodzony jogurt (np. 3.1 g tłuszczów, 4 g węgli w 100 g). I patrząc zdroworozsądkowo oraz praktycznie, [...]
[...] stosują termin podstawowa przemiana materii, PPM. Podstawowa przemiana materii (ang. basal metabolic rate czyli BMR; polski skrót PPM) – ten parametr mówi nam, ile energii potrzeba na podtrzymanie podstawowych procesów życiowych: pracy serca, utrzymania temperatury, krążenia krwi, pracy mózgu, oddychania, procesów [...]
[...] a szczególnie warzyw i owoców. Nikt nie udowodnił, by tego rodzaju rozwiązanie sprzyjało zdrowiu. Badania naukowe: Parmley WW. Prevalence and clinical significance of silent myocardial ischemia. Circulation. 1989 Dec;80(6 Suppl):IV68-73. PMID: 2688987. Arenja N, Mueller C, Ehl NF, Brinkert M, Roost K, Reichlin T, Sou SM, Hochgruber T, [...]
[...] a świetnie wygląda”. Zgadza się. Istnieją osoby, które po latach prób trafią na właściwy model odżywiania i są w stanie intuicyjnie dostarczyć prawie tyle energii, ile potrzebują każdego dnia. Dlaczego ten argument jest niewłaściwy? Bo bardzo często zdarza się, iż mniej wyróżnione przez dobór genetyczny osoby nie osiągają podobnych [...]
[...] tak, aby miały podobną ilość energii (kilokalorii), gęstość energetyczną, ilość makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze), cukru, sodu i błonnika. Badani mogli jeść, ile tylko chcieli. Grafika: spożycie energii podczas stosowania różnego rodzaju diet. Wyniki: spożycie energii było większe podczas stosowania diety wysoko przetworzonej (508 [...]
[...] do 29 kcal dodatkowych „spalonych” kcal na godzinę (trening siłowy). Tylko chciałbym przypomnieć, iż tego rodzaju efekty są krótkotrwałe. To znaczy, że nie wiemy, ile czasu trwa EPOC, bo każdy rodzaj treningu jest inny. Można przyjąć, iż jest to zjawisko chwilowe, czyli bez większego znaczenia biorąc pod uwagę kolejne 6-12 h po [...]
[...] 4. Jak powinien wyglądać POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY? 5. Jak powinien wyglądać POSIŁEK POTRENINGOWY? 6. Jakie ŚNIADANIE będzie odpowiednie dla kulturysty? 7. Jak sie dowiem ile BIAŁKA, WĘGLOWODANÓW I TŁUSZCZY mają moje potrawy? 8. Interesuje mnie podział pokarmów na POSZCZEGÓLNE WĘGLOWODANY, AMINOKWASY i KWASY TŁUSZCZOWE. 9. A czy mógłbym też [...]
[...] rozgrywającym.Od tego momentu zaczeła sie wielka przygoda Eduarda z piłką nożna... ANALIZA Edziu zaczyna swoją analize tego co robi i ile mu to zajmuje czasu ,i czy nie mógłby niekturych czynnośći , wyrzucić z planu i wstawić tu trening.Więc zaczyna ma 24 godziny teraz analizuje Edziu wstaje o srednio o [...]
[...] x 24 godziny np. 80 kg x 24 = 1920 kcal nastepnie otrzymany wynik mnozymy przez tzw. współczynnik aktywności. Współczynnik ten mówi o tym jaki tryb życia prowadzimy, czyli ile kalorii spalamy dziennie Współczynnik aktywności 1,4 - 1,5 - osoba bardzo aktywna (codziennie ćwiczy, ciężko pracuje fizycznie) 1,3 - 1,4 - osoba aktywna (codziennie [...]
[...] zdrowi, przynajmniej do początku XX wieku. Kiedy zaczęli zwiększać ilość spożywanego białka, zaczęły się pojawiać chroniczne schorzenia. Więc nie ma to nic wspólnego z tym ile jedli węglowodanów i tłuszczu. To wszystko dlatego, że nasze ciało może z łatwością konwertować tłuszcz w węglowodany oraz węglowodany w tłuszcz. Bardzo łatwo jest [...]
[...] się do tak ciężkich treningów, ani tak ostrej i wymagającej diety zawierającej bardzo duże ilości białka i sięgającej kalorycznością do 3000kcal. Każdy sam może ocenić na ile w tym czasie się "umięśniła"; I link do dziennika forumowych kulturystek http://www.sfd.pl/-t582790.html Tak ja wygladam cwiczac silowo juz ponad 15 lat [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
[...] surowe. A szynka z łopatki jest tańsza. - Ile wody jest w najtańszej szynce? - Przecież samo mięso składa się w 70 procentach z wody. Wiedział pan? - Spytam inaczej: ile wędliny uzyskuje pan z 1 kg szynki? - 1,20-1,30 kg. To standard. - Co pan dodaje, że ona się tak zwiększa? Soję? - Jeśli ktoś dodaje soję, to musi to napisać na [...]