SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co zawiera duzo potasu

  • Ile kalorii ma banan? Wartość odżywcza banana

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 878 Data: 2023-02-17 10:40:28
  • Jaki to owoc? Egzotyczne owoce, które warto poznać!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami.  Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 892 Data: 2023-06-02 09:07:04
  • Ile kalorii ma pizza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić pełnowartościowy posiłek? Nie samo zło Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, sporej ilości soli i tłuszczów, pizza zawiera również cenne składniki odżywcze. Dostarcza witamin i minerałów: ser zawiera sporo wapnia oraz witamin z grupy B sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 173705 Data: 2017-07-29 12:38:43
  • [...] fizycznego. Co więcej, większość produktów chętnie wykorzystamy jako źródło minerałów.  W diecie osoby chorej natomiast, wiele produktów musi zostać odrzuconych, gdyż zawierają znaczne ilości potasu, sodu i fosforu, które są wymagające niekorzystne dla nerek. Dieta ukierunkowana na poprawę zdrowia, nie tylko powinna zawierać te produkty, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4193 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26740 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • Jaka kasza jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w kuchni urosło na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4967 Data: 2017-10-03 10:23:18
  • [...] Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a drugie bardziej rygorystyczne. Białka roślinne należą do takich białek, które są „niepełnowartościowe”, ponieważ nie zawierają lub zawierają, ale w nieodpowiednich ilościach lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu uzupełnienia tych aminokwasów i zwiększenia wartości białka należy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5882 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako substytut mięsa w posiłku. Przy czym, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je do sałatek lub przygotować danie z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10698 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Napoje poprawiające osiągi

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5348 Data: 2017-07-21 08:22:13
  • Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4561 Data: 2020-03-01 18:51:55
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zmniejsza aktywność hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w napojach Cola i kwas cytrynowy w Fanta®), które mogą zaburzać metabolizm kości. Napoje cola a nowotwory W jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6468 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 386241 Data: 2017-10-10 12:13:45
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 57% - w imitacji mięsa raka (białko mięśni ryb, cukier), woda, skrobia pszenna, skrobia modyfikowana ziemniaczana, odtworzone białko jaja, cukier, sól, naturalny aromat (zawiera skorupiaki), barwnik: ekstrakt z papryki), wodorosty suszone, wsad z gotowego łososia 1,6% (gotowany łosoś 81,9%, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24818 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Nawadnianie: piwo kontra inne napoje

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Zapewne pośrodku. Na początek warto opisać fakty, czyli dane, które mają odzwierciedlenie w dobrej jakości badaniach. Ogólnie przyjmuje się, że napoje dla sportowców: mogą zawierać od 6 do 9% węglowodanów (zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenia są niekorzystne), mogą zawierać glukozę i/lub maltodekstryny lub inne węglowodany o zróżnicowanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13966 Data: 2018-07-24 09:24:55
  • Owoce to kluczowy element diety? Jakie owoce wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8896 Data: 2017-11-28 10:33:25
  • [...] chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2723 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję białka. Porcja sera cheddar (ok. 100 g) zawiera: Liczba kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. Jogurt grecki Ostatnia pozycja na liście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4268 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17626 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (w tym 11 g cukrów) 0,24 g soli Plusy: bardzo aromatyczny smak, delikatny, lekka nutka jagody, w połączeniu ze świeżymi jagodami komponuje się idealnie. Budyń nie zawiera cukru, skład jest przejrzysty. Produkt jest bezglutenowy, także osoby nietolerujące ten składnik mogą śmiało zajadać się tym deserem. Minusy: produkt mimo swojej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9433 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • [...] kinetyce (także przetworzonej skrobi), tłuszczów trans, wskazane jest również ograniczenie podaży tłuszczów nasyconych. Według badań naukowych nawet zamiana części masła (zawiera głównie tłuszcze nasycone) na oliwę z oliwek (zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone) może przynieść istotne korzyści zdrowotne. W jednym z badań po zamianie 50 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1534 Data: 2021-11-22 19:44:23