W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] 19 g Węglowodany: 51 g Przekąska Kanapka z wędliną sojową i pastą z awokado chleb razowy 60 g awokado 30 g czosnek 2 g cytryna 2 g wędlina sojowa 40 g papryka czerwona 100 g groszek zielony 20 g pomidor 120 g kiełki 10 g Energia i makroskładniki 299.2 kcal Białka: 15 g Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 39 g Obiad Kotlety sojowe w sosie curry z komosą [...]
[...] to jednak dodane do innych produktów, takich jak: kasze, komosa ryżowa, soczewica i inne, zwiększają ilość białka w całym posiłku. Warzywa bogate w białko to: fasola i groszek, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka czy kukurydza. Choć w jednej porcji wielkości szklanki znajduje się ledwo kilka gramów białka, to w przypadku, kiedy nie jemy [...]
[...] i zwiększać żywotność. W diecie zastosowano sześć odmian owoców (banan, figa, guawa, cytryna, papaja i kumkwat), pięć ziaren zbóż (owies, ryż, sorgo, pszenica i kukurydza), groszek łuskany, orzeszki ziemne, trzy odmiany fasoli, 19 odmian warzyw (w tym) zielonych, białe i słodkie ziemniaki oraz małe ilości mleka koziego i jogurtu (średnio 84 g [...]
Veggie Balls to takie drobne warzywne klopsiki... Na pierwszy rzut oka widać w nich marchewkę, groszek i kukurydzę. Wyglądają dobrze, apetycznie i nawet nieźle pachną. Tak jak większość tego typu produktów, są niemal gotowe do spożycia. Wystarczy je podgrzać na odrobinie oleju i gotowe. Swoją konsystencją przypominają pulpeciki mięsne z [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
[...] by wyprodukować bez jego użycia. Producent jednak zdecydował inaczej. Mogłoby też być nieco mniej soli, ale poza tym reszta składników jest bardzo poprawna. Skład Woda, groszek zielony 28%, ogórki konserwowe 17% (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), olej rzepakowy, białko grochowe, smażona cebula (suszona cebula, olej słonecznikowy), musztarda [...]
[...] podsmażyć posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Proponuje smażyć na bardzo małym ogniu – czosnek lubi się szybko spalić. Do przesmażonej cebuli dodać zamrożony groszek i około 5 minut, co chwilę mieszając podsmażyć także groszek. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę wrzucić na patelnię i wszystko wymieszać. Posypać czarnuszką i podać z [...]
[...] ciśnienia krwi, skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Podobnie jak w przypadku białka, istnieje wiele roślinnych źródeł wapnia, m.in. produkty na bazie soi, fasola, soczewica, groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości [...]
[...] g makaronu - ja użyłam udon - możecie zastąpić ryżowym sól, pieprz Jak wykonać: Warzywa kroimy. Marchew i pietruszkę w plasterki, cukinię w półplasterki, paprykę na kawałki, groszek cukrowy tniemy na pół, por na piórka. Ja użyłam kurczaka już obrobionego termicznie - możecie dodać surowego, pieczonego, smażonego. Makaron gotujemy, przelewamy [...]
[...] się chwilę na resztce oliwy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy. Redukujemy moc pod patelnią - mleko dość szybko się redukuje. Po kilku minutach dodajemy ugotowany groszek cukrowy, sok z limonki, mieszamy i gotowe. W tym czasie gotujemy makaron... Gotowe! Wartości odżywcze: Cała porcja to 765 kcal. Białko 55 g, Tłuszcze 32 g, [...]
[...] g fileta z miruny lub innej ryby 1 jajko 15 g suchej kaszy manny szczypior/ natka pietruszki/ koperek - według uznania sól, pieprz łyżeczka musztardy dijon Dodatki - quinoa, groszek cukrowy, warzywa według uznania Jak wykonać: Rozmrożony filet rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 - 10 [...]
Makarony to popularna baza wielu dań. Jemy je z sosami, w formie zapiekanek, czasami na słodko, a innym razem wytrawnie. W diecie wegan makaron niestety nie występuje, ponieważ robi się go zwykle z dodatkiem jajek. Jak się okazuje, makaron można zrobić także ze strączków! I to bez użycia jaj. W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, [...]
Czego potrzebujemy: 350 g warzyw - mix papryka, cukinia, groszek cukrowy, kiełki fasoli 500 g piersi z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 10 g oleju 80 g pasty curry 240 g ciecierzyca trawa cytrynowa liście kaffiru pół limonki świeża kolendra sól, pieprz Jak przygotować: Olej rozgrzewamy na patelni. Kurczaka pokrojonego w paski obsmażamy krótko. [...]
[...] i zalewamy 250 ml wrzątku. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu co kilka minut mieszając. Po około 15 minutach ryż powinien wchłonąć całą wodę. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany groszek oraz łososia i wszystko razem łączymy. Gotowe! Wartości odżywcze: Cała porcja to 500 kcal. Białko 30 g, Tłuszcze 20 g, Węglowodany 52 g. Smacznego!
[...] jaja kurze świeże - 375 µg Prowitamina A, zwana też betakarotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze WITAMINA B1 Inne nazwy: tiamina, czynnik przeciw [...]
[...] jaja kurze świeże - 375 µg Prowitamina A, zwana też betakarotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze WITAMINA B1 (Inne nazwy: tiamina, czynnik przeciw beri [...]