Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 170 g czerwonej fasoli z puszki
- 70 g banana
- jedno jajko
- 15 g kakao
- 30 g białka o smaku czekoladowym
- 3 g proszku do pieczenia
Masa:
- 35 g galaretki proteinowej o smaku bananowo - waniliowym
- 125 ml wody
- 80 g banana
- 200 g serka wiejskiego lekkiego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 60 g białka o smaku wanilia, banan lub biała czekolada
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 40 g czekoladowych ciasteczek proteinowych
- 10 g kakao
Jak wykonać:
Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, odcedzamy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wlewamy do foremek. Ja użyłam małych silikonowych foremek o średnicy 12 cm - ale możecie śmiało użyć tortownicy o średnicy 18 cm. Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Proteinową galaretkę rozrabiamy z ciepłą wodą i gdy tylko przestygnie wylewamy ją na spód - ciasto powinno "wciągnąć" sporą część galaretki. Dzięki temu spód będzie bardziej wilgotny. Na stężałej galaretce układamy pokrojone banany.
Serek wiejski blendujemy na gładko, dodajemy jogurt i białko - wszystko dokładnie miksujemy. Żelatynę rozrabiamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Lekką tężejącą masę wykładamy na banany.
Czekoladowe ciastka rozdrabniamy w blenderze i posypujemy nasze kopce. By całkiem pokryć masę - wykańczamy kakao.
Wartości odżywcze:
Otrzymujemy cztery kopce o średnicy 12 cm.
Każdy z nich to 350 kalorii. Białko 42 g, Tłuszcz 8,7 g, Węglowodany 26 g.
Smacznego!
bardzo mi się podobają :-) trochę pozmieniam i myślę, że wykorzystam przepis :-D
Tradycyjnie super przepis Sylwia wyszły przepyszne goście okruszka nawet nie zostawili????????????
super,tylko czy te wszystkie skladniki musza byc ? galaretka bialkowa ? 2 rozne rodzaje odzywek?