Ciasto:
1kg chudego twarogu (mielony)
4 jajka
50g odżywki białkowej (ja użyłam waniliowej)
50g płatków migdałowych
15-20 tab. słodzika
3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia słodzika
aromat migdałowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
+ opcjonalnie masło, bułka tarta do tortownicy
Polewa:
50 g odżywki białkowej
8-10 tab. słodzika
4 łyżki ciepłego mleka
5g kakao odtłuszczonego
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka jaj, odżywkę, kilka kropel aromatu, rozpuszczony w wodzie słodzik i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy na jednolita masę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masa serową. Dodajemy migdały.
Masę wlewamy w tortownice lub naczynie żaroodporne. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Polewę robimy mieszając wszystkie składniki i ucierając na je na gładką masę.
Na ostudzone upieczone ciasto dodajemy polewę, można udekorować płatkami migdałów. Gotowe:)
Zmieniony przez - Hubbabuba w dniu 2012-02-10 16:47:25
Zmieniony przez - Hubbabuba w dniu 2012-02-10 16:54:24