[...] z komórek, uwalnianie glikogenu z wątroby i mięśni, wzrost stężenia glukozy we krwi. Wrażliwość insulinowa wzrasta drastycznie po treningu, co pozwala nam spożyć dużo węglowodanów bez obawy o tkankę tłuszczową (to do tych na dietach o średniej podaży węglowodanów, czytelnicy na dietach ketogennych, low carb i innych dostaną ode mnie szereg [...]
[...] z wody. Naturalna serwatka w proszku powstaje w procesie odseparowania wody dzięki czemu pozyskany proszek zawiera zawiera na 100g - 13 gram białka, 1 gram tłuszczy, 71gram węglowodanów (laktozy) także żeby uzyskać 30 gram białka musielibyśmy zjeść około 300 gram tej serwatki co niewątpliwie skończyło by się oponką na brzuchu. Co to jest [...]
Cała prawda o BCAA. Podanie odżywki o dużej zawartości aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach połączone ze stosunkowo wysoką podażą węglowodanów może spowodować dramatyczne zmnijeszenie się ilości tkanki tłuszczowej przy zachowanej wydolności fizycznej. Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, szczególnie leucyna może bezpośrednio pobudzać syntezę [...]
Cała prawda o BCAA Podanie odżywki o dużej zawartości aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach połączone ze stosunkowo wysoką podażą węglowodanów może spowodować dramatyczne zmnijeszenie się ilości tkanki tłuszczowej przy zachowanej wydolności fizycznej. Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, szczególnie leucyna może bezpośrednio pobudzać syntezę [...]
[...] Podstawowe informacje Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Uważa się, że jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek. Zapotrzebowanie Potas jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem w przyrodzie. Dla dorosłych zaleca się 2000 mg na dobę. Obecnie jednak wielu [...]
[...] / w 1 kapsułce: Izoleucyna 2250mg / 450 mg Leucyna 1500,0 g / 300 mg Walina 750,0 g / 150 mg Carbo BX (biogenix) 1000g CARB-Bx to doskonały preparat do uzupełniania poziomu węglowodanów zawierający węglowodany o zróżnicowanym indeksie glikemicznym, które są podstawowymi mieszankami odżywczymi, stosowanymi w sporcie, w celu uzupełnienia energii [...]
[...] i pirydoksamina są koenzymem dla ponad 50 różnych enzymów (transaminaz, dekarboksylaz, dezaminaz, oksydaz) katalizujących przemiany biochemiczne białek, tłuszczów i węglowodanów. W przemianach niektórych aminokwasów jak np.: tryptofanu, fenyloalaniny i tyrozyny pełnią szczególną rolę katalizując kolejne etapy przekształceń związków [...]
[...] a także zbadany poziom bilirubiny, cukru, triglicerydów i cholesterolu. Postępowanie dietetyczne przy uszkodzeniach wątroby >Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia węglowodanów i białka. O ilości białka w diecie decyduje stopień wydolności narządu. >Dieta niskobiałkowa obowiązuje tylko w fazie bardzo silnego uszkodzenia wątroby >Przy [...]
[...] wyliczyłem na podstawie pewnego kalkulatora, wiec oczywiście nie zapewniam jego poprawności. Prócz tego zmieniłem procentowe zapotrzebowanie białka z 15% na 20% i węglowodanów z 55% do 50%, tłuszcz zostawiłem na poziomie 30%. Moje BMR wynosi 1800 - 1850 kcal a zapotrzebowanie wyliczyłem w 4 wariantach gdyż trudno mi określić którego [...]
[...] woskowej ale skrobia kukurydzy woskowej to nie to samo co Vitargo! Sprzedawcy WMS przywłaszczyli sobie wyniki badań dla Vitargo, jakby obydwa produkty były tym samym źródłem węglowodanów. Więc stąd się wziął mit - wyzszosc vitargo nad innymi formami: Improved gastric emptying rate in humans of a unique glucose polymer with gel-forming properties. [...]
[...] najprawdopodobniej odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej, a nie o to chodzi. Kulturysta o wadze 80 kg nie powinien spożywać więcej niż 270 g białka dziennie. 3 Nie bój się węglowodanów Węglowodany wspomagają przyrost masy mięśniowej, stymulując proces wydzielania insuliny. Niestety, insulina ma również działanie mniej pożądane, gdyż zbyt [...]
[...] i 2-4 uzupełniające). * Po treningu wykorzystaj „złotą godzinę" na uzupełnienie energii zużytej podczas ćwiczeń, w tym celu spożyj posiłek złożony w 80% z węglowodanów, a w 20% z białka. * Zwróć uwagę na podaż białka, dzienne zapotrzebowanie na proteiny u kulturysty wynosi 2,2g na kg masy ciała. * Staraj się [...]
[...] Tyle powinniśmy dostarczać codziennie z dobrych produktów, żeby osiągnąć swój cel. Co tydzień obcinamy 100-200kcal z węglowodanów, żeby pozbyć się tkanki tłuszczowej. 2. Rozkładamy to na 6 posiłków, biorąc pod uwagę że: - śniadanie, posiłki po treningowe i przed treningowe powinny zawierać [...]
[...] tłuszcz. Jakie mam wykonywać ćwiczenia aerobowe, ile razy w tygodniu i jak długo ? Podstawą zrzucania tłuszczu jest odpowiednia dieta redukcyjna, ze zmniejszoną ilością węglowodanów, a zwiększoną ilością białka oraz ujemnym bilansem kalorycznym. Zrób trening na rzeźbę, aeroby wykonuj 3-4x w tygodniu, po 30-40 min (lecz z czasem zwiększaj [...]
[...] po tym, jak zrobię sobie zastrzyk zbyt płytko. Wiem też, że trening trzeba podzielić na trzy cykle, najlepiej czteromiesięczne - najpierw masowy (dieta z przewagą węglowodanów, mało ruchu, duże ciężary), potem siłowy (kaloryczne posiłki, umiarkowane ciężary, długie przerwy między seriami, mało powtórzeń), a na końcu rzeźbowy (przewaga [...]
[...] fazę treningu (20 minut przed jego zakończeniem), czemu nie można odmówić logiki. O szybkiej syntezie glikogenu decydują dwa czynniki: dostarczenie odpowiedniej jakości węglowodanów oraz podniesienie poziomu insuliny, która ma wpływ na magazynowanie glikogenu oraz na wprowadzanie węglowodanów do komórek mięśniowych. Naukowcy od dawna są [...]
[...] (140 mg/dl). 140-200 mg/dl - wynik wskazuje na nieprawidłową tolerancję glukozy Powyżej 200 mg/dl - cukrzyca Na wartość glikemii poposiłkowej wpływają procesy wchłaniania węglowodanów, wydzielania insuliny i glukagonu, oraz wpływ tych hormonów na metabolizm glukozy w wątrobie i tkankach obwodowych. Przy umiarkowanym poziomie głównymi [...]
[...] Jeśli popatrzymy na zmiany w strukturze spożycia w ciągu ostatnich 200 lat w Europie, to ponad dwukrotnie wzrosła ilość tłuszczu w diecie, bardzo znacznie zmalało spożycie węglowodanów złożonych, natomiast zwiększyło się spożycie cukru. Dawniej spożywano żywność naturalną z dużą ilością błonnika. Obecnie dominuje żywność przetworzona. Na rynku [...]
[...] ryzyko wystąpienia u ciebie niedoborów, co spowoduje, że się "skurczysz" a nie urośniesz. Równowaga w odżywianiu się. Posiłki powinny składać się nie tylko z białek, węglowodanów oraz tłuszczów, lecz również z witamin i minerałów. Tak zrównoważona dieta może być najpewniej osiągnięta przez odpowiedni dobór produktów z podstawowych grup [...]
[...] stężenie glukozy. By zwiększyć ketozę, musi obniżyć się poziom insuliny. Do spadku tego dochodzi podczas całkowitego zmęczenia, intensywnego treningu lub zmniejszenia podaży węglowodanów do mniej niż 50g dziennie. Ciała ketonowe stają się wtedy preferowanym źródłem energii i dostarczają 75% jej całkowitej ilości. Powstawanie ciał ketonowych i [...]