Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
Niestety z licznych opublikowanych badań naukowych wynika, że osoby wykonujące tatuaże mogą cierpieć z powodu rozmaitych zaburzeń, kompleksów, niskiego poczucia własnej wartości lub po prostu nie lubią swojego ciała i chcą je „ulepszyć”. Więcej na ten temat: TUTAJ Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) Pierwszorzędowe PAAs to jedno- lub [...]
Już to tylko odżywka białkowa także większej filozofii tutaj nie ma co do w cudzysłowie działania produktu. Przede wszystkim będą się tutaj liczyć walory smakowe rozpuszczalność takiego białka i jakoś z samego surowca oraz ewentualna zawartość laktozy która może wpłynąć na możliwości trawienne. Najlepiej taką odżywkę przetestować sobie samemu, [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Dawkowanie kwasów omega-3 może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb organizmu. Zazwyczaj zaleca się spożywanie około 250-500 mg EPA+DHA dziennie dla zdrowych osób dorosłych. W twoim przypadku, biorąc pod uwagę zawartość EPA i DHA w jednej kapsułce (330 mg EPA i 220 mg DHA), 4 tabletki dziennie dają łączną ilość 1320 mg EPA i 880 mg [...]
No serio dla mnie mega produkt + do tego wysoka zawartosc bialka , czasem nawet jak miałem ochote na tosty to dawałem 50g sera 150g kurczaka wedzonego i wychodziły tosty z zaj**istym makro i mega smaczne bo serio ten ser smakuje bardzo dobrze.
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Kiedy myślimy o grillowaniu, często wyobrażamy sobie rozgrzanego do czerwoności grilla w ogrodzie wypełnionego mięsnymi przysmakami. Lato sprzyja spotkaniom ze znajomymi i biesiadowaniu przy grillu, ale wiedz, że to nie tylko przywilej mięsożerców! Coraz więcej osób przechodzi na wegańską dietę, a wraz z nią rośnie zapotrzebowanie na pomysły dla [...]
Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania. Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]
Już piszę, skąd mi się to wzięło :). Jeśli wierzyć googlom, to sól ma 38758 mg sodu w 100g (czyli faktycznie ok.40g/100g). Producent pisze, że obniżył zawartość sodu o 30%, czyli jego produkt ma 38758 - 30% * 38758 = 27130,6 mg sodu w 100g. Ile potrzeba nowej soli, żeby było tyle samo sodu, co w zwykłej? X * 27130,6 mg/100g = 38758 mg/100g X= [...]
Już piszę, skąd mi się to wzięło :). Jeśli wierzyć googlom, to sól ma 38758 mg sodu w 100g (czyli faktycznie ok.40g/100g). Producent pisze, że obniżył zawartość sodu o 30%, czyli jego produkt ma 38758 - 30% * 38758 = 27130,6 mg sodu w 100g. Ile potrzeba nowej soli, żeby było tyle samo sodu, co w zwykłej? X * 27130,6 mg/100g = 38758 mg/100g X= [...]
Z tym dosładzaniem soków sprawa nie jest oczywista, ponieważ niektóre owoce np.czarne porzeczki, mają naturalnie b.niską zawartość cukrów, a wysoką kwasów i gdyby producent nie rozcieńczył trochę tego soku i nie dosłodził cukrem bądź jakimś koncentratem np.soku jabłkowego - to wyszło by coś przeraźliwie kwaśnego, dla większości ludzi nie do [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]