SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Soja - czy aby zdrowo?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4904

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Soja na rynku globalnym cieszy się rosnącą popularnością. Zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie staje się dzisiaj jednym z najatrakcyjniejszych produktów w sektorze żywności i napojów. Jak podaje magazyn sig.biz/combibloc producenci żywności stoją w ogonku, chcąc czerpać profity z rozwoju rynku produktów sojowych, którego wielkość w roku 2007 ma osiągnąć 8 mld dolarów! Największego wzrostu można się spodziewać w sektorze produktów zastępczych mleka, jogurtów i lodów. Dla samego tylko mleka sojowego obroty roczne wynoszą w skali globalnej ponad 800 min dolarów. Eksperci prognozują wzrost tego rynku o 13 do 20 proc. rocznie. Odpowiada to ilości trzech miliardów litrów paczkowanego i gotowego do spożycia mleka sojowego w roku 2005 i ponad czterech miliardów litrów w roku 2007.
Ale czy ten olbrzymi, dochodowy przemyst jest tak naprawdę dla nas zdrowy? - Z punktu widzenia zasad zdrowego żywienia spożywanie soi i jej przetworów nie powinno być zalecane - komentuje lekarz nauk medycznych Krzysztof Romanowski, na co dzień zajmujący się problemami zdrowego żywienia i zdrowego odżywiania. - To, że w ostatnich latach obserwujemy nasiloną propagandę na rzecz tej rośliny, to tylko skutek zabiegów silnego /agresywnego lobby przemysłu sojowego. Jej niska przydatność do celów spożywczych jest spowodowana tym, że soja jest po prostu cięż-kostrawna z powodu zawartości tzw. substancji antypokarmowych, jak np. inhibitor trypsyny, pogarszających procesy trawienia, a także z powodu dużej koncentracji białka, większej niż w mięsie. Dopiero fermentacja soi unieczyn-nia substancje antypokarmowe. - Dlatego nie ma przeciwwskazań do używania tamari lub miso jako przypraw, choć pod warunkiem posiadania atestu ekologicznego. Sprawa atestu jest ważna, ponieważ soja jest uprawiana w sposób przemysłowy z użyciem rekordowych ilości chemikaliów rolniczych.
Wielka koncentracja białka jest korzystna przy stosowaniu soi jako paszy w tuczeniu zwierząt, ale dla człowieka jest to niekorzystne obciążanie organizmu. Dodatkowo, soja obecna na naszym rynku, to roślina poddana wielokrotnym mutacjom genetycznym. - komentuje Krzysztof Romanowski.
Tak zwane teksturowane produkty sojowe, jak proteina i z niej pochodzące kotlety sojowe, makarony, pasztety czy też mleko sojowe są wytwarzane w przebiegu wielostopniowych procesów chemicznych w kadziach i instalacjach aluminiowych, z użyciem kwasów i zasad, których resztki pozostają w produkcie.
Zatem więc zamiast sięgać po soję, lepiej sięgnąć po fasolę i soczewicę, które po pierwsze, są lepiej strawne od soi, a po drugie, ich skład lepiej odpowiada potrzebom organizmów ludzi żyjących w naszej strefie klimatycznej.

Źródło: "Detal Dzisiaj"
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700
podlacze sie do tego posta.
czytale w mucsle kiedys o otrebach sojowych ale nie znalazlem ich w calym miescie...mozna to wogole gdzies kupic i czy warto?

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
Nie kupisz ,tylko ze zdrow zywnoscia,w muscule pisali glupoty,jesli sojato tylko izolat i to tez nie jako podstawa dziena bialka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
ale nawet mi by było szkada na ten izolat kasy
zainwestował bym w białka mleka

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 1428 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 14364
Próbowałem wpleść soje do diety, po tygodniu miałem dość. To jest niejadalne. Fasola to rzeczywiście lepsza opcja, soczewica też ok.

PO CO CI MASA JAK MASZ SWETER

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
Nie jedzcie soji to syf ,jak mowile jedynie izolaty,jedzcie miecho,sery,mleko,jajka i ryby to podstawy wszystkiego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
słuchajcie qazara, mądrze gada
Soją się bydło pasie, a nie ludzi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta - proszę o sprawdzenie

Następny temat

L-karnityna pomoze w redukcji tluszczu???

WHEY premium