SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Energia z tłuszczu do budowy mięśni możliwa??

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 30173

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
byc moze masz racje,ale ja bym powiedzial ze osobom zamulonym na weglach jest latwiej przejsc na tluszcze,a tym co bedac na weglach czuja sie dobrze bedzie trudniej,ale generalnie uwazam ze przejscie na low-carb w dluzszej perspektywie wiaze sie zawsze korzysciami,oczywiscie dla kazdego inny ten low-carb bedzie bo jeden zje 20g wegli,drugi 70 a trzeci np100g przy roznej podazy tluszczu i bialka,no i trzeba przejsc przez adaptacje(dla jednych latwiej,dla innych trudniej)to wlasnie adaptacja do low-carb jest problemem a nie sam low-carb.

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 513 Wiek 5 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8595
ja to podsumuje tak-każdemu co innego służy

nn

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 36 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 682
ale fakty mówią same za siebie a fakty są takie że czołówka światowych siłaczy,trójboistów oraz kulturystów w okresie budowy wielkiej siły i wielkich mięśni w swojej diecie zawiera energie w większośći pochodzącą z węglowodanów właśnie

Zmieniony przez - Sigvarth w dniu 2008-05-27 20:16:20

"cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 36 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 682
tu zamieszczam fragment o węglowodanach z artu traktującego o żywieniu w sporcie:

"Zwiększenie sprawności fizycznej zależy od dostarczenia właściwego „paliwa”. Podczas trwających dłużej ćwiczeń aerobowych (tlenowych), takich jak: jogging, tenis, pływanie czy marsz, węglowodany dostarczają dwa razy więcej energii niż tłuszcze. W czasie krótkich, ale trudniejszych ćwiczeń anaerobowych (beztlenowych), np. sprintu – organizm może wykorzystać tylko węglowodany, które dają pięć razy więcej energii niż tłuszcze. Tak, więc to węglowodany a nie tłuszcze są głównym paliwem. Mogą też być przechowywane w postaci glikogenu, a tłuszcze nie. Glikogen jest krótkoterminowym magazynem energii, znajdującym się w mięśniach i w wątrobie, którego zasoby mogą być wykorzystane podczas przedłużonego wysiłku fizycznego. Sportowcy uprawiający sporty wytrzymałościowe, aby, zwiększyć zasoby glikogenu, na kilka godzin przed zawodami jedzą makaron lub ryż."


http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/zywienie_w_sporcie.html





Zmieniony przez - Sigvarth w dniu 2008-05-27 20:34:06

"cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
troszke o "intramuscular triglycerides":

"Years ago I became fascinated with the potential role of intramuscular triglycerides (abbreviated as IMTG) as a fuel source in bodybuilding.

In 1997, diet and supplement guru Bill Phillips did an interview with a fellow named Torbjorn Akerfeldt regarding a new bodybuilding theory on nutrition which included a short mention on the importance of IMTG, a topic Mr. Akerfeldt felt American bodybuilding experts have long overlooked (11).

My ears really perked up when Akerfeldt noted that an increase in IMTG triggered protein synthesis in the body. For those of you ignorant of what increased protein synthesis does, we are indeed talking about bigger and stronger muscles. Then my eyebrow rose when he noted that high IMTG levels increased the "pump" in muscles more than when the muscle cells were full of glycogen (the stored form of carbohydrate).

Hmmm, fat is better than carbohydrate for getting the "pump", huh? That was surely going to ruffle some dietary feathers; think U.S. government food pyramid for starters. Now both my eyebrows were raised. To quote Akerfeldt on the benefits of intramuscular triglycerides: "They help trigger anabolism, they supply energy for your workouts, they help construct muscle cell membranes, and they have a cell-hydrating/cell-volumizing effect by sparing glycogen".

Shortly thereafter I read an article in which Sheel G. Anand interviewed Dr. Barry Sears of the popular Zone Diet and once again the topic convened around the role of IMTG utilization for bodybuilding purposes (12).

In this discussion Dr. Sears states that IMTG are actually the preferred source of fuel for the body during weight-training (anaerobic) exercise. Wow, yet another slap in the face to carbohydrates! Yep, intramuscular triglyceride as an aid to enhancing performance certainly got my attention. Could the fat inside your muscle cells really help you gain size and strength?

Is it the preferred source of fuel for muscles? Well folks, it appears maybe we have cast an inattentive focus on this topic for far too long ... let's see what opinions and research studies have to say about it shall we?


Why Are Fats Called Lipids?

Fats are called lipids in scientific jargon. Many people believe that all fat is stored in the adipose tissue, what is more generally referred to as "body fat", and that the body has only two major sources of fuel it can use: stored fat or stored carbohydrate (glycogen).

True, lipids and carbohydrate are the major fuels for muscular work and it is generally correct to think that the fat and carbohydrate oxidized (burned) during exercise are derived predominantly from triglyceride (fat) and glycogen stored within the body.

Fat and carbohydrate storage within muscle fibers are called intramuscular triglycerides (IMTG's) and glycogen respectively. The muscle fibers use either the stored IMTG or glycogen or it is transported to them via circulation in the form of plasma free fatty acids (FFA), and plasma triglycerides or plasma glucose (1). Plasma FFA and triglycerides are the primary precursors for the resynthesis of IMTG (7).

One obvious benefit of using fat as a fuel is the fact that we have so much of it! A typical person may have 100,000 calories stored as fat and maybe only 2,000 calories stored in carbohydrate form. A 154 pound man with 15% body fat would have close to two pounds of fat in his muscle cells, half of this readily available as fuel for muscle contraction.

The point here is that IMTG's represent a larger percentage of potential energy in the body than does glycogen. The average person has approximately 3 times more IMTG than they do glycogen in the body, and have approximately 6 times more adipose tissue than intramuscular fat; obviously these ratios will vary somewhat depending on the persons body composition.

Okay, time for a little science. Intramuscular triglyceride (IMTG) is defined as lipid droplets stored within the cytoplasm of skeletal muscle fiber cells. This is a preferential location for this lipid to be situated because it places the fat closer to the site of energy production in the muscle fiber - called the mitochondria - where free fatty acids (FFA) released via hydrolysis (breakdown process) are ultimately metabolized.


Mitochondrial structure.

What that means is it allows intramuscular fat to be utilized at a higher rate than adipose tissue. Going a little deeper here, the pathway of IMTG concentration is said to initiate from the plasma FFA to the intramuscular NEFA (a small intracellular nonesterified FA pool) and finally to the IMTG pool.

The amount of IMTG found within individual fibers, between different fiber types, and between muscle groups varies. Unlike muscle glycogen, which has nearly equal amounts of glycogen stored in both Type I (endurance) and Type II (explosive) muscle fibers, lipid is stored in much greater quantities (2.8-fold) in Type I compared with the Type 11 fibers that give us big muscles.

Nonetheless, it is clear that muscle contains abundant triglyceride deposits and fat is a major fuel in endurance related (submaximal) exercise.

One challenge that stumped researchers for quite some time was how muscle triglyceride is broken down to be used as a fuel. Until recently, we didn't even know which enzyme initiated the breakdown of triglycerides. During exercise the breakdown of IMTG is thought to be completed by two enzymes.

It has now been demonstrated that hormone-sensitive lipase (HSL) exists in muscle and is considered to be the rate-limiting enzyme for IMTG hydrolysis. HSL is believed to be regulated by intramuscular (contraction) and extramuscular (epinephrine/adrenalin) factors (2). Muscle HSL content correlates well with the known concentrations of IMTG storage and the oxidative capacity of skeletal muscle fiber types, thus implying the presence of lipolytic (fatmobilizing) activity in skeletal muscle.


What Did The Experts Say?

One may wonder why we don't have an in-depth knowledge on the role of IMTG utilization in exercising muscles. Heck, I e-mailed two official Zone websites regarding existing research on IMTG specifically for anaerobic (weight-training) exercise and each response came with a four-letter word reply: NONE.

That's right, I gazed sheepishly at a 17" monitor with only the word "NONE" on it... I was so dismayed I considered forwarding an alternative version of a four-letter word reply! Considering I had spent countless hours tracking studies specifically related to resistance exercise to no avail, I guess I shouldn't have been so surprised by this outcome. The initial challenge for researchers was finding a way to accurately measure IMTG's.

Traditional techniques (e.g., radio active-tracer methods) were unlikely to be suitable for measuring the metabolic parameters of IMTG pools. However, the advent of a more useful technique appears to be by "infusing C-labeled FFA tracers and measuring enrichment with gas chromatography-combustion-isotope ratio mass spectrometry (GC/C/IRMS)".

Yep, that's a certainly a handful right there, however the resulting approach has proven successful in measuring the metabolic parameters of fatty acids and should be useful for further studies of skeletal muscle lipid metabolism (7). The technique used on humans to measure IMTG is from muscle samples obtained by the needle-biopsy technique that are analyzed by chemical extraction.

Generally, samples obtained pre- and post exercise are freeze-dried and dissected free of non-muscle contaminants under magnification. Thereafter it is isolated, hydrolyzed, and the final concentration is related to the amount of released glycerol or FFA in solution (2).

Thus, with the advent of more sophisticated techniques, we have been able to jump over a major hurdle in finding a better way to accurately measure IMTG parameters. Things are definitely looking better."

Moim zdaniem wszystko przed nami i dopiero wyjdzie na jaw co jest lepszym zrodlem energii,mi wystarcza fakt ze z tluszczu da sie wykrzesac 9 kalorii a z ww tylko 4,to niezbity fakt na to ze tluszcze sa najkorzystniejszym zrodlem energii,i jeszcze jedna sprawa i tu cytat:

"Znacznie zwiększają zapotrzebowanie na białko węglowodany, które są „paliwem” niskiej jakości i trudno w organizmie spalanym. Żeby rozbić cząstkę glukozy (która jest węglowodanem) na połowę, organizm musi zbudować 12 ciężkich enzymów białkowych, przeznaczając na nie, prócz białka sporo witaminy B1 i dużo magnezu. Enzymy te zużywają się i wciąż muszą być zastępowane przez nowe. Do rozbicia cząstki kwasu tłuszczowego na cząstki dwuwęglowe potrzebny jest tylko jeden enzym białkowy, a na cząsteczki jednowęglowe, tak zwane alfa oksydacje, również wystarcza jeden enzym." Dr.Kwasniewski

Co by nie powiedziec na temat Kwasniewskiego to ma tu racje i koniec.Generalnie o tym czy dany organizm bedzie lepiej spalal fat czy ww i z czego otrzyma latwiej dostepna energie bedzie decydowac stopien zaadoptowania do danego zrodla energii.To ze wspolczesni sportowcy uzywaja ww nie oznacza ze sa lepsze,np:"Steve Maxwell is a Two times Senior World Brazilian Jiu-jitsu Champion" jest na low-carbie(chociaz podaz ww ma dosc wysoka jak na low-carb,ale bilans czasami tylko 1800kcal!),gosciu jest dobry!preferuje on treningi w fazie wstepnego zmeczenia:
http://maxwellsc.blogspot.com/2008/05/pushing-yourself-to-higher-levels-of.html
a to czesc jego treningu:http://pl.


nie ma wielkich miesni...ale byl by w stanie pozamiatac kazdego na tym forum,i to sie liczy;)

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 36 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 682
tu jeszcze zamieszczam fragment z tego artu: http://www.eioba.pl/a72854/zywienie_a_bieganie


(CUKRY) - PODSTAWOWE ŹRÓDŁO ENERGII

WĘGLOWODANY stanowią najłatwiejszy w użyciu materiał energetyczny. Jednak w przeciwieństwie do tłuszczów szybko się wyczerpują. Właściwe węglowodany i do tego spożywane w odpowiednim czasie sprawią, że będziesz w stanie w pełni wykorzystać możliwości swoich mięśni.

WĘGLOWODANY przechowywane są w mięśniach i w wątrobie w postaci wielocząsteczkowego cukru zwanego glikogenem (cukier zapasowy). Organizm utrzymuje także pewien poziom wolnej glukozy we krwi. Podczas ćwiczeń uruchamiany jest proces rozkładu glikogenu, który po zamianie na glukozę jest spalany w "mikrosiłowniach" komórkowych, czyli mitochondriach. Pomimo, że węglowodany mogą dostarczyć 4 kcal energii z grama, a tłuszcze aż 9 kcal, to organizm może wykorzystywać energię z węglowodanów znacznie szybciej niż z tłuszczy. Tak więc w przeliczeniu na jednostkę czasu, podczas intensywnego wysiłku węglowodany dostarczają dwa razy więcej energii niż tłuszcze, a przy dużym, bardzo intensywnym wysiłku - nawet pięć razy tyle. Ponadto spalanie cukrów pozostawia w organizmie znacznie mniej szkodliwych substancji niż spalanie tłuszczów czy białek. W praktyce oznacza to, że dane ćwiczenia możesz wykonać dużo szybciej i z większą siłą, a jednocześnie z mniejszą szkodą dla organizmu. Węglowodany (cukry) są także niezbędne do spalania tłuszczów. Tłuszcze mogą być spalane tylko w obecności węglowodanów, nigdy odwrotnie. Inaczej mówiąc, tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów.


ps.jak zapewne wiesz już długo najlepszym na świecie zawodnikiem w MMA jest Fedor Emalienko który jest lekko zalany i waży powyżej 100 kg co wskazywałoby na fakt że low carb zapewne on nie stosuje

"cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
"tłuszczespalają się w ogniu węglowodanów."
to naciagane stwierdzenie,bo jak wytlumaczyc fakt ze przy podazy ok.30g wegli,1,5g bialka na kg i ok.150-250g tluszczu ciagle jestem zdolny do cwiczen i regeneracji,kondycja tez rosnie.Te 30g wegli zostaje w pierwszej kolejnosci zjedzone przez mozg,wiec nie zostaje nic dla miesni,siala mi nie spada,energii jest wystarczajaco,miesnie powoli rosna,tkanka tluszczowa powoli spada.Po za tym mitochondria sa przystosowane przdewszystkim do palenia tluszczu a nie ww.
Emalienko jest mistrzem i jedzie na ww ale to nie oznacza ze goscie jadacy na facie nie moga rowniez zostac mistrzami,i jeszcze jedno Maxwell ma 55 lat na tym filmie,pozyjemy to zobaczymy jak bedzie z Emalienkiem w tym wieku...

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 36 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 682
stwierdzenie że fat się pali w ogniu węgli u mnie sie jaknajbardzej sprawdza,jak robiłem lowcarb w celu spalenia fatu to węgle miałem na poziomie 70-90 gram i lepiej sie fat topił aniżeli jak miałem węgle na poziomie 30 gr....a jeśli chodzi o siłe i mase mięśnową to największy ich spadek odnotowałem właśńie będąc na poziomie 20-40 gr węgli przez 2 miechy po czym jak zwiększyłem węgle do 100-130gr to nie dość że poczułem sie lepiej to jeszcze siła fakt że bardzo mozolnie ale zaczęła wreście wzrastać.
Mięsiąc temu wszedłem na normalną zbilansowaną diete na mase i szybciutko nadrabiam ubytki w sile i mięśniach,co tydzień właściwie odntotowuję ładny wzrost siły i mięśni co na low carbie mogłem sobie o tym conajwyżej pomarzyć

jednak jeśli chodzi o szybką redukcje tłuszczu to jestem bardzo zadowolony z low carb ponieważ w 2,5 miecha zszedłem ze 112 cm w pasie do 90 cm,ponad to na lowcarbie zauważyłem zwiększoną twardość mięści i rzeźbe oraz zauważyłem bardziej gładką cere oraz mniej wyprysków na ciele


Zmieniony przez - Sigvarth w dniu 2008-05-28 19:10:20

"cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
no wynik za***isty moim zdaniem;)moze za pol roku spruboje zwiekszyc ww i zobacze jak to wplynie na mnie,ale jak narazie samopoczucie mi dopisuje wiec czy warto cokolwiek zmieniac...

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 162 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 580
a jak u was z popedem i erekcjami?
i oto macie dowod ze ww sa niezbedne do robienia sily i masy
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy psychika nas ogranicza?

Następny temat

sila

WHEY premium