[...] szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Wiemy też, iż oporność insulinowa jest najmniejsza rano, a największa wieczorem. Osoby mające problem z glikemią przy podaży [...]
[...] 100 g Masło migdałowe – 25 g (Białko – 84,74 g, Węglowodany – 85 g, Tłuszcze – 11,50 g) Energia – 686 Kcal* Posiłek 2 Drugi posiłek to zwykle zbilansowana porcja tłuszczy, węglowodanów i białka. Olej z awokado jest czymś, czego używa jako źródła zdrowych tłuszczów i dodaje go do dwóch lub trzech posiłków każdego dnia. Płatki ryżowe – 70 g [...]
[...] tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym z badań Ellen S. Engelson i wsp. z 2006 r. u kobiet stosowano przez 12 tygodni: dietę 1200 kcal (50% węglowodanów, 20% protein, 30% tłuszczu) trening aerobowy (3 × 35 minut tygodniowo, bieżnia 70-80% tętna maksymalnego) trening siłowy (3 × 55 minut tygodniowo, po aerobach, 3 [...]
[...] Luca Van LOON: "The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans" gdzie oszacowano, iż przy 74% HR z tłuszczy pochodzi 49% energii, 51% z węglowodanów. W tym całkowita energia z utlenionych tłuszczy wynosiła 32.2 kJ/min, tj. ~ 462 kcal na godzinę. Notabene musieli być to doskonale wytrenowani kolarze, skoro [...]
[...] pokarmu. W metaanalizie zebrano dane z 18 badań. Mężczyźni: spożywali średnio 3292 kcal dziennie podczas przygotowania do zawodów, przy czym 52% tej energii pochodziło z węglowodanów, 28% z białka, a 20% z tłuszczów, maksymalnie dostarczali 5 736.13 kcal dziennie, minimalnie 2390 kcal dziennie, maksymalnie dostarczali 4.3 g protein na kg masy [...]
[...] w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy serca (np. beta-mimetyki). Podsumowanie Podawanie węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy [...]
[...] węglowodanami jest techniką zwiększania ilości „paliwa” w mięśniach. Czy warto ją stosować? I tak i nie. „Ładowanie” mięśni zwykle polega na ograniczeniu podaży węglowodanów w określonym czasie przed zawodami, a następnie podawaniu bardzo dużych ilości w krytycznym okresie przed startem (np. 24-30 h). Skąd wzięły się te ramy czasowe? [...]
[...] treningiem, wyrzut insuliny nie sprzyja lipolizie. Zastosuj kreatynę Rockwell JA i wsp. badali wpływ suplementacji kreatyny podczas stosowania diety: 21.3% protein , 54.7% węglowodanów, 24% tłuszczów, dostarczającej 18 kcal na kg masy ciała przez 4 dni. Grupa placebo otrzymywała zamiast kreatyny nieaktywny składnik, grupa kreatyny kreatynę, a [...]
[...] czasopism („dieta arbuzowa”, „bananowa”, „odchudzanie na zawołanie (ONZ)”), do diet polegających na eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów już teraz”) czy też do diet polegających na głodzeniu się. Jakie na spalanie tłuszczu wpływają proporcje makroskładników? Przykład praktyczny: czy [...]
[...] treningu siłowego Wtedy duże znaczenie ma odpowiednia podaż protein, mniej ważne są węglowodany, co nie znaczy, że ma ich nie być. Jeśli celem jest redukcja podaż węglowodanów będzie ograniczona, jeśli „masa” to węglowodanów może być więcej. 48. Zwykle prowadzenie treningu dzień po dniu ma wpływ na osiągi siłowe, masowe, samopoczucie [...]
[...] mięso, ale wszelakie resztki). Wiemy, iż regularna konsumpcja mleka (u osób dorosłych) i produktów mlecznych skraca życie, gdyż powodują niewspółmierny do zawartych w nich węglowodanów silny wyrzut insuliny (indukują zaburzenia glikemii). Ponadto mleko krowie zawiera liczne hormony, które negatywnie wpływają na zdrowie i skracają życie. Soki [...]
[...] udzielania wywiadu miał 22 lata, trenował od 15. roku życia. Największy sukces: zwyciężył na szczeblu krajowym. Określił, że zwykle zjada dziennie: 250 g białka, 680 g węglowodanów, 100-110 g tłuszczów. Każdy posiłek zawodnika zawiera dużą dawkę wysokiej jakości protein i porcję warzyw. Keith dostarcza dużo węglowodanów, aby utrzymać wysoką [...]
[...] dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 godzin. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 godziny po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała [...]
[...] „najnowocześniejsza dieta od najlepszego fachowca”, jeśli porzucisz ją po kilku dniach. Nic nie pomogą właściwości diety VLCKD, jeśli nie będziesz w stanie ograniczyć podaży węglowodanów do wymaganego pułapu (np. 30 g dziennie). Na koniec warto pamiętać, iż wadą stosowania diet redukcyjnych jest utrata beztłuszczowej masy ciała (czyli np. [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] dietach kulturystycznych pełniły i nadal pełnią niezwykle ważną rolę. Dla wielu zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam 30-50 g [...]
Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]
[...] nieprawdziwe opisy na opakowaniach (sugerujących, iż w środku znajduje się lepszy produkt), czy też stosuje się mieszanki drogiej oliwy z najtańszą, kiepskiej jakości. Ile węglowodanów powinno być w diecie kulturysty? Tak, zgadza się, od kilkudziesięciu lat węglowodany są bardzo ważnym składnikiem diety adeptów kulturystyki. Ale ile ich powinno [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. Podsumowanie Nawet najlepsze białka serwatkowe nic nie pomogą w przypadku niedostatecznego dowozu składników odżywczych (węglowodanów oraz tłuszczy). Istnieją nikłe przesłanki, by uznawać, iż „okno anaboliczne” decyduje o przyrostach masy mięśniowej. W wielu badaniach wykazano, iż synteza [...]