SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

fermentacja soi

  • 1. nie myl rodzajów fermentacji, fermentacja bakteriami acidofilnymi dobra jest dla zbóż i straczków z naszego klimatu do fermentacji soi uzywa sie Natto i zabawa jest przednia. A soje odradzamy nie tylko ze względu na kwasy fitowe w niej zawarte, . Małe ilości w rodzaju paru kostek tofu czy sosu sojowego nie szkodzą zapewne, ale nie ma zadnego [...]

    Odpowiedzi: 52 Ilość wyświetleń: 6979 Data: 2013-09-17 14:21:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Holli91/ dziennik/ rzeźba

    Post
    Trening dla początkujących

    [...] po odkryciu fermentacji chinczycy zaczeli ja jesc, a dzis: - soja w dzisiejszych czasach jest przetwarzana przez przemysl spozywczy nieprawidlowo, nie fermentuje! (wogole fermentacja powoduje ze rowniez produkty maczne sa dla organizmu czlowieka lepiej przyswajalne - porownanie dzisiejszy chleb - chleb robiony na zakwasie )) sie jej, lub [...]

    Odpowiedzi: 118 Ilość wyświetleń: 9423 Data: 2007-10-19 21:12:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • skad lacma bierze bialko do extensora

    Post
    Odżywki i suplementy

    poniżej przedstawiam moje poglądy i opinie nikt nie musi tego czytac jak nie chce odpowiedz była na pytanie axela które najlepsze oczywiście ze sam je brałem np. propeptide rozpływa sie w ustach jak lody waniliowe ale w Anglii gdzie kupiłem prawie 3 kg jest bardzo drogie nawet u Yatesa na siłowni Temple Gym w Birmingham gdzie cwiczyłem tylko [...]

    Odpowiedzi: 151 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-03-27 12:58:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dziękuję za odpowiedź:) Nic takiego nie ma u nas, to tworza same dziewczyny 2. Jogurt - tak wiem, jest przetworzony... I znowu, kto zabrania? 3. Soja - twoj wybor, ... Moczenie soi nic nie daje , daje fermentowanie, ale bakterie musiałabyś kupowac na internecie. Skoro wierzysz ze soja ma na ciebie zbawienny wplyw jedz ja sobie, twoj wybor, [...]

    Odpowiedzi: 534 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-09-09 03:44:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Fermentacja nie tylko zmienia soję w lekkostrawną formę. W sposób naturalny konserwuje sosy, nadając im również charakterystyczny smak i aromat. Całkowita i jednolita fermentacja moromi (mieszanka soi, w przypadku Shoyu również pszenicy, wraz z enzymami, wodą i solą), jest niezwykle istotna w procesie produkcji. To dzięki niej wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-06-10 14:58:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Płatki sojowe

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] tzw. substancji antypokarmowych, jak np. inhibitor trypsyny, pogarszających procesy trawienia, a także z powodu dużej koncentracji białka, większej niż w mięsie. Dopiero fermentacja soi unieczyn-nia substancje antypokarmowe. - Dlatego nie ma przeciwwskazań do używania tamari lub miso jako przypraw, choć pod warunkiem posiadania atestu [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 11334 Data: 2009-10-14 21:14:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ciekawy artykuł: "Rafinowany cukier"

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] są one rozkładane na proste cukry zwane „monosacharydami", które są użytecznymi substancjami - składnikami odżywczymi. Gdy skrobia i cukry są zjedzone razem i zachodzi fermentacja, zostają one rozłożone na dwutlenek węgla, kwas octowy, alkohol i wodę. Wszystkie te substancje, z wyjątkiem wody, są nie wykorzystywane - są truciznami. W [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 4383 Data: 2009-03-07 15:18:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • co wlasciwie jemy ?? emulgatory etc.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] nie jest ścisły; wiele związków może być produkowane różnymi metodami. Ważniejsza od metody produkcji jest czystość produktu końcowego; często tradycyjne metody (np. fermentacja) dają bardziej zanieczyszczony (gorszej jakości) produkt niż synteza chemiczna. Wbrew szeroko rozpowszechnionej opinii (patrz poprzedni punkt), "naturalny" nie [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 12365 Data: 2004-03-21 16:56:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jedzenie jedzeniu nierowne- art.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] zakwas do kolejnych dzież. - A Polskie Zboża? - W 85 proc. jest produkowany z mąki pszennej. Od 2005 roku ona jest tańsza od żytniej. I nie jest potrzebna przedłużona fermentacja mąki żytniej. A czas to pieniądz. Najtańsza szynka. Szynka ogonówka. 1 kg - 13,99 zł "Extra nastrzyk 200 procent! Extra produkt! 160 procent sukcesu! Vitasol". [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 5031 Data: 2008-04-24 15:35:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Legenda symboli E-xxx

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] takie jak bakterie, grzyby i drożdże. Jednak nie każda zmiana wywołana tymi drobnoustrojami prowadzi do psucia się żywności, a niektóre mogą być pożyteczne - na przykład fermentacja kwasu mlekowego w salami, procesy fermentacyjne podczas kiszenia kapusty i ogórków. Należą tu też procesy znane w produkcji wina i serów, prowadzące w czasie [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-14 02:14:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Soja - czy aby zdrowo?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] tzw. substancji antypokarmowych, jak np. inhibitor trypsyny, pogarszających procesy trawienia, a także z powodu dużej koncentracji białka, większej niż w mięsie. Dopiero fermentacja soi unieczyn-nia substancje antypokarmowe. - Dlatego nie ma przeciwwskazań do używania tamari lub miso jako przypraw, choć pod warunkiem posiadania atestu [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 4917 Data: 2005-02-04 11:35:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Trzeba przyznać, że diety roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, również wśród sportowców. Szczególnie popularne są diety, w których kładzie się nacisk na spożywanie większej ilości produktów roślinnych, a nie skupia tylko i wyłącznie na niejedzeniu mięsa. Wbrew pozorom jest to różnica, ponieważ nie musisz całkowicie eliminować mięsa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3991 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] obecnym w warzywach. Niekorzystne działanie substancji antyodżywczych można w dużym stopniu zneutralizować poprzez zastosowanie obróbki, takiej jak moczenie, gotowanie czy fermentacja. Jeżeli jednak substancje antyżywieniowe biorą spory udział w naszej diecie, warto posiłkować się właśnie ich antagonistami, czyli przykładowo w przypadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6198 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • Prawdziwy facet nie je mięsa - czy Schwarzenegger ma rację?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4231 Data: 2019-10-25 19:31:30
  • Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2774 Data: 2018-07-22 08:28:41
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1084 Data: 2021-10-12 08:38:04