SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik a wzdecia

Czy chodziło Ci o: "błonnik a wzdęcia"?

  • [...] w tak dużym stopniu i tak skutecznie, jak powszechnie się sądzi. Okazuje się, że jest tak naprawdę z uwagi na niski indeks glikemiczny tego produktu i wysoką zawartość błonnika w soi, który wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Białko – wpływ na zdrowie Białko a zdrowie to nieco pomijany temat, często wypierany przez dyskusje na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70307 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostępność, placków jest mniej niż w pozostałych. Suchar Wraps Tortilla Bezglutenowa Skład: woda mąka ryżowa margaryna roślinna substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol błonnik jabłkowy białko sojowe skrobia ryżowa sól substancja zagęszczająca: guma guar, guma karobowa środek zakwaszający: kwas winowy konserwant: sorbinian potasu Może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30200 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9911 Data: 2019-11-22 12:55:29
  • [...] dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. I żeby była jasność — błonnik zapewnia nam wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2883 Data: 2022-08-20 13:09:21
  • [...] Wzdęcia są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego, które przemieszczają pokarm. Niektóre pokarmy, a zwłaszcza te bogate w błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1020 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • Odpowiednie wypróżnianie jest istotne dla zachowania zdrowia, ale też komfortu w ciągu dnia. Nie ma nic gorszego niż cierpienie z powodu częstych zaparć lub biegunek. Bóle brzucha, uczucie ciężkości, dyskomfort. Co zrobić, by tego uniknąć? Co zrobić, by nie mieć problemów z wypróżnianiem się? Podsumowanie Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8463 Data: 2018-07-12 12:48:02
  • 3 powody odstającego, wydętego brzucha 

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] wody Ostatnia z przyczyn, dlaczego brzuch jest wystający i mało estetyczny, to wzdęcia. Brzuch może być wzdęty z wielu powodów. Jednym z nich jest zbyt duża konsumpcja błonnika, który powoduje, że brzuch jest “wypchany”. Musimy jednak pamiętać, że błonnik jest na tyle istotny w naszej diecie, że nie możemy z niego zrezygnować. Powinniśmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8188 Data: 2020-09-01 18:07:30
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są sycące. Ponadto wiele badań sugeruje, że diety zawierające produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2821 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Owoce, które warto włączyć do swojego menu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. Jabłka świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego śniadania. Nie tylko sycą, ale również pomagają zaspokoić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7149 Data: 2018-01-19 08:51:58
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • [...] się od posiadania zdrowego, zróżnicowanego mikrobiomu jelitowego. Możesz to osiągnąć, dodając do diety więcej sfermentowanych produktów spożywczych, produktów bogatych w błonnik oraz tych zawierających oporną skrobię. Jeżeli do tej pory jadłeś mało takich produktów, to dodawaj je powoli, ponieważ oporna skrobia i błonnik ulegający fermentacji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6883 Data: 2020-08-13 23:00:56
  • Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3162 Data: 2019-05-25 10:27:25
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 879 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10722 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • [...] organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są dalsze badania, aby odkryć wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1301 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2577 Data: 2021-09-29 07:06:41
  • [...] czy nie. Każdy jednak może zadziałać prewencyjnie, czyli unikać przejadania się przed treningiem. Warto wtedy ograniczyć produkty tłuste, bogate w cukier czy dużą ilość błonnika. Nie powinno się także pić przesadnej ilości płynów. Najbezpieczniej odczekać około dwóch godzin po posiłku lub postawić na jakąś małą przekąskę. Jeżeli z kolei [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13854 Data: 2019-06-25 18:42:22
  • Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2277 Data: 2019-10-04 11:59:48
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Nie dodawaj octu, ani innych kwaśnych składników, zanim ziarna nie zmiękną. Może to wydłużyć czas gotowania. Podsumowując Warzywa strączkowe są niskokaloryczne, bogate w błonnik oraz minerały i przeciwutleniacze. Stanowią dobry dodatek do niskoprzetworzonej, urozmaiconej diety. Niewątpliwą zaletą warzyw strączkowych jest ich niska cena i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1817 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • [...] niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1374 Data: 2022-12-03 16:38:56