[...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]
[...] response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 Stephanie MC Wilson,5 Douglas S Kalman,6 Joshua E [...]
[...] Tak, tylko pozostałe 99,99% populacji nie jest tak utalentowane, więc musi włożyć o wiele więcej wysiłku w dietę i trening. https://www.youtube.com/watch?v=dEpIMRbVvnM Cailer Woolam i 435 kg w martwym ciągu przy wadze ciała 99 kg. Niedawno widziałem film zawodnika, który waży 99 kg i podnosi 435 kg w martwym ciągu (tak, słownie: czterysta [...]
[...] swoją wagę. Pamiętaj, że tutaj też liczy się bilans kaloryczny i to on będzie wpływać na twoją wagę. Jeżeli masz wątpliwości, prowadź dziennik, w którym będziesz zapisywać, ile kalorii spożywasz. Jak długo potrwa wejście w ketozę? Wejście w stan ketozy może trwać od dwóch do siedmiu dni. Weź też pod uwagę, że możesz przejść przez wyżej [...]
[...] komórki Leydiga. testosteron całkowity (mówi o tym, jak funkcjonują jądra, podstawowy wskaźnik, nie zawsze adekwatny). testosteron wolny (mówi o tym, jak funkcjonują jądra i ile procent testosteronu jest związane). estrogeny (mówi o tym, czy mamy problem z nadmiarem lub niedoborem hormonów, kiedyś uznawanych za „kobiece”; jedno i drugie zjawisko [...]
Obecnymi czasy treningi w domowych warunkach stały się pewnym standardem. Jestem nawet pewien, że w wielu przypadkach trening w domu zagości na dłużej, nawet jeśli siłownie będą w pełni otwarte. Aktywność fizyczna w domu daje przewagę komfortu czasowego. Osoby zapracowane, które nie mogą sobie pozwolić na zbyt częste wyjeżdżanie do klubu fitness, [...]
[...] zbyt dużą nadwyżkę energetyczną. Jest to sztuczna sytuacja, ale pokazuje ważne zjawisko. Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] Beelen M1, Cermak NM, van Loon LJ. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970669 Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 [...]
Istnieje kilkadziesiąt różnych koncepcji dotyczących treningu ramion. W czasach świetności Arnolda Schwarzeneggera (od połowy lat 60’ XX wieku do połowy lat 70’ XX wieku) królował trening objętościowy, atakowano każdą partię kolosalną ilością serii. Arnoldowi Schwarzeneggerowi przypisywany jest następujący trening: poniedziałki, środy i piątki: [...]
[...] body weight, and composition: a review of the evidence from controlled clinical trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23858091 https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/53088/files/chemia_zywnosci_cwiczenie_3.pdf Aleksander Osten-Sacken “Ile powinno być białka w mleku?” [...]
[...] Człowiek „trochę” różni się od bydła rzeźnego, m.in. jego wątroba oraz nerki muszą posłużyć dłużej, niż tylko przez kilka miesięcy. „Tren” to zmodyfikowany nandrolone. O ile nandrolone uznaje się za jeden z łagodniejszych preparatów na rynku (sięgają po niego nawet kobiety), o tyle „tren” należy do zupełnie innej linii środków. W jednym z [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej powinno być celem większości ludzi, gdyż składowanie zbędnego „balastu” sprzyja pojawianiu się, chociażby nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenia wątroby (stłuszczenie) czy nerek. Dodatkowo u otyłych stale obciążony jest układ ruchu, co często prowadzi do rozmaitych zmian degeneracyjnych stawu [...]
[...] na bodźce. Wstępnie wystarczy popatrzeć na obwód nadgarstka, wygląd przedramion, wielkość dłoni, ramę kostną, obwód bioder i barków. Później pozostaje sprawdzenie, o ile kilogramów wzrosła masa ciała danej osoby, ile jest w tym mięśni, ile tkanki tłuszczowej i jak w tym czasie zwiększyła się jej siła. Sporty sylwetkowe Jeśli nie należysz [...]
[...] „pompuje” serce). Jednak przeciążenie charakteryzuje się znacznym wzrostem skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz niewielkim wzrostem pojemności minutowej serca (ile krwi pompuje w czasie 1 minuty), częstości akcji serca i zużycia tlenu. Ciśnienie krwi podczas podnoszenia dużych ciężarów może wzrosnąć do poziomów nawet 320/250 mmHg. Z [...]
[...] porcje zachowując limit 1000 kcal. Niektórzy jednak traktują dietę 1000 kcal jako sposób na to, by jeść cokolwiek - słodycze i fast-foody, przetworzone produkty, alkohol - o ile tylko mieszczą się one w dziennym limicie. Dieta Kopenhaska jest dietą bardzo restrykcyjną - choć przyczynia się do pozbycia kilku kilogramów (chwilowo), powoduje niemało [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Czy da się jakoś przeciwdziałać negatywnym zjawiskom? W pierwszej kolejności trzeba zidentyfikować zagrożenia, a są to m.in.: odwodnienie (szczególnie [...]
Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]