Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] spożycie protein w diecie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zbyt mała ilość białka utrudnia funkcjonowanie utrudnia przyrosty masy mięśniowej, spowalnia metabolizm, obniża odporność, pogarsza samopoczucie oraz kondycję skóry, włosów, paznokci i zębów. Niebezpieczne dla organizmu może być też zbyt duże spożycie protein, co wynika z [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] u 23 na 100,000 pacjentów ibuprofen, sulindac (środki z grupy NLPZ) antybiotyki (np. amoksycyklina, sulfonamidy) leki antyarytmiczne (np. amiodaron, quinidine) leki obniżające lipidy (np. atorwastatyna, simwastatyna) leki immunosupresyjne (np. azathioprine / azathioprinum, infliximab) środki zwiotczające mięśnie (np. dantrolene) [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] np. wpływając na przemiany lipidów (proces dysfunkcji śródbłonka naczyniowego), może powodować dysfunkcje w kodzie genetycznym DNA i RNA (hipo- i hipermetylacja), obniża stężenie adenozyny => zwiększa agregację płytek krwi => ryzyko zakrzepowo-zatorowe, zmniejsza syntezę tlenku azotu (NO), poprzez wpływ powstającej w [...]
[...] wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne podawanie kemferolu znacząco obniża stężenie HbA1c we krwi (wskaźnik obrazuje stężenie cukru we krwi w ostatnich 2-3 miesiącach), poziom glukozy we krwi na czczo i zmniejsza insulinooporność. [...]
[...] VAT (tłuszcz wisceralny), HOMA-IR (zaburzenia glikemii) i przewlekły stan zapalny statyny - w kohorcie 501 mężczyzn, głównie w średnim wieku z hipercholesterolemią, statyny obniżały stężenie testosteronu o 0,66 nmol / l diuretyki mające potencjał antyandrogennny (np. spironolakton - w jednym z badań spironolakton spowodował obniżenie stężenia [...]
[...] na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu 40 g czystego alkoholu dziennie, a tyle w Polsce nikt nie pije). Dr. Anna Kokavec wykazała, że piwo obniża kortyzol oraz krótkotrwale wpływa na obniżenie apetytu (wpływ na GLP-1). Czerwone wino mocno podbija kortyzol oraz silnie stymuluje apetyt. Wino białe działa podobnie [...]
[...] związany z jedzeniem tej samej kanapki, ale składającej się ze składników o różnym stopniu przetworzenia. W badaniach klinicznych wykazano, iż np. oliwa z oliwek obniża odpowiedź ze strony glukozy nawet o 50% w pierwszych trzech godzinach po posiłku (gdy porównano wpływ oliwy i masła) i o 52,4% w porównaniu do posiłku [...]
[...] potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża śmiertelność z wszystkich przyczyn u dorosłych. Dieta śródziemnomorska Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone [...]
[...] na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu 40 g czystego alkoholu dziennie, a tyle w Polsce nikt nie pije). Dr. Anna Kokavec wykazała, że piwo obniża kortyzol oraz krótkotrwale wpływa na obniżenie apetytu (wpływ na GLP-1). Czerwone wino mocno podbija kortyzol oraz silnie stymuluje apetyt. Wino białe działa podobnie [...]
[...] potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego, głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża śmiertelność z wszystkich przyczyn u dorosłych. Referencje: https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/alcohol-facts-and-statistics “The [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
[...] spadek stężenia glukozy poniżej pewnego stężenia, to może umrzeć. W USA był seryjny morderca, który używał do uśmiercania swoich ofiar insuliny (jest to jedyny hormon, który obniża stężenie cukru we krwi). Z kolei pierwszym udokumentowanym przypadkiem zabójstwa z użyciem insuliny była sprawa Kennetha Barlowa, który zabił w ten sposób kolejną żonę [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] tłuszczowej oraz dla insulinooporności. Wykazano, iż stałe spożycie kofeiny upośledza tolerancję glukozy, zwiększając jej stężenie we krwi, zwiększa stężenie insuliny, obniża wrażliwość tkanek na ten hormon. Wykazano, że u ludzi zdrowych, spożywających dwa razy dziennie kofeinę w dawce 200 mg przez tydzień, zmniejsza się wrażliwość tkanek o [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
[...] z „tłuszczykiem” w kluczowych rejonach ciała. Największym problemem związanym z płatkami śniadaniowymi polega na tym, iż wywołują one silny wyrzut insuliny, ta z kolei obniża stężenie cukru we krwi. Fundujemy sobie huśtawkę glikemiczną, niwelujemy „spalanie” tkanki tłuszczowej. Wahania stężenia cukru we krwi powodują, iż szybko stajemy się [...]